Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2023,
10.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

Natisni članek

Phoenix Suns Brooklyn Nets Kevin Durant Russell Westbrook Luka Dončić Luka Dončić Kyrie Irving Dallas Mavericks Košarkarska tržnica NBA

Petek, 10. 2. 2023, 10.29

1 leto, 2 meseca

Dogajanje na NBA-tržnici

Vroče kot že dolgo ne, Dončićev Dallas na udaru kritik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46
Luka Dončić Kyrie Irving | Kyrie Irving je bil eno glavnih imen na prestopni tržnici. | Foto Guliverimage

Kyrie Irving je bil eno glavnih imen na prestopni tržnici.

Foto: Guliverimage

Prestopna tržnica v ligi NBA je dokončno zaprla vrata, potem ko so klubi v ligi NBA v zadnjih dneh poskrbeli za številne prestopne bombe, s katerimi so dodobra premešali karte in razmerja v ligi. Med glavnimi akterji na tržnici so bili tudi pri Dallas Mavericks, ki pa so si s svojimi odločitvami prislužili najslabše ocene v tem obdobju, čeprav se je v Teksas preselil zvezdnik Kyrie Irving.

Mark Cuban Luka Dončić
Sportal Cuban razkril, kakšno je bilo Dončićevo mnenje o prestopu zvezdnika v vrste Mavs

Dnevi pred četrtkom, ko se je v ligi NBA zaprla možnost trgovanja, so bili nekaj časa povsem nepričakovano mirni, saj je bila pred nedeljo narejena samo ena res omembe vredna menjava, ko se je v vrste Los Angeles Lakers preselil Rui Hačimura. Zatem pa je v ligi NBA počilo. Nova zahteva Kyrieja Irvinga po menjavi iz Brooklyn Nets je odprla vrata tržnice in poskrbela za divje dogajanje, ki je epilog dobilo v dodobra premešanih zasedbah klubov čez lužo.

Za najodmevnejši zgodbi sta zagotovo poskrbela Kevin Durant in že omenjeni Irving ter dokončala dinastijo zvezdniške trojice, ki sta jo nekaj časa skupaj z Jamesom Hardnom krojila v Brooklynu. Irving je novo domovanje našel pri Dallas Mavericks, medtem ko bo Durant po novem nosil dres Phoenix Suns. Obe potezi sta dodobra preoblikovali položaje v zahodni konferenci.

Irving je v noči na četrtek že odigral prvo tekmo v dresu Dallasa. | Foto: Reuters Irving je v noči na četrtek že odigral prvo tekmo v dresu Dallasa. Foto: Reuters

Zatem so rokave dodobra zavihali tudi drugi NBA-klubi. V zadnjih 24 urah pred iztekom roka je bilo opravljenih neverjetnih 16 menjav, ki so vključevale 49 igralcev (skoraj deset odstotkov celotne lige) in 25 ekip, vključno z Los Angeles Lakers, ki so preoblikovali moštvo za podporo zvezdnikov LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa. Za odmevno dogajanje so v zadnjih urah poskrbeli tudi pri sosedih v Los Angelesu, saj so Clippers svojo ekipo popolnili z Ericom Gordonom, Bonesom Hylandom in Masonom Plumleejem.

Kevin Durant
Sportal V NBA odjeknili "bombi", Kevin Durant zapustil Brooklyn, pestro tudi v LA

Najbolj odmevni prestopi tega obdobja:

Phoenix Suns – Brooklyn Nets

Nova člana Phoenix Suns: Kevin Durant, T. J. Warren
Novi člani Brooklyn Nets: Cameron Johnson, Mikal Bridges, Jae Crowder, štiri izbore v prvem krogu naborov, zamenjava izbora na naboru 2028

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks

Brookyln Nets: Dorian Finney-Smith, Spencer Dinwiddie, izbor v prvem krogu nabora 2029, izbora v drugem krogu naborov 2027 in 2029
Dallas Mavericks: Kyrie Irving, Markieff Morris

Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves – Utah Jazz

LA Lakers: Malik Beaslex, D'Angelo Russell, Jarred Vanderbilt
Minnesota Timberwolves: Nickeil Alexander-Walker, Mike Conley, izbor v drugem krogu nabora 2024 (Memphis ali Washington), izbor Utah v drugem krogu nabora 2025 in 2026
Utah Jazz: Russell Westbrook, Juan Toscano-Anderson, Damian Jones, izbor v prvem krogu nabora 2027

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets – Indiana Pacers

Milwaukee Bucks: Jae Crowder
Brooklyn Nets: pravice do branilca Juana Pabla Vauleta, Milwaukeejev izbor v drugem krogu nabora 2028 in 2029
Indiana Pacers: George Hill, Jordan Nwora, Serge Ibaka, izbor v drugem krogu nabora 2023, izbora v drugem krogu nabora 2024 (Milwaukee) in 2025 (Indiana)

Portland Trail Blazers – New York Knicks

New York Knicks: Josh Hart
Portland Trail Blazers: Ryan Arcidiacono, Svi Mykhailiuk, Cam Reddish, izbor v prvem krogu nabora 2023

Golden State Warriors – Detroit Pistons – Atlanta Hawks - Portland Trail Blazers

Golden State Warriors: Gary Payton II
Detroit Pistons: James Wiseman
Atlanta Hawks: Saddiq Bey
Portland Trail Blazers: Kevin Knox, pet izborov v drugem krogu naborov

Vroče dogajanje

Če se vrnemo k najodmevnejšim prestopnim bombam tega obdobja, so za največ dvignjenega prahu v četrtek zgodaj zjutraj poskrbeli pri Brooklyn Nets, kjer so se po odhodu Irvinga poslovili še od Kevina Duranta. Ta je skupaj s T.J. Warrenom odpotoval k Phoenix Suns. V Brooklyn so se preselili Mikal Bridges, Cameron Johnson in Juan Pablo Vauleta ter šest izbir na naborih. V Milwaukeeju je pristal Jae Crowder, v Indiani pa so po novem George Hill, Serge Ibaka in Jordan Nwora. Ameriški poznavalci so ob tem prepričani, da je v tem primeru ogromno pridobil Phoenix, ki je zdaj z navezo Durant, Devin Booker in Chris Paul velik favorit za zmago v zahodni konferenci, ob tem pa so prepričani, da bo ta poteza dobro delovala tudi za Brooklyn, ki bo začel novo pot.

Kevin Durant je po novem član Phoenixa. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kevin Durant je po novem član Phoenixa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med zvezdniški prestopi je zagotovo treba omeniti tudi Russlla Westbrooka, ki je po novem član Utah Jazz. Njegov zdaj že bivši klub Los Angeles Lakers je privolil v dogovor z Utah Jazz in Minnesoto Timberwolves, ki je poskrbel za prestope osmih igralcev. Tako so košarkarji D'Angelo Russell, Malik Beasley in Jarred Vanderbilt pripotovali k Lakersom. Med drugim sta v Minnesoti pristala člana Utah Jazz Mike Conley in Nickeil Alexander-Walker, hkrati pa so pri Utah dobili tudi izbor LA Lakers v prvem krogu nabora leta 2027.

Dorian Finney-Smith je že odigral prvo tekmo za Brooklyn. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dorian Finney-Smith je že odigral prvo tekmo za Brooklyn. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Poteza Dallasa ocenjena kot ena slabših

V eni največjih, če ne v celo največji kupčiji tega obdobja pa so sodelovali pri Dallas Mavericks, kjer je Luka Dončić jasno podprl prihod Irvinga iz Brooklyna, ob tem se je v Teksas preselil še Markieff Morris, v Brooklyn pa sta odpotovala Dorian Finney-Smith in Spencer Dinwiddie.

Šokantna poteza je tako prinesla nenaden konec Irvingovih drame polnih štirih sezon v Brooklynu. Mavericks so s tem pridobili igralca, ki so ga potrebovali poleg Dončića, sploh po odhodu Jalena Brunsona, a kljub temu obstaja tveganje, kaj bo zvezdnik doprinesel v slačilnico Dallasa. Ameriški poznavalci lige NBA so potezo Dallasa sicer označili za eno slabših v tem obdobju, saj se Irvingu po koncu te sezone izteče pogodba, velika udarca pa sta zagotovo tudi odhoda Finneyja-Smitha in Dinwiddieja, ob tem, kot vse kaže, v zasedbi Dallasa ogromno računajo na Josha Greena.

"V obrambi je velika razlika med Mavericks in ekipami, ki so imele Irvinga in še enega drugega zvezdnika. Ne glede na vse skrbi glede obremenitve Luke in uspešnosti brez njega je bil napad Dallasa dejansko boljši kot prejšnjo sezono in se je uvrstil med najboljših deset. V obrambi pa so Mavericks ob prihodu Jasona Kidda padli s sedmega mesta na 24. To deluje kot Dallasov največji zamah po prihodu Porzingisa. Mavericks bodo morali računati na to, da bo Irving ostal na igrišču in produciral," so med drugim zapisali pri ESPN.

Najbolj mirno so dogajanje na zimski tržnici pospremili v zasedbah Chicago Bulls z Goranom Dragićem in Cleveland Cavaliers, ki v teh zimskih dneh niso poskrbeli za nobeno menjavo ali nakup.

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Klavrn večer za Dragića in Čančarja #video
Kyrie Irving
Sportal Novi zvezdnik Dallasa izjemen, navdušen tudi Dončić
Kyrie Irving
Sportal Irving se ob vprašanjih o Dončiću ni zadrževal
Jaylen Brown
Sportal Težave za Browna in Boston, ki si je zlomil obrazno kost
Ne spreglejte