Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
31. 1. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

pokal Slovenije državno prvenstvo liga ABA Dejan Mihevc Krka

Torek, 31. 1. 2017, 18.22

6 let, 7 mesecev

Pogovor s trenerjem Dejanom Mihevcem

Vroči Dolenjci se zavedajo, kaj jih čaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Foto: Vid Ponikvar

V slovenskem košarkarskem klubu Krka imajo v zadnjem obdobju razlog za zadovoljstvo, saj so na šestih tekmah nanizali pet zmag. Glavni trener Dejan Mihevc je s prikazanim zadovoljen, opozarja na vključitev mladih. Zato pa bi si želel, da bi v Sloveniji imeli večjo bazo, saj košarkarji zaradi razmer v klubih hitreje zapuščajo domače okolje.

Krka je pretekli konec tedna v ligi ABA dosegla pomembno zmago na gostovanju proti Zadru (83:77). Novomeščani so namreč v nevarnih vodah. Zadnjeuvrščeni Zadar ima vsega zmago manj od slovenskega predstavnika.

Kar sedem ekip ločita le dve zmagi, do konca rednega dela pa je še šest krogov. In ti klubi se bodo poskušali izogniti zadnjemu mestu, ki prinaša izpad iz regionalnega tekmovanja za prihodnjo sezono.

"Zmaga proti Zadru je bila velika in pomembna. Vsak tekma je zdaj ključna. Zadar je celo neposredni tekmec, zato je bil uspeh še toliko bolj pomemben," je trener Krke Dejan Mihevc opozoril na dobro opravljeno delo v hrvaškem dalmatinskem mestu.

"Ko igraš proti Crveni zvezdi, se vidi razlika"

Matic Rebec je v Zadru blestel tudi z norimi trojkami. | Foto: Vid Ponikvar Matic Rebec je v Zadru blestel tudi z norimi trojkami. Foto: Vid Ponikvar Krka je v zadnjem obdobju nanizala nekaj pomembnih zmag. Od šestih obračunov jih je dobila pet. Dolenjci so morali priznati premoč le evroligaški Crveni zvezdi, ki je posebno poglavje v tej ligi: "Crvena zvezda je daleč najbolj vroča ekipa v Evropi. V evroligi ima sedem zaporednih zmag, v ligi ABA igra dominantno. Ko igraš proti Crveni zvezdi, se vidi razlika. Tu sta individualna kakovost in fizična prevlada, zdaj pa imajo košarkarji povsem razumljivo še psihološko moč."

V boju za obstanek v ligi ABA čakajo Krko v prihodnjih tednih pomembni obračuni proti Mega Leksu, MZT Skopju, Igokei, Mornarju, Partizanu in Ciboni.

"Glede na izkušnje iz lanske sezone in da je liga še za odtenek močnejša in bolj izenačena, smo pričakovali, da bo letos takšno stanje. Crvena zvezda izstopa. Veliko ekip je spremenilo igralsko zasedbo med sezono, kar vse vpliva na kakovost. Liga je s tem pridobila na moči in zanimivosti. Položaj je zelo podoben kot lani. Z dvema zmagama več si lahko višje, lahko pa tudi izpadeš."

"Slovenska liga močnejša, a je igralce vse težje zadržati doma"

"Kakovost se dviga. Največja težava pa je baza kakovostnih slovenskih igralcev." | Foto: Vid Ponikvar "Kakovost se dviga. Največja težava pa je baza kakovostnih slovenskih igralcev." Foto: Vid Ponikvar V slovenskem prvenstvu je Krka s 13 zmagami in tremi porazi na prvem mestu. Dvig kakovosti v domačem okolju je opazil, a je na drugi strani jasno, da klubom rožice ne cvetijo. "Slovenska liga je letos močnejša in bolj izenačena. Osem ekip se nekako bori za prvih šest mest. Od teh najboljših lahko vsak premaga vsakogar. Razlika je v tem, da večina ekip igra eno tekmo na teden in se lahko regenerira ter bolje pripravi na nas, ki imamo ritem dveh tekem.

Mislim, da delamo za zdaj več kot korekten posel tudi v slovenski ligi. Dali smo tudi veliko priložnosti našim najmlajšim. Različno jih rotiramo. Prej je Miha Škedelj dobival več priložnosti. Potem je bil mesec v reprezentanci in ob vrnitvi zbolel. Zdaj se počasi vrača. Klemen Kužnik je v zadnjem obdobju izkoristil priložnost. Dve konkretni je dobil tudi v ligi ABA. Na žalost se je poškodoval, a bo kmalu nazaj," se je razgovoril Mihevc.

Se torej obetajo boljši časi v slovenskem košarkarskem prvenstvu? "Kakovost se dviga. Največja težava pa je baza kakovostnih slovenskih igralcev. Zaradi položaja klubov jih je težko zadržati. Fantje odhajajo v države, ki nekdaj niso bile košarkarsko pomembne: Madžarska, Avstrija … Ta kakovost gre potem v tujino. Mi smo odvisni od tega. Zato imamo v ligi ABA več težav, ker je težko zadržati vse najboljše. Takoj ko se nekdo izkaže, gre, zato igramo z neizkušenimi slovenskimi igralci. Drugi imajo izkušene. Mi si tega ne moremo privoščiti. Pozitivno je to, da mladi dobivajo več priložnosti," odgovarja Mihevc.

V nekdaj manj priznanih ligah višje plače kot pri nas

"Pokal igraš, da ga poskušaš osvojiti. Kar zadeva nas, verjamem, da bomo maksimalno pripravljeni." | Foto: Vid Ponikvar "Pokal igraš, da ga poskušaš osvojiti. Kar zadeva nas, verjamem, da bomo maksimalno pripravljeni." Foto: Vid Ponikvar Ob tem dodaja, da so plače v teh ligah postale celo boljše kot pri nas: "Rekel bi, da ja. Ker nekdo, ki se malce dokaže, takoj gre. V Avstrijo morda še ne toliko, ampak so plače verjetno višje kot v povprečju v slovenski ligi. Je pa zato postala močnejša Romunija. Tam so plače višje. Tu je še Poljska. Vse močnejše postajajo Estonija, Latvija, Finska, Švedska ... Morda še to ni tudi trg za naše igralce, ampak nekateri že gredo. Domen Bratož na primer nastopa v Estoniji in ti klubi imajo dobre pogoje ter nastopajo še v mednarodnih ligah. Saša Zagorac igra v Bolgariji tudi močno ligo VTB. Tisti, ki so še malce bolj kakovostni, pa se jih slovenski klubi ne moremo privoščiti. Igralci namreč dobijo takšno plačo, kot ima pri nas kakšen od klubov ves proračun."

Košarkarji Krke se bodo kmalu potegovali za eno od pomembnejših lovorik v slovenskem prostoru, sicer so na začetku sezone že postali zmagovalci superpokala. Pokal Spar se namreč nezadržno približuje – četrtfinalni obračuni se začnejo 14. februarja.

"Katerikoli klub, ki se je uvrstil med osem ekip in nima želje, da bi pokal osvojil, je neresnično. Pokal igraš, da ga poskušaš osvojiti. Kar zadeva nas, verjamem, da bom maksimalno pripravljeni. Malce imamo neugoden urnik, saj so nam tekmo z MZT-jem v ligi ABA prestavili na nedeljo. V ponedeljek pozno popoldne pridemo domov, v torek pa že igramo pokal Spar. A se s tem zdaj ne ukvarjamo, saj je pred nami sobotna tekma proti Mega Leksu v ligi ABA," je sklenil prvi mož stroke pri Krki.

Ne spreglejte