Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
12. 10. 2018,
17.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

hujšanje prehrana nasveti Ljubljanski maraton

Petek, 12. 10. 2018, 17.25

5 let, 6 mesecev

Pet najučinkovitejših načinov, kako izgubiti maščobo okrog trebuha

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

zdravje | Rednemu gibanju dodajte pravila prehranjevanja, s katerimi boste dosegli svoj cilj. | Foto Thinkstock

Rednemu gibanju dodajte pravila prehranjevanja, s katerimi boste dosegli svoj cilj.

Foto: Thinkstock

Telovadba in redno gibanje seveda zelo pripomoreta k izgubi maščobe in preoblikovanju telesa, a hrana je tista, ki ima največji in najvidnejši učinek. Poskusite slediti naslednjim nasvetom in opazujte, kako bo to vplivalo na vaše telo.

Če se zadnje tedne intenzivno pripravljate na ljubljanski maraton, ki bo letos 28. oktobra, že veste, da je pravilna prehrana pri tem zelo pomembna. Sploh če si želite pri tem izgubiti še kakšen odvečni kilogram.

Žal ne moremo izbirati, na katerem predelu telesa bomo izgubili odvečno maščobo, se pa večina trenerjev, zdravnikov in dietetičarjev strinja, da se ta pri večini ljudi največkrat nabira okrog trebuha. In to maščobo je tudi najtežje izgubiti.

Redna rekreacija je sestavni del načrta. A namesto da ste bolj strogi pri gibanju, bolj pazite na prehrano. | Foto: Thinkstock Redna rekreacija je sestavni del načrta. A namesto da ste bolj strogi pri gibanju, bolj pazite na prehrano. Foto: Thinkstock

Napredek boste opazili, ko boste shujšali in izgubili odvečno maščobo po vsem telesu. Če ste trdno odločeni trebušček  dodatno izklesati, bodo poleg rednega gibanja nedvomno pomagale naslednje prehranjevalne navade:

Imejte nadzor nad kalorijami

Gre za povsem logično razmerje: če želimo izgubiti odvečno maščobo, moramo zaužiti manj kalorij, kot jih pokurimo. Pri tem nikar ne stradajte, količina zaužitih kalorij naj bo samo malo manjša od pokurjenih. In seveda upoštevajte kakovost zaužitih kalorij, kar pomeni, da mora biti hrana zdrava, polnovredna, z veliko beljakovinami in zelenjave.

Za boljše razumevanje štetja kalorij si preberite članek:

hrana, prehrana
Trendi Zakaj so kalorije pomembne pri hujšanju in kako jih šteti?

Jejte več obrokov rastlinskega izvora

Že več raziskav je pokazalo, da imajo vegetarijanci in vegani na splošno nižjo telesno težo, saj njihovi obroki temeljijo na rastlinski prehrani. Zelenjava, stročnice in oreščki niso samo bogati z beljakovinami, ki jih telo močno potrebuje, temveč tudi z vlakninami in vitamini. Prav hrana, bogata z vlakninami, pa naj bi najbolje pripomogla k ožjemu pasu, zato je zelo pomembno, da svoje obroke gradite okrog zelenjave.

Več o tej hrani si preberite v intervjuju z lastnico bistroja, ki ponuja izključno rastlinsko prehrano:

Barbarella, Barbara Radojlovič
Trendi "Zemlja in ljudje bolj kot kdajkoli prej potrebujemo tak način prehranjevanja" #intervju

Zaužijte dovolj beljakovin

Beljakovine gradijo mišice, mišice pa pomagajo pri hujšanju. Poleg tega je občutek sitosti z dovolj zaužitimi beljakovinami večji, kar je ključno za izgubljanje odvečnih maščob. Kakovostne beljakovine boste našli v pustem piščančjem mesu, skuti, jajcih, oreščkih, stročnicah ... Pa tudi v beljakovinskih praških, ki jih lahko dodate prehrani.

Več o beljakovinah in tem, koliko jih potrebujeta odrasel moški in odrasla ženska:

Trendi Kako dobro poznate pomembnost beljakovin?

Osredotočajte se na polnovredno hrano

Pri ogljikovih hidratih dietetičarji priporočajo polnozrnate različice, predvsem pa žita, kot so ajda, proso, amarant in rž. Spodbujajo tudi k večjemu in pogostejšemu uživanju stročnic, kot so grah, leča, čičerika, fižol. Ker so stročnice živila z izjemno visoko vsebnostjo beljakovin, so še toliko bolj priporočljive.

Obroki naj temeljijo na zelenjavi. | Foto: Thinkstock Obroki naj temeljijo na zelenjavi. Foto: Thinkstock

Izogibajte se alkoholu, predelani hrani in sladkorju

Pomembno je tudi izogibanje določeni hrani in pijači. Odrecite se alkoholu oziroma si ga privoščite le ob posebnih priložnostih in v zmernih količinah ter opustite pitje sladkanih pijač in sadnih sokov. Pijte le nesladkan čaj in vodo.

Izogibajte se ocvrti hrani, transmaščobam in predelani hrani, kot so kupljeni vaflji, piškoti, namazi, slaščice ... Ne samo, da vas ovirajo na poti k boljši postavi, temveč tudi škodujejo zdravju. Poleg tega ne uživajte predelanega sladkorja in slabe hitre hrane, izogibajte se kupljenim zapakiranim mafinom, rogljičkom, krofom.

Preverite tudi:

prehrana, hrana
Trendi Najslabši dietni nasveti končno ovrženi
hrana, prehrana
Trendi Zdravnik o trendovskem čistem prehranjevanju: Je zlonamerno in škodljivo
Ne spreglejte