Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
19.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija tek napake

Četrtek, 5. 9. 2013, 19.07

5 let, 6 mesecev

Na tek brez ogrevanja, brez pijače in prave opreme. Napaka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Bliža se Ljubljanski maraton, ki privablja vse več ljubiteljev teka. Da ne bi bili med tistimi, ki v želji po čim hitrejšem napredku storijo mnogo napak, si oglejte najpogostejše napake rekreativcev.

1. Hop na tek, brez ogrevanja: številni začetniki pred treningom velikokrat pozabijo na ključni del tekaške vadbe. Ogrevalne in raztezne vaje pred tekom so bistvene za pripravo telesa na intenzivne minute, ki sledijo. Z vsaj 10-minutnim ogrevanjem (obseg ogrevanja je odvisen od posameznika in intenzivnosti vadbe) se lahko izognete poškodbam, hkrati pa ogrevanje povečuje učinkovitost treninga. Ne le na ogrevanje, številni pozabljajo tudi na raztezanje po vadbi. In zakaj so raztezne vaje pomembne? Z učinkovitimi razteznimi vajami namreč skrajšate čas regeneracije mišic, ki je po treningu vsekakor potreben, in se izognete morebitnim bolečinam ali poškodbam.

2. Obleka in obutev nista pomembni: veliko tekačev na tekaško obleko gleda kot na modni dodatek, pri tem pa pozablja na njeno funkcionalnost. Zapomnite si, da je najpomembnejši material, ne barva obleke. Izogibajte se bombažu, saj boste kaj hitro po začetku teka na sebi imeli mokro majico. Uporabljajte sintetične materiale, ki dihajo in prepuščajo vlago in znoj. Še pomembnejši so tekaški čevlji, ki vam lahko pomagajo preprečiti mnoge poškodbe. Še preden se podate na tek, spoznajte svoje stopalo (vedeti morate, ali ste pronator, pronacija – zvračanje noge navznoter, ali supinator, supinacija – zvračanje noge navzven, ali imate normalen nožni lok) in posledično izberite ustrezen tekaški copat.

3. Prehitro in predolgo: pogoste napake začetnikov, ki želijo zaradi prvotnega navdušenja preteči kar največ v čim hitrejšem času, so prehiter začetek in preveč pretečenih kilometrov na prvih treningih. Številni se ne zavedajo, da pri teku več ni vedno bolje, saj na primer predolga razdalja lahko hitro pripelje do različnih poškodb, kot je na primer tekaško koleno. Med pogoste napake začetnikov spada tudi hiter začetek teka, saj se marsikdo z vso hitrostjo zažene kilometrom naproti, nato pa hitro omaga. Treninge je tako treba vedno začenjati v počasnejšem tempu, ki ga nato postopno stopnjujemo, proti koncu treninga pa hitrost spet zmanjšajmo.

4. Ne potrebujem tekočine: med vadbo telo izgublja veliko tekočine. A številni na to pozabljajo in podcenjujejo pomembnost vnosa tekočine med treningom. Dnevno naj bi popili vsaj dva litra vode, na uro intenzivne športne vadbe pa še dodaten liter. Da bi se izognili dehidraciji, bodite pozorni na barvo urina. Če je temno rumene barve, veste, da ste popili premalo, zato morate piti tudi po vadbi.

5. Počitka ne potrebujem: "Hitrejši/a bom, če bom vsak dan pretekel/a dolge razdalje," je zmotno razmišljanje nekaterih začetnikov, ki se ne zavedajo, da je med treningi smiselno narediti kakšen dan premora. Če boste pozabljali na regeneracijo, boste kvečjemu še bolj dovzetni za poškodbe, vaša hitrost pa se brez regeneracije ne bo zvišala. Po napornem treningu si je pametno vzeti nekaj časa, tudi dan, za sprostitev.

Ne spreglejte