Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
18.24

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

Bayern München Franz Beckenbauer

Četrtek, 19. 9. 2024, 18.24

1 teden

Franz Beckenbauer Platz v Münchnu

Stadion Bayerna kmalu na ulici Franz Beckenbauer Platz 5

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Franz Beckenbauer čb | Franz Beckenbauer (1945 - 2024) velja za enega najboljših nogometašev vseh časov. | Foto Reuters

Franz Beckenbauer (1945 - 2024) velja za enega najboljših nogometašev vseh časov.

Foto: Reuters

Ulico ob stadionu Bayerna Münchna Allianz Areni bodo preimenovali v čast velikemu nemškemu nogometašu Franzu Beckenbauerju, ki je umrl v začetku tega leta, je sporočil mestni svet. Del ulice, ki se trenutno imenuje Werner Heisenberg Allee in poteka ob stadionu na severu mesta, se bo preimenoval v Franz Beckenbauer Platz.

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena
Sportal "Zdaj si mrtev 12 dni. Če sem pošten, te zelo pogrešam." #video

Sprememba pomeni, da bo stadion, ki bo maja 2025 gostil finale lige prvakov, uradno na naslovu Franz Beckenbauer Platz 5, ki se konča s številko na majici legendarnega vezista in branilca. Beckenbauer z vzdevkom "Der Kaiser, Cesar", ki ga je dobil zaradi svojega dominantnega stila igre na igrišču, je bil eden najboljših igralcev vseh časov.

Osvojil je svetovno prvenstvo kot igralec kot trener, pa tudi evropsko prvenstvo in zlato žogo. V 13 letih z Bayernom je v Münchnu rojeni vezist osvojil tri evropske pokale in štiri naslove nemškega prvaka, še enega je osvojil s Hamburgom v sezoni 1981/82.

Del ulice, ki se trenutno imenuje Werner Heisenberg Allee in poteka ob stadionu na severu mesta, se bo ob prvi obletnici smrti Franza Beckenbauerja preimenoval v Franz Beckenbauer Platz. | Foto: Reuters Del ulice, ki se trenutno imenuje Werner Heisenberg Allee in poteka ob stadionu na severu mesta, se bo ob prvi obletnici smrti Franza Beckenbauerja preimenoval v Franz Beckenbauer Platz. Foto: Reuters

Umrl je januarja v starosti 78 let in münchenski mestni svet je napovedal, da bo sprememba začela veljati na prvo obletnico njegove smrti, 7. januarja 2025. "Poimenovanje ulice je najvišja čast, ki jo lahko mesto München podeli posthumno, in znak globokega spoštovanja, ki ga čutimo do Franza Beckenbauerja," je v izjavi dejal župan Dieter Reiter.

Beckenbauerju v čast naj bi postavili tudi njegov kip pred stadionom poleg kipa njegovega soigralca v Bayernu in nemški reprezentanci Gerda Müllerja.

 

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena
Sportal Poklon Franzu Beckenbauerju za uvod EP v nogometu
Franz Beckenbauer čb
Sportal "Redko vidiš takega športnika"
Franz Beckenbauer
Sportal Umrl je legendarni nogometaš Franz Beckenbauer #video
Ne spreglejte