SiolNET. Trendi Zdravje
4,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravnik o trendovskem čistem prehranjevanju: Je zlonamerno in škodljivo

4,05

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Specialist za motnje prehranjevanja je javno opozoril na toksične učinke čistega prehranjevanja, ki so ga začele blogerke in zvezdnice. V odprtem pismu razkriva, s kakšnimi podobami mladih deklet se srečuje vsak dan.

Čisto prehranjevanje ali po angleško "clean eating" je v trendu že nekaj časa, vse pa se je začelo s porastom prehranskih blogerk in zvezdnic. Popolne fotografije jedi in obrokov na Instagramu so marsikoga prepričale, da je preizkusil to dieto, ki pa ga je privedla do skrajnosti. Čisto prehranjevanje namreč predstavlja novo obliko prehranskih motenj, dobilo pa je tudi svoje ime: ortoreksija.

Ortoreksija je bila prvič definirana že leta 1997 in opisuje obsedenost z zdravo hrano do meje, ko ukvarjanje z njo ne poruši izgrajenega življenjskega stila in začne omejevati funkcioniranje osebe na drugih področjih življenja. Pretirano ukvarjanje z zdravo prehrano in pravili prehranjevanja lahko začne pri posamezniku prevladovati do te mere, da zaobjame večji del vsakdana ter vpliva tudi na spremembo odnosa z drugimi ljudmi.

Ta trenutno priljubljen "trend" v prehranjevanju je že začel terjati svoje žrtve, zato se je britanski zdravnik Max Pemberton odločil za The Daily Mail napisati odprto pismo, v katerem opisuje žrtve takšnega načina prehranjevanja:

"Preden je sploh odprla usta, sem vedel, kaj bo rekla. Nosila je velik, vrečast pulover, s katerim je hotela skriti, kako zelo suha je. Njen obraz je bil tako upadel, da je bila videti bolj kot kadaver kot človeško bitje," je začel.

Smoothie sklede so zdrave in slastne, vendar so lahko enako dobre in hranljive tudi z našim jagodičjem, prav nobene potrebe ni po kupovanju dragih goji jagod. | Foto: Thinkstock Smoothie sklede so zdrave in slastne, vendar so lahko enako dobre in hranljive tudi z našim jagodičjem, prav nobene potrebe ni po kupovanju dragih goji jagod. Foto: Thinkstock

Ne zmorejo hoditi po stopnicah

V nadaljevanju je pojasnil, da je 20-letnica pred njim značilen primer pacientk, ki jih redno videva: obremenjene, obsedene so z "dobrim počutjem", zdravo prehrano, ki je nepredelana, surova, nerafinirana, a jim posledično primanjkuje ustreznih hranil, ki jih potrebuje telo.

Večina takšnih pacientk je nezmožnih narediti počep ali hoditi po stopnicah, saj jim primanjkuje energije. Telo je namreč začelo jesti lastne mišice, mnoge so izgubile menstruacijo, razvila se jim je osteoporoza, nekateri primeri pa so celo tako hudi, da jih pošlje neposredno na urgenco.

Seveda pa škoda ni samo fizična, temveč tudi psihična, poudarja Pemberton. Mnogo deklet ob vsem tem spremljajo še depresija, stalna utrujenost, težje se osredotočajo, nemalokrat imajo tudi občutek, da jih stalno zebe.

V najboljšem primeru je čisto prehranjevanje zakrinkan nasvet o zdravem prehranjevanju. V najslabšem pa opravičuje obsedenost z močno omejevalno dieto, ki lahko prinese usodne posledice.


Igralka Gwyneth Paltrow je ena tistih, ki vztrajno promovira čisto prehranjevanje, je odločno proti glutenu in procesirani hrani. Mnogi pravijo, da je začetnica te obsesije in glavna krivka zanjo.

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

Krivi zvezdnike in blogerje

Glavnega krivca ali vsaj posrednika pri oboževanju te diete je Pemberton našel v zvezdnikih in blogerjih, ki ljudem narekujejo, kako bodo s takšno prehrano prišli do popolnega telesa, kakršnega imajo oni. Pri tem nič kaj ne pomagajo niti popolni Instagram profili, kjer so fotografije velikokrat daleč od realnosti.

Da takšne popolne fotografije vplivajo na zdravstveno stanje ljudi, tako psihično kot fizično, so pokazale že marsikatere raziskave. To, da mora takšno "popolnost" predelati vsak sam in si enkrat za vselej dopovedati, da ni vse zlato, kar se sveti, pa je že druga zgodba.

Ni pravil, a ne sme vsebovati glutena, mleka ...

Čeprav pravila čistega prehranjevanja niso jasno začrtana, se ljudje, ki mu vztrajno sledijo, na veliko izogibajo glutenu, mlečnim izdelkom, ogljikovim hidratom, tudi jajcem in mesu. In že to je pokazatelj, da je z dieto nekaj hudo narobe, dodaja Pemberton.

"Kakršnakoli dieta, ki izloči celotno prehransko skupino, je obsojena na propad. In celoten cirkus se premakne k naslednji." Za konec je dodal, da že ideja deliti živila na čista in umazana nakazuje na zmeden pogled na svet.

Tudi kvinoja je zadnje čase velika zvezda. Če je nimate, jo lahko nadomestite z rižem ali ajdo in ne boste nič manj zdravi. | Foto: Thinkstock Tudi kvinoja je zadnje čase velika zvezda. Če je nimate, jo lahko nadomestite z rižem ali ajdo in ne boste nič manj zdravi. Foto: Thinkstock

Telesu je prav malo mar za našo prehransko filozofijo

Za mnenje o čistem prehranjevanju smo se obrnili še na našega prehranskega strokovnjaka Maria Sambolca, ki pojasnilo, zakaj ta trend ni v redu, začne s stavkom: "Telesu je prav malo mar za našo prehransko filozofijo, za etična, moralna prepričanja ter mnenja, ki temeljijo na selekciji pristranskih informacij ali konkretni prehranski znanosti."

Telo od nas zahteva hranila in dokler zadostimo vsaj minimalnim potrebam, nam lahko uspeva na najrazličnejši prehrani – s povsem drugačnim razmerjem beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, še pojasnjuje.

"Jajce je vsesplošno bolj hranljivo od paprike, na primer. Ima več za zdravje potrebnih hranil. To ni moje mnenje, temveč dejstvo. Lahko mi jajce ni všeč (po okusu, videzu ali kar tako, ker je prišlo iz kurje riti), ne morem pa reči, da ni hranljivo in zdravo."

V velikem porastu so tudi mlete acai jagode, ki stanejo malo premoženje. Borovnice in maline, ki rastejo pri nas, so enako hranljive.  | Foto: Thinkstock V velikem porastu so tudi mlete acai jagode, ki stanejo malo premoženje. Borovnice in maline, ki rastejo pri nas, so enako hranljive. Foto: Thinkstock

Sami izbiramo svoje vire prehrane in znamke oblačil

Tako kot si samo izbiramo, kateri znamki oblačil bomo najbolj zaupali, tako si sami izbiramo vire prehrane, ki se nam zdijo najboljši. A to še ne pomeni, da je drugi vir zanič, dodaja Mario. "Jej, kolikor hočeš paleo-odobrenega, 'čistega' sladkega krompirja, ampak da te ne slišim reči, da je marabel z maminega vrta 'umazan', ker je bele sorte."

Ob tem nadaljuje: "Nihče pri zdravi pameti ne bo trdil, da so 'prepovedana' živila z belim sladkorjem, belo moko, slanino in glutenom enako hranljiva kot divji losos in zelenjava. Vendar dokler je večina naše prehrane sestavljena iz minimalno predelanih, naravnih in celih živil, kot so jajca, ribe, 'normalni' (nepredelani) kosi mesa, zelenjava, sadje, polnovredna (kaljena) žita, (primerno pripravljene) stročnice, oreščki in semena, lahko preostanek energijskih potreb dopolnimo s še tako 'umazano' hrano."

Pojejte več riževih vafljev, kot so vaše kalorične potrebe, in zredili se boste. Pojejte več kokosovega olja, kot energije potrebujete, čeprav je LCHF (brez OH), vseeno redi. V posebnem visokotehnološkem vitaminskem ekstraktorju zmeljite za njivo surove zelenjave ter sadovnjak sadja v smuti in, uganete, kaj? Zredili se boste.

Mario dodaja, da ni pomembno, ali se izogibamo belemu sladkorju ali kruhu, če smo predebeli, nismo zdravi oziroma ne bomo prav dolgo. "Verjetno bo zdravstveno stanje posameznika z normalno telesno težo, ki si sem ter tja privošči kakšno 'umazano' pregreho, boljše kot pri pretežki osebi, ki se je zredila zaradi izključno bio/eko/domače/super 'čiste' hrane."

Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin