Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
19.40

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Franz Beckenbauer pogreb

Petek, 19. 1. 2024, 19.40

3 mesece, 1 teden

Nogometni svet se je poslovil od Franza Beckenbauerja

"Zdaj si mrtev 12 dni. Če sem pošten, te zelo pogrešam." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto Reuters

Foto: Reuters

Alianz Arena v Münchnu je gostila zadnje slovo od velikana nemškega nogometa Franza Beckenbauerja. Žalost, glasbo, poslovilne govore so spremljali tudi nastopi številnih Beckenbauerjevih soigralcev, ki so obudili spomine na nedavno umrlega izjemnega nogometaša, trenerja in nogometnega funkcionarja.

Franz Beckenbauer
Sportal Umrl je legendarni nogometaš Franz Beckenbauer #video

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto: Reuters Foto: Reuters Pred tednom dni so Franza Beckenbauerja pokopali v ožjem družinskem krogu, zdaj se je od njega poslovil še nogometni svet. Osrednji govorec je bil Uli Hoeness, ki je predstavil vrsto anekdot, ki sta jih med in po karieri doživela z Beckenbauerjem. Govor je zaključil s stavkom: "Zdaj si mrtev 12 dni. Če sem pošten, te zelo pogrešam."

Hoeness je kot vrhunec Beckenbauerjeve označil svetovno prvenstvo 2006, ki ga je Nemčija dobila prav po zaslugi Beckenbauerja, "saj je dolga leta delal prav vse samo za to, da Nemčija dobi potrebno število glasov pri izboru prireditelja." Zase pravi, da je imel privilegij, da je lahko igral skupaj z Beckenbauerjem za reprezentanco in Bayern, za Nemčijo pa si želi, da se v državo vrnilo vzdušje iz leta 2006, ko so tam gostili svetovno prvenstvo.

Poglejte nekaj posnetkov s slovesa od Kaiserja na Alianz Areni (vir: Reuters):

Govori, glasba, pa tudi številne fotografije iz bogatega nogometaševega življenja so na stadionu spomnile 30 tisoč ljudi na številne posebne trenutke nemškega nogometa. Te je ob slovesu od nogometnega cesarja na stadionu pozdravilo tudi cesarsko vreme, saj se je nebo razgrnilo in stadion kot nalašč med žalno slovesnostjo obsijalo s soncem.

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto: Reuters Foto: Reuters Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik Fife Gianni Infantino, predsednik Uefe Aleksander Čeferin, predsednik nemške zveze Bernd Neuendorf, prvi mož PSG Nasser Al Khelaifi, selektor reprezentance Julian Nagelsmann in njegova predhodnika Joachim Löw in Hansi Flick in še en velikan Bayerna in nemškega nogometa Oliver Kahn. Na stadionu so bili tudi nekdanji nemški reprezentanti Günter Netzer, Paul Breitner, Lothar Matthäus, Rudi Völler, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger in drugi. Manjkali niso niti aktualni člani Bayerna, na čelu s Thomasom Müllerjem.

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto: Reuters Foto: Reuters

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto: Reuters Foto: Reuters Dogodka so se udeležili tudi številni nemški politiki, med drugimi predsednik Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz in predsednik bavarske vlade Markus Söder. Še bolj so bili v svojih nastopih vidni številni Beckenbauerjevi soigralci, vsi pa so se nogometašu zahvalili za svoj velik prispevek k nemškemu nogometu in vse je možno združiti pod skupni imenovalec zahvale Beckenbauerju: "Danke Kaiser."

Beckenbauer velja za največjo ikono nemškega nogometa. Leta 1974 je bil ključni igralec Nemčije ob osvojitvi naslova svetovnih prvakov. Leta 1990 mu je to uspelo v vlogi selektorja reprezentance. Nato je Nemčiji leta 2006 najprej pripeljal, nato pa v vlogi vodje organizacijskega komiteja priredil nepozabno prvenstvo. Z Bayernom je redno osvajal nemške ligaške in pokalne lovorike, med leti 1994 in 2009 pa je bil tudi predsednik kluba.

Franz Beckenbauer slovo Alianz Arena | Foto: Reuters Foto: Reuters

Franz Beckenbauer čb
Sportal "Redko vidiš takega športnika"
Ne spreglejte