Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
14. 6. 2021,
12.03

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

3

Natisni članek

Alen Omić Michael Tobey Tokio 2020 Olimpijske kvalifikacije Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 14. 6. 2021, 12.03

2 leti, 10 mesecev

Zvezdnik Dončić bo v petek razveselil Slovence #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

3

Luka Dončič | Luka Dončić se bo v torek pridružil reprezentanci, v petek pa bo zaigral proti Hrvaški. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Dončić se bo v torek pridružil reprezentanci, v petek pa bo zaigral proti Hrvaški.

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenska košarkarska reprezentanca je z odločnim korakom vstopila v pripravljalno obdobje za kvalifikacije na olimpijske igre v Tokiu. Jasno je, da se bo Luka Dončić izbrani vrsti priključil v torek, v petek pa  bo v Stožicah ob 20. uri najverjetneje tudi zaigral na pripravljalni tekmi proti Hrvaški. Prav tako so se odprla vrata Vlatku Čančarju, ki je končal sezono v ligi NBA, vprašanje pa ostaja odprto glede košarkarja, ki bo igral na mestu centra. Ni še namreč odgovora, ali bomo videli na delu Alena Omića ali Michaela Tobeyja, če bo naturalizacija pravočasno pospravljena pod streho.

Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Jurij Macura, Žiga Dimec, Jan Kosi, Jakob Čebašek, Miha Lapornik, Gregor Glas, Blaž Mahkovic in Matic Rebec so že opravili prvi del priprav v Zrečah, danes se jim je na dopoldanskem treningu pridružil Zoran Dragić. V torek vsi pričakujejo zvezdnika svetovne košarke Luko Dončića, ki bo skušal pomagati slovenski izbrani vrsti do uvrstitve na premierne olimpijske igre.

Utrinki s treninga slovenske košarkarske reprezentance (Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida)

Fotogalerija
1 / 22

V reprezentanci je odprtih še kar nekaj stvari. Dobrodošlo je, da se je sezona za Vlatka Čančarja po izpadu njegovega Denverja končala in bo po krajšem počitku okrepil slovensko zasedbo. Kmalu se bosta priključila tudi Klemen Prepelič, ki je pred dnevi zaključil špansko prvenstvo v dresu Valencie, in Žan Mark Šiško (Bayern), ni pa še jasno, kdaj bosta prišla Gregor Hrovat (Cholet) in Aleksej Nikolić (Gravelines).

Bosta Luka Dončić in Alen Omić letos skupaj zaigrala v reprezentanci? | Foto: AP / Guliverimage Bosta Luka Dončić in Alen Omić letos skupaj zaigrala v reprezentanci? Foto: AP / Guliverimage

Odprto pa je vprašanje tudi na centrskem položaju. V igri sta dve imeni, Alen Omić, ki odlično igra v francoskem prvenstvu, in morebiti naturalizirani Američan Michael Tobey. Prepeličev soigralec pri Valencii je postal aktualen po poškodbi Jordana Morgana, ki bi sicer odlično sodeloval z Dončićem.

Luka Dončić
Sportal Bo Dončić zasenčil skrivnostnega novega "Slovenca"?

Omić ali Američan Tobey?

"V Franciji še ni zaključena sezona. Glede končnice se nekaj dogaja, omenja se stavka. Bistveno je, da bomo v tem tednu kompletni. Pri Omiću je še odprto. Ne zapiramo niti vrat glede naturalizacije. Ne vem, kako daleč je in ali je izvedljiva. Dogovor imam, da se danes z Omićem slišiva in mi pove, kako je s klubom. Dogovor Fibe in francoske zveze je, da mora spustiti igralce v francoskem prvenstvu na reprezentančno akcijo. Odprto je," poudarja selektor Aleksander Sekulič.

Da bi čakali na morebitno uspešno izpeljano naturalizacijo in bi Tobey začel trenirati šele po tem manevru, ne bi bilo dobrodošlo z vidika uigravanja. Zato na Košarkarski zvezi Sloveniji upajo, da bodo imeli v tem tednu vse odgovore na pladnju: "Najti moramo pravi način, da pride Omić ali kdorkoli drug in da tako najdemo pravi časovni okvir, torej, da ne 'plešemo levo, desno'. Korektni moramo biti do vseh."

Saša Dončić
Sportal Saša Dončić o sinu in "sinu"

Kaj Sekulić pravi o tekmecih v kvalifikacijah za olimpijske igre?

"Poljska je v naši skupini verjetno najbolj nevaren tekmec, a ne bi se zanašal, da Angolci ne bodo prišli s 'svojimi apetiti'. Zelo dobro se bomo pripravili na Angolo, kar je za nas najbolj pomembno. Potem so tu še Poljaki. Če pride do te tekme z Litvo, pa naj oni raje razmišljajo, kako se bodo ubranili nas in ne obratno. Potem bo tudi lažje."

Dončić izziv za vse nas: imeli pripravljena dva scenarija

Motivacije pri košarkarjih zaradi vložka ne manjka. Slovenija namreč še ni igrala na olimpijskih igrah in z Dončićem se obzorja širijo. On je vendarle eden najboljših košarkarjev na svetu, zato so "apetiti" razumljivo lahko visoki.

"Slovenija še ni imela takšnega zvezdnika v reprezentanci. To je izziv za vse nas, za vse na zvezi. Pripravljamo se na to. Na roko nam gre, da je Luka 'normalen fant'. Po obnašanju ni prav nič zvezdniški. Zagotovo bo to videti na igrišču, kako ga bodo igralci sprejeli. Po svojih izkušnjah pri tem ne vidim težav," poudarja Sekulič.

Slovenska reprezentanca še ni popolna. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska reprezentanca še ni popolna. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sekulič je moral s sodelavci v strokovnem štabu pripraviti dve taktični različici, če slučajno Luke zaradi morebitne uspešnosti Dallasa ne bi bilo v reprezentanco. Mavericks so izpadli v prvem krogu končnice proti Los Angeles Clippers, zato ima zdaj sladke skrbi: "Imeli smo dva scenarija. Več opcij je, tudi Čančar je tukaj. Vendar se bo vse vrtelo okoli Luke. Veliko smo govorili s strokovnim štabom, kaj bo, če Luka pride, in kaj, če ne. Verjetno bi bila tudi kadrovska zasedba za Litvo nekoliko drugačna, če ga ne bi bilo. Zdaj vemo, da je Luka tu. Upamo, da bo vse dobro glede kvalifikacij."

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić je že v Sloveniji, kjer bo pomagal reprezentanci

Z Dončićem v petek proti Hrvatom v Stožicah

Da bi nastopil že na sredini uvodni pripravljalni tekmi s Hrvaško v Opatiji, ne gre računati, zato pa lahko zvezdnika Mavericks pričakujemo, da bo oblekel slovenski dres na "povratni" tekmi v petek v Stožicah ob 20. uri. In ker bodo lahko slovenski ljubitelji košarke sedeli v dvorani v Stožicah, lahko pričakujemo velik naval pri nakupu vstopnic.

Po štirih letih spet v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Po štirih letih spet v dresu slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Mesto v dvorani bodo imeli tudi predstavniki Dallasa, ki so naznanili svoj prihod in bodo slovenskega zvezdnika nenehno nadzirali. Vendarle okoli njega gradijo ekipo, ki bo morebiti nekoč napadla vrh lige NBA, zato ne želijo ničesar prepustiti naključju.

V sklopu priprav bo slovenska reprezentanca odigrala ti dve tekmi s Hrvaško, v igri pa je še ena, in sicer 23. ali 24. junija. Vse bližje je temu, da bodo naši košarkarji dobili še eno priložnost, da se izdatneje začutijo pred prvo tekmo kvalifikacij, ki bo 30. junija proti Angoli.

Tokio 2021
Sportal Japonska razmišlja o umiku izrednega stanja, a z novimi ukrepi za OI

Seznam reprezentančnih kandidatov

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakom Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Alen Omić (Jl Bourg Basket), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija) in Žan Mark Šiško (Bayern).

 

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno bo v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30, Poljska – Angola
18.30, Litva – Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30, Angola  Slovenija
18.30, Venezuela – Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30, Slovenija
 Poljska
18.30, Južna Koreja – Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30, finale
Ne spreglejte