SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rekordna zmagovalca na ljubljanski "desetki"

Rekordno že na najkrajši razdalji, Kokalj in Lukanova slavila z državnim rekordom #foto #video

0,53

termometer

24. Ljubljanskega maraton: 10 kilometrov
Jan Kokalj je bil najboljši že tretjič zapored. Foto: Sportida

24. Volkswagen Ljubljanski maraton so ob 8.30 odprli tekači na 10-kilometrski razdalji. Pričakovano sta slavila Jan Kokalj, ki je v Ljubljani zmagal že tretjič zapored, in Klara Lukan, aktualna evropska mladinska prvakinja v teku na 5.000 metrov. Časa Kokalja (30:52) in Lukanove (33:23) sta tudi nova državna rekorda v cestnem teku na deset kilometrov.

Ljubljanski maraton 2019 Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video

Jan Kokalj in Klara Lukan sta stara znanca ljubljanskega maratona. 22-letni Kokalj, specialist za tek na 5.000 metrov, je na "desetki" zmagal že v prejšnjih dveh letih, 19-letna Lukanova pa je zmage nizala že na šolskih tekih.

Zmagovalna trojica ljubljanske "desetke": zmagovalec in novi državni rekorder v cestnem teku na deset kilometrov Jan Kokalj, drugouvrščeni Matija Rizmal in tretji Matej Šturm. Zmagovalna trojica ljubljanske "desetke": zmagovalec in novi državni rekorder v cestnem teku na deset kilometrov Jan Kokalj, drugouvrščeni Matija Rizmal in tretji Matej Šturm. Foto: Sportida

Kokalj je v idealnih vremenskih razmerah bistveno izboljšal lanski dosežek (31:45) in s časom 30:52 postavil tudi nov državni rekord v cestnem teku na deset kilometrov. Večji del trase je tekel sam, od konkurentov se je odcepil med drugim in tretjim kilometrom, ter suvereno obvladoval položaj.

S časom 31:15 je v cilj pritekel Matija Rizmal, Matej Šturm pa je zmagovalno trojico končal s časom 31:24.

Kokalj je bistveno izboljšal rekord ljubljanske "desetke". Najhitreje jo je do zdaj pretekel Mitja Krevs, ki je leta 2011 za deset kilometrov potreboval 31 minut in 15 sekund.

Maraton. Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

PasicaMaraton

"S svojo predstavo sem zelo zadovoljen, predvsem zato, ker sem večino trase odtekel sam. Meril sem na nov državni rekord med mlajšimi člani, po tihem pa tudi na članskega in zelo sem zadovoljen, da mi je to tudi uspelo. Mislim, da je rezultat vreden spoštovanja. Pogoji so bili odlični, tekli smo v idealnih razmerah," se je smejalo Kokalju, ki je kot odlično ocenil celotno sezono, v kateri ga čaka še en vrhunec, evropsko prvenstvo v krosu v Lizboni.  

Kokalj je letos med drugim postal tudi državni prvak v teku na 3.000 in 5.000 metrov ter postavil državni rekord za mlajše člane na 3.000 metrov (Pordenone, Italija) in 5.000 metrov (Nemčija), se mu je pa za dve sekundi izmaknila norma za evropsko prvenstvo za mlajše člane v teku na 5.000 metrov. "Očitno mi je zmanjkalo malo treninga, pozimi sem se namreč spopadal z zlomom stopalnice," je dejal Kokalj.

Najhitrejša moška trojica:

1. Jan Kokalj 30:52
2. Matija Rizmal 31:15
3. Matej Šturm 31:24

Mladinska evropska prvakinja na 5.000 metrov Klara Lukan je nova rekorderka 10-kilometrske razdalje na ljubljanskem maratonu. Mladinska evropska prvakinja na 5.000 metrov Klara Lukan je nova rekorderka 10-kilometrske razdalje na ljubljanskem maratonu. Foto: Sportida

Odlična sezona dolenjske najstnice se nadaljuje

Rekordno je bilo tudi v ženski konkurenci. Na "desetki" je nov izjemen rezultat dosegla najstnica Klara Lukan, za katero je odlična sezona. Julija je na evropskem prvenstvu za mladince in mladinke osvojila naslov evropske prvakinje v teku na 5.000 metrov, tokrat pa v Ljubljani na enkrat daljši razdalji izboljšala najboljšo žensko rekordno znamko ljubljanskega maratona. Ciljno črto je prečkala s časom 33:23, kar je devet sekund hitreje od prejšnjega najboljšega časa, ki ga je imela od leta 2015 v lasti Sonja Roman. Najbližjo zasledovalko Urško Martinec je prehitela za več kot tri minute, na tretjem mestu je končala Srbkinja Biljana Cvijanović.

Lukanova je na prestolu desetkilometrske razdalje nasledila Marušo Mišmaš, ki jo je večkrat izpostavila kot tekaško vzornico, s katero tudi trenira. Mišmaševa, ki se mudi na svetovnih vojaških igrah v Wuhanu, tokrat na maratonu ni sodelovala.

"Ne morem verjeti, da sem izboljšala rekord Romanove. Zelo sem zadovoljna, nisem pričakovala tako hitrega teka, ampak občutek je izjemen." "Ne morem verjeti, da sem izboljšala rekord Romanove. Zelo sem zadovoljna, nisem pričakovala tako hitrega teka, ampak občutek je izjemen." Foto: Ana Kovač

"Dobila sem potrditev za trdo delo čez vse leto. Nimam se kaj pritoževati nad sezono, res je dobra. Ne morem verjeti, da sem izboljšala rekord Romanove. Zelo sem zadovoljna, nisem pričakovala tako hitrega teka, ampak občutek je izjemen. Občinstvo je dodalo dodatno energijo, ki ti omogoči, da še pospešuješ. Navdušena sem," je ob prihodu v cilj dejala 19-letna Šentjernejčanka, ki je na slovenskem tekaškem prazniku slavila tretjič zapored. Pred tem je dvakrat zmagala na srednješolskih tekih.

Klara Lukan Sportal Atletinja iz dijaškega doma, ki je zaprla usta nekaterim profesorjem

Čaka jo še en vrhunec tekmovalnega obdobja

"V osnovi sem bolj vzdržljivostna tekačica, tako da sem se dobro počutila tudi na tej daljši progi. V letošnjem pripravljalnem obdobju smo opravili precej več kilometrov, tako da sem imela tudi več baze kot v lanskem letu. V drugem delu sem še dodala nekaj, tako da se mi zdi, da sem pravilno razporedila moči in me ni pobiralo, kar je super. Tudi pogoji za tek so bili super, ni bilo premrzlo," je bila zadovoljna Dolenjka.

Decembra jo čaka še nastop na evropskem prvenstvu v krosu, na katerem si je za cilj zadala kolajno. Decembra jo čaka še nastop na evropskem prvenstvu v krosu, na katerem si je za cilj zadala kolajno. Foto: Sportida

Za Lukanova sezone še ni konec. Decembra jo čaka še en vrhunec tekmovalnega obdobja. "Ni še konec sezone. 9. decembra imam še evropsko prvenstvo v krosu, kar bo še en vrhunec moje sezone, potem pa se bomo že začeli pripravljati na naslednjo sezono." V tej si je za cilj zadala odličje.

Najhitrejša ženska trojica:

1. Klara Lukan 33:23
2. Urška Martinec 36:31
3. Biljana Cvijanović 36:32
 

Preberite še:

Ljubljanski maraton - otroci 2017 Sportal Prek osem tisoč otrok in mladine krstilo ljubljanske ulice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin