Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 1. 2019,
14.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

1

Natisni članek

All Star Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Janez Drvarič

Sreda, 23. 1. 2019, 14.18

5 let, 3 mesece

Dončićmanija v času glasovanja za tekmo All Star

Če bi odločali navijači, bi Dončić že odpiral šampanjec #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

1

Luka Dončić | Luka Dončić lahko postane šele tretji košarkar, ki bi v tem tisočletju prejel čast igranja v začetni peterki na tekmi All Star. To je leta 2003 izkusil Kitajec Yao Ming, osem let pozneje pa bi moral to biti Blake Griffin, a mu je načrte prekrižala poškodba. | Foto Reuters

Luka Dončić lahko postane šele tretji košarkar, ki bi v tem tisočletju prejel čast igranja v začetni peterki na tekmi All Star. To je leta 2003 izkusil Kitajec Yao Ming, osem let pozneje pa bi moral to biti Blake Griffin, a mu je načrte prekrižala poškodba.

Foto: Reuters

Bliža se trenutek, ko bo znana usoda morebitnega nastopa Luke Dončića na dvoboju All Star. Sodeč po rasti glasov navijačev, ki je pri mladem Slovencu najbolj očitna med vsemi zvezdniki lige NBA, bo po končnem štetju glasov uvrščen zelo visoko. Če mu bodo naklonjeni še mediji in igralci, čaka priljubljenega najstnika Dallasa čast, kakršne slovenska košarka še ni doživela.

V zadnjih tednih smo priča družbenemu pojavu, ki spominja na pravljico. Slovenija je družno stopila skupaj. Mlado in staro je pozivalo druge, naj podprejo Luko Dončića in mu z oddanim glasom pomagajo do nastopa na največjem spektaklu lige NBA, vsakoletni tekmi zvezd All Star.

Luka Dončić
Sportal Kakšen večer: Dončić čaral, zmagal in dobil nagrado, a tudi besno strgal dres #video

Glasovi so deževali, podvizali so se tudi mednarodni športni zvezdniki, ki z Dončićem delijo ljubezen do istega klubskega grba, z eno najbolj nenavadnih prošenj (in groženj) se je oglasil celo župan Dallasa …

Lani je mejnike postavljal Dragić, letos ...

Bo Ljubljančana v tednu, v katerem je dočakal prvi triple-double v ligi NBA, osrečila še novica o tem, da bo zaigral na tekmi vseh zvezdnikov? | Foto: Reuters Bo Ljubljančana v tednu, v katerem je dočakal prvi triple-double v ligi NBA, osrečila še novica o tem, da bo zaigral na tekmi vseh zvezdnikov? Foto: Reuters Evforija raste, vrhunec pa bo doživela v zgodnjih petkovih urah, natančneje eno uro po polnoči, ko bosta po slovenskem času znani začetni peterki tekme All Star, javnosti pa predstavljeni končni rezultati glasovanja. Ne le navijačev (50 odstotkov vseh glasov), kjer kaže Dončiću imenitno, ampak tudi glasovi predstavnikov medijev (25 odstotkov) in pa samih igralcev v ligi NBA (25 odstotkov), ki bodo imeli skupaj z novinarji polovično moč odločanja.

Sončna stran Alp je v ogromnem pričakovanju. Dončić, najbolj vroči športnik, s katerim se lahko v zadnjih mesecih pohvali ena manjših evropskih držav, bi lahko postal prvi Slovenec v začetni peterki All Star. Ko je lani Goran Dragić nepozabno sezono, v kateri je skupaj s "cimrom" Dončićem in preostalo bratovščino pod vodstvom Igorja Kokoškova osvojil evropski naslov, kronal z nastopom na All Star, je slovenska košarka dosegla nov mejnik. Uresničile so se sanje, nekaj največjega, o čemer lahko sanjajo bojevniki pod koši čez veliko lužo.

Legendarni trener prepričan, da bo Dončić del smetane

''Verjamem, da bo igral. To si zasluži. On je že All Star. Ne bi bilo pošteno, če ga ne bi uvrstili na to tekmo,'' je v gostovanju na Planet TV povedal dolgoletni košarkarski trener Janez Drvarič. Legendarni strateg je Luko Dončića oklical za zmagovalca.

''Če bi zaigral na tekmi All Star, bi mi to pomenilo ogromno. Hvala vsem, ki so glasovali zame,'' se vsem, ki so glasovali zanj, zahvaljuje najbolj vroč košarkarski najstnik na svetu.

S tem pa se slovenski mejniki v najmočnejši ligi na svetu še zdaleč niso končali. Sledil je prihod Dončića, ki v krstni sezoni tako navdušuje, da je deležen vloge prvega favorita za naslov novinca sezone v ligi NBA. Na tekmah ne manjka njegovih košev, atraktivnih potez, simpatičnih in mladostnih gest, s katerimi si še dviguje raven priljubljenosti, in jih je veliko več kot neizsiljenih napak ali nepremišljenih odločitev, s katerimi škoduje ekipi.

Luka Dončić je v krstni sezoni napravil ogromen korak. Sredi sezone spada med najbolj priljubljene košarkarje tekmovanja. | Foto: Reuters Luka Dončić je v krstni sezoni napravil ogromen korak. Sredi sezone spada med najbolj priljubljene košarkarje tekmovanja. Foto: Reuters

Tisti Američani, ki po Larryju Birdu že dolgo sanjajo o belopoltem košarkarju, sposobnem mešanja štren najboljšim z nepredvidljivo eleganco in visokim košarkarskim inteligenčnim koeficientom, so padli v trans. O tem priča statistika glasovanja. Majhna Slovenija je resda ponosno pomagala z glasovi, veliko večino pa so prispevali drugi. Tisti, ki imajo košarko v ligi NBA že vrsto let v malem prstu.

Luka Dončić
Sportal Svet opeva Dončića, on pa je jezen nase #video

Najprej je bil sedmi, nazadnje je bil že tretji!

Dončiću, mladi osvežitvi lige NBA, ki bo dopolnil 20 let šele dva tedna po tekmi All Star, kaže imenitno. Ko je vodstvo tekmovanja 3. januarja razkrilo prve vmesne rezultate, se je Slovenija znašla v sedmih nebesih. Dončić se je kar naenkrat znašel blizu največjih zvezdnikov. Od njega je zbrala več glasov le šesterica. Čez teden dni, ko so bili 10. januarja predstavljeni novi rezultati, je sledil nov pozitiven šok. Pogled na lestvico je bil še lepši.

 

Dončić je prehitel še nekaj favoritov, glasovi so se zbirali hitreje od vseh pričakovanj. Ko je napočil trenutek za zadnji vmesni rezultat, pa je zvezda 19-letnega Ljubljančana zasijala najmočneje. Dončić se je med visokimi igralci na zahodu znašel na visokem drugem mestu. Od njega je boljši le prvi zvezdnik lige NBA LeBron James, na vzhodu pa je od njega zbral več glasov le vroči Grk Giannis Antetokounmpo.

Lani sta bila kapetana ekip na All Star tekmi LeBron James in Stephen Curry, a je James takrat igral še pri Clevelandu, ki spada pod vzhodno konferenco. | Foto: Getty Images Lani sta bila kapetana ekip na All Star tekmi LeBron James in Stephen Curry, a je James takrat igral še pri Clevelandu, ki spada pod vzhodno konferenco. Foto: Getty Images

Če je glasovanje za Dončića do 21. decembra, ko se je iztekel rok, zadržalo tolikšno rast, kot jo je bil mladi as Teličkov deležen med drugimi in tretjimi vmesnimi rezultati, bi lahko morda spravil ob težavo celo vodilnega Jamesa. V obdobju med 10. in 17. januarjem se mu je namreč nekoliko približal.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić kaznovan

Vodilno mesto pri glasovanju navijačev prinaša posebno nagrado, vlogo kapetana. Bilo bi veliko presenečenje, če je ne bosta deležna Kralj James in The Greek Freak. Potem pa se postavlja najbolj pomembno vprašanje, ali se bo v začetni peterki znašel tudi Dončić?

Kako do začetne peterke?

Dončić je bil v času odsotnosti Smitha Jr. prvi organizator igre Dallasa. | Foto: Reuters Dončić je bil v času odsotnosti Smitha Jr. prvi organizator igre Dallasa. Foto: Reuters Začetni peterki zahoda in vzhoda bosta sestavljeni iz dveh nižjih (guard) in treh višjih igralcev (front court). Dončić, ki je večnamenski igralec in lahko igra na različnih položajih, uradno spada med višje, čeprav je bil na večini letošnjih tekem zaradi odsotnosti Dennisa Smitha Jr. organizator igre.

Ljubljančan bi se moral tako za zagotovitev mesta v začetni peterki v skupnem glasovanju navijačev, novinarjev in košarkarjev uvrstiti med tri najboljše/najbolj priljubljene visoke igralce.

Slovenija v nestrpnem pričakovanju

Dallas čaka na svojega predstavnika na tekmi All Star vse od leta 2015, ko se je nazadnje z zvezdami družil nemški veteran Dirk Nowitzki. V zgodovini Teličkov je na tekmi All Star nastopilo le pet igralcev. Poleg Nowitzkega so bili to še Michael Finley, Josh Howard, Steve Nash in Jason Kidd. | Foto: Reuters Dallas čaka na svojega predstavnika na tekmi All Star vse od leta 2015, ko se je nazadnje z zvezdami družil nemški veteran Dirk Nowitzki. V zgodovini Teličkov je na tekmi All Star nastopilo le pet igralcev. Poleg Nowitzkega so bili to še Michael Finley, Josh Howard, Steve Nash in Jason Kidd. Foto: Reuters Sodeč po glasovih navijačev, bi si to zaslužil, ker pa bodo o tem odločali tudi glasovi medijev in košarkarjev samih, bo to bistveno težje. Glasovi navijačev podajo 50 odstotkov končnih glasov, preostalo polovico pa novinarji in igralci. Če je tudi njim Dončić segel tako globoko v srce kot navijačem, bo Slovenija v petek priča enemu najbolj ponosnih trenutkov v zgodovini slovenske košarke. Peterki bosta razkriti v sklopu posebne košarkarske oddaje na mreži TNT, o njej pa bodo v studiu kramljali nekdanji asi Ernie Johnson, Charles Barkley, Shaquille O’Neal in Kenny Smith.

Če Dončića ne bo v začetni peterki, ga čaka še ena priložnost. Lahko postane rezervist, te pa bodo izbirali trenerji in jih javnosti predstavili prihodnji četrtek (petek po slovenskem času). Kandidati, ki bodo zapolnili klopi, nato pa jih bosta v svoji ekipi 7. februarja v živo izbirala kapetana, bodo ponovno razkriti javnosti v oddaji na mreži TNT.

Potem sledi zabavno obdobje do tekme, ki bo v Charlottu 17. februarja. Tam, kjer je Dončić letos že gostoval in z Dallasom prizadejal klubu, katerega lastnik je sloviti Michael Jordan, boleč poraz. Morda se Ljubljančan v dvorano Spectrum Center vrne že kmalu. Navijači si tako želijo, bodo enakih misli pred 68. tekmo zvezdnikov lige NBA tudi novinarji in igralci?

Kako si bodo sledili dogodki:

  • 24. januar (25. januarja ob 1.00 po slovenskem času): znana bosta kapetana in začetni peterki
  • 31. januar (1. februar ob 1.00 po slovenskem času): znani bodo rezervisti, ki jih bodo izbrali trenerji
  • 7. februar (8. februar ob 1.00 po slovenskem času): kapetana bosta sestavila svoji ekipi
  • 17. februar (18. februar ob 2.00 po slovenskem času): tekma All Star v Charlottu
Luka Dončić
Sportal Prvi trojni dvojček Luke Dončića v ligi NBA, a poraz Dallasa #video
Ne spreglejte