SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prenovljena koča na Uskovnici je odprla svoja vrata: oglejte si njeno notranjost

1,16

termometer

Planinska koča na Uskovnici | Planinska koča na Uskovnici je v prenovljeni podobi spet odprta za javnost.  | Foto: Facebook
Planinska koča na Uskovnici je v prenovljeni podobi spet odprta za javnost. Foto: Facebook

Na Pokljuki so prejšnji konec tedna slavnostno odprli prenovljeno planinsko kočo na Uskovnici. Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnica, ki je del planote Pokljuka, približno 40 minut zmerne hoje od biatlonskega centra Rudno polje na Pokljuki.

Planinska koča na Uskovnici | Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici

Prizadevni planinci iz Planinskega društva Bohinj - Srednja vas so novo kočo postavili na istem mestu, kjer je zavetišče za planince stalo že vse od leta 1955.

Objavil/a Planinska koča na Uskovnici dne Nedelja, 19. junij 2022
Kot nam je pred kratkim pojasnil Jakob Zupanc, predsednik PD Bohinj - Srednja vas, ki skrbi za dom, so dotrajano kočo porušili septembra lani. 

"Prejšnja koča je bila zgrajena leta 1955, ko je Planinsko društvo kupilo gospodarski objekt oziroma hlev skupaj s pastirskim stanom.

Objekt smo dolga leta popravljali in dograjevali, nato pa smo se na neki točki vprašali, ali naj nadaljujemo vlaganje v stari objekt ali pa ga podremo in zgradimo novega. Odločili smo se, da kočo zgradimo na novo oziroma jo rekonstruiramo in energetsko saniramo."

Planinska koča na Uskovnici | Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici

Iščete ideje za pohodniške ture? Vsak petek vas ena čaka na Sportalu. Rubriko pripravlja naš sodelavec Matej Podgoršek. 

pohod hribi Dovška Baba Sportal Pohod na Dovško Babo s čudovitim pogledom na Triglav

Naložba je čez palec vredna 1,1 milijona evrov. V PD Bohinj - Srednja vas so 300 tisoč evrov pridobili od ministrstva za gospodarstvo in razvoj v obliki nepovratnih evropskih sredstev za energetsko sanacijo, 600 tisočakov pa pri Delavski banki najeli kot posojilo za deset let. V projekt so vložili tudi nekaj lastnih sredstev.

Glasujte za naj planinsko kočo leta 2022! Glasovanje je letos nekoliko spremenjeno. 
Glasujete lahko TUKAJ. 

Koča prijazna tudi do invalidov

Nova planinska koča na Uskovnici ima certifikat koče, prijazne do družin, prizadevajo pa si, da bi pridobila tudi certifikat koče, prijazne do okolja.

"Imamo čistilno napravo, koča je energetsko kar najbolj varna, stene imajo do 35 centimetrov debelo izolacijo, koča ima tudi talno ogrevanje," je naštel Zupanc in opozoril še na eno pomembno pridobitev. Koča je namreč prijazna tudi do invalidov. Na voljo sta soba, ki je primerna za goste na invalidskih vozičkih, in dvigalo," je povedal Zupanc. 

Planinska koča na Uskovnici | Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici Foto: Facebook/Planinska koča na Uskovnici

Koča bo tako kot do zdaj odprta vse leto, z izjemo novembra. Za gostoljubje bosta skrbela oskrbnika, ki sta v koči že šest let, v letošnji poletni sezoni pa bo oskrbniški tandem okrepila še domačinka, izkušena kuharska mojstrica Katica Mikelj, sicer inštruktorica kuharstva na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu in vodja kuharskega dela seminarja za oskrbnike, ki bo poskrbela za dodatno obogatitev kulinarične ponudbe.

Večina obiskovalcev se do Uskovnice sprehodi od biatlonskega centra na Rudnem polju na Pokljuki, kjer pustijo avto. Med njimi je največ družin z majhnimi otroki. Do koče, ki ponuja prenočišča, tudi nekaj družinskih sob, imajo približno 40 minut zmerne hoje. 

Preberite še:

Menina planina Sportal Življenje oskrbnice planinske koče na čudoviti predalpski zakrasneli planoti Triglav Sportal Katera od sedmih lepotic naj postane naj planinska pot 2022? jezero v ledvicah Sportal Čeprav so videti zelo mamljiva, pa je kopanje v njih strogo prepovedano Zasavska koča na Prehodavcih, Prehodavci Sportal V naravo z glavo: pohodniški bonton

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin