Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
17.30

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Natisni članek

Franz Beckenbauer

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 17.30

3 mesece, 2 tedna

Franz Beckenbauer, 1945–2024

Umrl je legendarni nogometaš Franz Beckenbauer #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41
Franz Beckenbauer | Franz Beckenbauer, 1945–2024 | Foto Guliverimage

Franz Beckenbauer, 1945–2024

Foto: Guliverimage

Pri 78 letih je umrl Franz Beckenbauer, legendarni nemški nogometaš, ki so ga klicali kar cesar (Der Kaiser). Veljal je za enega najboljših nogometašev vseh časov. Umrl je v nedeljo, novico je dan pozneje nemški tiskovni agenciji sporočila njegova družina.

"Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je moj mož in naš oče Franz Beckenbauer včeraj, v nedeljo, mirno umrl obkrožen s svojo družino. Prosimo vas, da žalujete v tišini in ne postavljate nobenih vprašanj," je sporočila njegova družina.

Franz Beckenbauer | Foto: Getty Images Franz Beckenbauer Foto: Getty Images Franz Beckenbauer je eden od le devetih nogometašev, ki so osvojili tako naslov svetovnega prvaka kot evropskega in še zlato žogo. Za reprezentanco Zahodne Nemčije je odigral 103 tekme (14 golov) ter nastopil na treh svetovnih in dveh evropskih prvenstvih. Je eden od le treh, ki so mundial osvojili tako v vlogi nogometaša kot selektorja. Preostala dva sta Brazilec Mario Zagallo, ki je umrl pred nekaj dnevi, in Francoz Didier Deschamps. Kot kapetan je pokal za svetovnega prvaka dvignil leta 1974, leta 1990 pa mu je to uspelo še kot selektorju (štiri leta prej so izgubili proti Argentini z Diegom Maradono). Trener Bayerna Münchna je bil eno leto, nato je leta 1994 postal predsednik kluba in na položaju ostal do leta 2009.

Nemški legendi: Gerd Müller in Franz Beckenbauer | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemški legendi: Gerd Müller in Franz Beckenbauer Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Večji del svoje bogate nogometne kariere je igral za domači Bayern München (1964 - 1977). Za prvo ekipo je debitiral 1964 z 18 leti, v Bayernovem zadnjem letu med drugoligaši do danes. Pozneje je oblekel še dres ekip New York Cosmos in Hamburger SV. Z Bayernom je evropski pokal pokalnih zmagovalcev osvojil leta 1967, med letoma 1974 in 1997 pa trikrat zapored evropski pokal, predhodnik današnje lige prvakov. Nemško prvenstvo in nemški pokal je z Bayernom osvojil štirikrat. Za ponos Bavarske je odigral 584 tekem in zabil 75 golov. S svojo eleganco, lahkotnostjo in vodenjem na igrišču je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja na novo opredeli položaj branilca.

Nekaj akcij nogometne legende si lahko pogledate na spodnjem videu:

Dosežki Franza Beckenbauerja v času igralske kariere:

- svetovni prvak leta 1974
- svetovni podprvak 1966
- tretje mesto na svetovnem prvenstvu 1970
- evropski prvak leta 1972
- evropski podprvak 1976
- evropski pokalni zmagovalec državnih prvakov v letih 1974, 1975 in 1976
- zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev leta 1967
- zmagovalec svetovnega prvenstva leta 1976
- petkratni nemški prvak 1969, 1972, 1973, 1974, 1982
- trikratni prvak ZDA v letih 1977, 1978, 1980
- evropski nogometaš leta 1972, 1976
- nemški nogometaš leta 1966, 1968, 1974, 1976
- nemški nogometaš 20. stoletja

Dosežki Franza Beckenbauerja v času trenerske kariere:

- svetovni prvak leta 1990 z Nemčijo
- svetovni podprvak leta 1986 z Nemčijo
- zmagovalec pokala UEFA leta 1996 z Bayernom
- nemški prvak leta 1994 z Bayernom
- francoski prvak leta 1991 z Olympique Marseillom

Lani poleti je še en nekdanji zvezdnik nemškega nogometa Lothar Matthäus razkril, da je Beckenbauer resno bolan in se je zato umaknil iz javnosti (ni se udeležil lanskega srečanja zlate reprezentance 1990). Pred letom dni se je zaradi zdravstvenih razlogov opravičil, ker se ni udeležil pogreba še ene nogometne legende, Brazilca Peleja.

Franz Beckenbauer s pokalom za prvaka sveta. | Foto: Guliverimage Franz Beckenbauer s pokalom za prvaka sveta. Foto: Guliverimage

Nogometni svet žaluje

Franz Beckenbauer | Foto: Guliverimage Franz Beckenbauer Foto: Guliverimage Besede sožalja svojcem in občudovanja njegovih sposobnosti se že vrstijo. "Izgubili smo edinstvenega nogometaša in ljubo osebo. Bil je eden najboljših nogometašev na svetu, s svojo lahkotnostjo, eleganco in pregledom je postavljal nove standarde na igrišču. Njegova natančnost in karizma kot šef ekipe ter njegova energija in zagnanost kot vodja svetovnega prvenstva so nepozabni. Franz Beckenbauer je zapustil veliko zapuščino," je dejal predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf.

"Žalosten sem, novica o njegovi smrti me je zelo prizadela. Menim, da je bil eden od velikih privilegijev v mojem življenju, da sem spoznal Franza Beckenbauerja in imel priložnost delati z njim. Najin skupen čas je bil okronan z naslovom svetovnega prvaka v Italiji 1990, ki ga brez njega nikoli ne bi dosegli. 'Kaiser' je bil navdih za več kot eno generacijo, nemški nogomet je izgubil veliko osebnost, jaz pa dobrega prijatelja," je dejal direktor članske nemške reprezentance Rudi Völler.

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Aleksander Čeferin, je ob žalostni novici zapisala: "Zelo smo užaloščeni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega največjih nogometnih igralcev vseh časov. Na svetovnem prvenstvu je zmagal kot igralec in trener, na igrišču pa je bil eleganten in dominanten. Za vedno bo ostal v naših srcih."

"Kar naenkrat naš svet ni več enak," so zapisali pri Bayernu. "Brez Kaiserja FC Bayern ne bi postal, kar je danes."

Nogometaš Bayerna iz Münchna Thomas Müller je na omrežju X zapisal: "Zapustil nas je eden največjih nogometašev v zgodovini Bayerna. Počivaj v miru, Kaiser Franz. Nikoli ne bomo pozabili, kaj vse si naredil za nemški nogomet."

Mario Zagallo
Sportal Umrl legendarni brazilski nogometaš
Ne spreglejte