Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

13

Natisni članek

Mark Cuban New York Knicks Liga NBA NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 28. 12. 2022, 9.00

1 leto, 3 mesece

Odzivi po 60 točkah Luke Dončića

Junak Dončić z rekordom ni pustil hladnega niti šefa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,66

13

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić se lahko po novem pohvali s strelskim rekordom, ki znaša 60 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić se lahko po novem pohvali s strelskim rekordom, ki znaša 60 točk.

Foto: Reuters

"Gledamo veličino Luke Dončića. Nikoli še nisem videl česa takšnega v mojem življenju," je po koncu tekme po rekordnih 60 točkah, 21 skokih in desetih asistencah ob zmagi Dallasa nad New Yorkom na Twitterju zapisal lastnik franšize Marc Cuban. Dončić je z rekordnim dosežkom navdušil celoten košarkarski svet.

Luka Dončić
Sportal Čudežen podvig Dončića, Evropa ima po 14 letih novega rekorderja
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Neverjetno, kaj je uspelo rekorderju Luki Dončiću!

Čudežna predstava Luke Dončića in čudežna vrnitev Dallas Mavericks sta v noči na sredo dvignila na noge celotno košarkarsko javnost. Slovenski košarkar se je ob četrti zaporedni zmagi Dallasa s 60 točkami, 21 skoki in desetimi asistencami za večno zapisal v košarkarsko zgodovino, ob tem pa je zrušil številne rekorde, ki bi jih težko strnili v celoto. Dodatno veličino Dončićevemu dosežku daje še neverjetna zmaga Dallasa po preobratu. Mavericks so še 33,9 sekunde pred koncem zaostajali s 103:112, nato pa je sledil veliki preobrat domače ekipe, ki ga je z zadetim prostim metom in košem po ujeti odbiti žogi kronal ravno Dončić.

Dončić je po košu za izenačenje ob koncu rednega dela tekme poskakoval od navdušenja. "Veliko soigralcev me je o tem odzivu spraševalo že v garderobi po koncu tekme, mislil sem, da smo zmagali. Ko sem se veselili proti občinstvu, sem mislil, da smo tekmo dobili. Potem sem videl, da je rezultat izenačen in sem si mislil 'ups'. Nisem vedel, kaj naj naredim," je v smehu na novinarski konferenci pojasnjeval prvi košarkar Dallasa, ki je ob številnih mejnikih med drugim postal prvi košarkar, ki je v ligi NBA tekmo končal z vsaj 60 točkami, 20 skoki in desetimi asistencami.

Zaključek rednega dela tekme:

Tako so Dončića po izjemni predstavi pričakali soigralci:

Čudež Dallasa

Dončić je s 60 točkami dosegel nov strelski rekord v zgodovini Dallasa, ki ga je prej s 53 točkami držal Dirk Nowitzki. Svoj osebni rekord je podrl tudi z 21 skoki, ob desetih asistencah pa je potegnil črto ob svojem 53. trojnem dvojčku v karieri. Ljubljančan je osem sekund pred koncem podaljška ob vodstvu s 125:119 zapustil igrišče in ob huronskem vzdušju navijačev v areni American Airlines in vzklikih "MVP, MVP" sedel na klop.

Dončić je s soigralci poskrbel za pravi čudež, saj nobeni ekipi v zadnjih 20 sezonah oziroma na 13.884 tekmah ni uspelo pripraviti preobrata, ko je ta 35 sekund pred koncem zaostajala z devetimi ali več točkami. "Zaključek tekme je bil naravnost izjemen. Nismo se ustavljali. Več kot 13 tisoč tekem v zadnjih 20 sezonah se je ob takšni razliki končalo s porazom ekipe, ki je zaostajala, nam pa je uspel preobrat. Verjeli smo v naš uspeh," je dejal Slovenec.

Predstava Dončića:

Pivo za regeneracijo

"Šestdeset točk?" je ob naštevanju statističnih dosežkov Dončića ob prvem vprašanju novinarja ob igrišču po koncu tekme vprašal slovenski košarkar, ki je ob tem le široko odprl oči. "Utrujen sem kot hudič. Potrebujem pivo za regeneracijo. V tistem zadnjem napadu v rednem delu sem imel res srečo, vedel sem, da sta do konca še približno dve sekundi, zato sem vrgel proti košu. Še nekaj sekund pred tem smo visoko zaostajali in smo pripravili preobrat. To je velika ekipna zmaga," je pomen moštva Dallasa znova izpostavil Dončić.

Ta sicer ni dočakal novega obračuna z Jalenom Brunsonom, saj je ta zaradi težav s kolkom izpustil srečanje z nekdanjim klubom. "On je moj veliki prijatelj in vedno bo tako. Danes smo ga pogrešali, res sem si želel igrati proti njemu, tako da mi je res žal. Res ga zelo spoštujem," je še dejal slovenski košarkar.

Dallas je z zmago nad New Yorkom niz zmag podaljšal na štiri tekme. "To smo potrebovali. Pred novim letom nas čaka še nekaj dela, vsake tekme se moramo lotiti z obilico energije in potem bo steklo," je prepričan Dončić, ki se je tako z novo vrhunsko predstavo postavil ob bok največjim. "Neverjetno je, ko slišim te primerjave. Da me na kakršni koli stopnji omenjajo skupaj z največjimi imeni, je zame velika čast," je še dejal 23-letni košarkar.

V podaljšku je dosegel sedem točk in postavil piko na i izjemnemu večeru. | Foto: Reuters V podaljšku je dosegel sedem točk in postavil piko na i izjemnemu večeru. Foto: Reuters

Kidd: Luka je napravil nekaj, kar ni uspelo še nikomur prej

"Vsi smo še vedno v šoku. Res je poseben. Zgodovino igre pišejo igralci in zgodovina se je pisala tudi ta večer. Luka je napravil nekaj, kar ni uspelo še nikomur prej. Tega res ni lahko doseči, pred njim je bilo veliko izjemnih igralcev, zato je ta dosežek res ogromen. Bil je v svojem svetu, v svojem razredu. Ta fant nikoli ne odneha in tudi preostali soigralci niso odnehali. V Luki vidijo vodjo, vsak je opravil svojo nalogo. Luka z vsakim letom odrašča in dozoreva," je bil zadovoljen Kidd.

Čestitke Dončiću so po koncu tekme deževale iz vseh strani:

Kevin Garnett: V Dallasu bo kmalu stal nov kip. 

Kristaps Porzinigs: 60/20/10?? Ta stric ni normalen.

Kendrick Perkins: Igral sem z veliko košarkarji, ki so v košarkarski dvorani slavnih, videl sem veliko odličnih predstav ... A kar sem videl na tej tekmi, je ena najboljših individualnih predstav v mojem življenju.  

Preberite še:

Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Dončić bo dobil novega soigralca
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Novo priznanje za Luko Dončića
 
Ne spreglejte