SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekaški Kralj v Ljubljani odtekel svoj 100. maraton, to pa ni edina zanimivost njegove zgodbe

0,44

termometer

Ljubljanski maraton Uroš Kralj | Uroš Jože Kralj je prejšnjo nedeljo v Ljubljani odtekel svoj stoti maraton in to natanko 20 let po tem, ko je 42-kilometrsko razdaljo pretekel prvič. | Foto: Ana Kovač
Uroš Jože Kralj je prejšnjo nedeljo v Ljubljani odtekel svoj stoti maraton in to natanko 20 let po tem, ko je 42-kilometrsko razdaljo pretekel prvič. Foto: Ana Kovač

Uroš Jože Kralj z Bleda je posebne vrste človek. Med epidemijo covida je pretekel kar 30 virtualnih maratonov, v nedeljo pa v Ljubljani s seznama odkljukal še svoj stoti maraton. Natanko 20 let po prvem.

"Vsak maraton je svoja zgodba, tudi stoti je bil. Res ni bilo najlepše vreme, niti ni bilo ogromno tekačev, niti navijačev, ampak zame je bil to še en lep maraton. Ljubljanski maraton je drugačen kot vsi drugi, na domačih tleh je vedno lepše teči kot kjerkoli drugje," pravi 47-letni Uroš Jože Kralj z Bleda, ki je svoj stoti maraton simbolično odtekel na istem mestu kot pred 20 leti svojega prvega. Tokrat z bolečinami v gležnju, a z enako strastjo kot pred dvema desetletjema. 

Ljubljanski maraton 2022 Sportal XXL-galerija: Ste tekli na VW Ljubljanskem maratonu? Poiščite se na fotografiji!

Je bila za to, da se je izšlo, da je stoti maraton odtekel ravno v Ljubljani, potrebna posebna matematika?

"Da, ravno zato sem v zadnjih petih tednih odtekel kar pet maratonov, da se mi je izšlo. To je bil moj 20. maraton v Ljubljani in stoti nasploh. Pretekel sem ga natanko 20 let po svojem prvem maratonu. Koronska izvedba je odpadla in se je vse lepo izšlo. Rekel sem si, iz tega moram narediti eno lepo osebno zgodbo," je dejal Kralj, ki je svojo tekaško zgodbo prijavil na natečaj VW za najbolj navdihujočo tekaško zgodbo in se uvrstil med najboljših pet.

"To je bil moj 20. maraton v Ljubljani in stoti nasploh." | Foto: Ana Kovač "To je bil moj 20. maraton v Ljubljani in stoti nasploh." Foto: Ana Kovač

Ambasador projekta VW Najbolj inspirativna tekaška zgodba je bil Tim Marovt, 20-letni Konjičan, ki smo ga na Sportalu že predstavili. Čeprav je še pred osmimi leti kazalo, da bo po poškodbi hrbtenice oz. t. i. surferski mielopatiji ostal na invalidskem vozičku, se je z ogromno truda in vztrajnosti spet postavil na noge in se danes celo udeležuje tekaških prireditev. Lani je v Slovenskih Konjicah pretekel pet kilometrov, aprila letos pa na Istrskem maratonu že deset. Tekel je tudi v Ljubljani, razmišlja pa tudi že o polmaratonu.

Tim Marovt je na ljubljanskem maratonu pretekel 10 km, razmišlja pa že o polmaratonski razdalji.  | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Tim Marovt je na ljubljanskem maratonu pretekel 10 km, razmišlja pa že o polmaratonski razdalji. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Dokaz, da maraton ni škodljiv"

Da bi s svojo zgodbo k aktivnosti spodbudil še koga, si želi tudi Kralj. "To je tudi dokaz, da maraton ni škodljiv. Po 20 letih stalnega teka se počutim bolje kot takrat, ko sem začel," nam je v cilju ljubljanskega maratona na Kongresnem trgu v Ljubljani pripovedoval tekaški Kralj, ki je za 42.195 metrov po ljubljanskih ulicah potreboval 3:09:50 ure, a čas tokrat ni igral nobene vloge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uroš Kralj (@uros.j.kralj)

 

Tako kot je ni igral na začetku, ko je pri 26 letih sploh začel pisati svojo tekaško zgodbo. Kaj ga je sploh gnalo v maratonsko tekanje?

"S prijateljem sva tekala okrog Blejskega jezera in enkrat sva se odločila, da bi najino druženje nadgradila z maratonom. Sam sem se takrat dejansko res znašel na štartni črti maratona, on še ne. Tako se je začela moja maratonska zgodba. V Ljubljani, pred 20 leti."

V letu 2020 je pretekel 30 virtualnih maratonov. | Foto: Ana Kovač V letu 2020 je pretekel 30 virtualnih maratonov. Foto: Ana Kovač

Kralj še vedno vsako jutri teče okrog Blejskega jezera. "Ta tradicija še vedno traja. Trasa okrog Blejskega jezera je moje najljubše trening igrišče in tako bo najbrž tudi ostalo. Dokler mi bodo noge to dopuščale …"

Zgodbe se pišejo spontano

Si je že zadal nov izziv, nas je zanimalo. "Ne še, se je pa že večkrat izkazalo, da se zgodbe pišejo kar same od sebe. Tako kot tista v koronskem letu, ko sem v enem letu odtekel 30 virtualnih maratonov … Zgodbe se pišejo spontano," ugotavlja blejski maratonec.

Leta 2016, v letu, ko je dopolnil 40 let, je Uroš Kralj tisočkrat tekel okrog Blejskega jezera, zraven pa za vsak krog v sestavljanko z motivom blejske panorame prispeval en košček "puzzle".

Sportal Tisoč koščkov blejske panorame in tisoč krogov okrog Blejskega jezera za Uroša Kralja

Zanimivo je, da je Kralj večino virtualnih maratonov odtekel po cestah v okolici Radovljice, del tudi na svoji najbolj priljubljeni tekaški poti okrog Blejskega jezera, za vsak maraton posebej pa si je tudi popestril traso, da je čim bolj spominjala na traso originalnega maratona.

Tako je za t. i. maraton Back To Nature obkrožil Mežaklo, ker je pač dolina Radovne v jutranjem soncu nekaj najbolj naravno čudovitega, kot nam je povedal v obdobju epidemije. Mexico City je 46-letni magister znanosti "osvojil" tako, da je sedemkrat tekel mimo mehiške restavracije.

"Newyorški maraton sem, podobno kot je to na pravi trasi, štartal na enem od mostov v radovljiški občini in jih v teku maratona prečkal še (vsaj) štiri, tekel sem po povsem prazni gorenjski cesti, ki je že v nekoronskih časih v nedeljo dopoldne dostikrat videti kot kakšna štiripasovna avenija, in – kakor ustreza velikim mestnim maratonom – vključil industrijsko cono."

"T. i. izziv Inca trail (ki se v praksi konča na priljubljenem Machu Picchuju v Peruju, op. a.) sem simuliral z več kot tri tisoč višinskimi metri prek Vajneža, Stola, Vrtače in Begunjščice, v skupni dolžini prav tako tistih potrebnih dobrih 42 kilometrov. Zadovoljen sem tudi s tekom od doma v Radovljici prek Bleda na Triglav z ravno toliko ovinki, da je tudi naneslo za čisto pravi maraton," je pojasnil maratonski Kralj.

Preberite še:

Ljubljanski maraton Borut Pahor Sportal Rekord za rekordom, zmagi v Etiopijo, Pahorju se je med tekom "orosilo oko" #video Ljubljanski maraton anketa Sportal Ljubljanski maraton kljub dežju in volitvam pritegnil skoraj 14 tisoč tekačev #video

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin