Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
29. 1. 2023,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

6

Natisni članek

Smelt Olimpija Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Dušan Hauptman

Nedelja, 29. 1. 2023, 18.20

1 leto, 2 meseca

Legendarni dres s številko 10 Dušana Hauptmana pod stropom Stožic

Velikan, ki bije bitko s težko boleznijo, dobil posebno mesto v Stožicah #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

6

Dušan Hauptman | Dušan Hauptman je bil v središču pozornosti na tekmi med Cedevito Olimpijo in Budućnostjo. Njegov legendarni dres s številko 10 so ob polčasu dvignili pod strop Stožic. | Foto Grega Valančič/Sportida

Dušan Hauptman je bil v središču pozornosti na tekmi med Cedevito Olimpijo in Budućnostjo. Njegov legendarni dres s številko 10 so ob polčasu dvignili pod strop Stožic.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Stožice so bile v nedeljo nabite s prav posebnimi čustvi. Pri Cedeviti Olimpiji so namreč pod strop dvorane dvignili dres s številko 10 legendarnega Dušana Hauptmana. Dule trica, ki bije bitko z rakom, ob slovesnosti ni mogel skriti čustev. Navijači ljubljanskega kluba, za katerega je igral debelih 16 sezon, so s stoječimi ovacijami pospremili poseben dogodek in pokazali, da ima legendarna desetica v njihovih srcih posebno mesto.

Dušan Hauptman
Sportal Legendarni Hauptman v boju z neozdravljivo boleznijo: Do konca grem

Poglejte, kako je zasijala številka 10 pod stropom Stožic

Ivo Daneu, Marko Milić in od nedelje, 29. januarja 2023, Dušan Hauptman so košarkarji Olimpije, katerih dresi zdaj visijo pod stropom dvorane Stožice. Kot zadnji je prišel na vrsto Hauptman, čeprav se je pričakovalo, da bodo že prej počastili katero od zvezd ljubljanskega kluba. Vendarle je v preteklosti v zmajevem gnezdu igralo ogromno vrhunskih košarkarjev in zagotovo bi si še kdo prislužil posebno mesto v košarkarski lepotici v slovenski prestolnici.

Fotogalerija veličastnega dogodka (Foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 32
Dušan Hauptman
Sportal Življenjski boj velikega prijatelja in legende: "Bolezen res ne izbira"

Ko smo pred dnevi Duleta vprašali, kaj mu je rojilo po glavi, ko je izvedel, da bodo njegov dres dvignili pod strop, je v intervjuju za Sportal dejal: "Pretehtalo je, da so prišli k meni nekdanji soigralci. Vprašali so me, ali sem za to, ker vedo za bolezen. Da se zavedajo, da je morda prepozno, ampak vseeno. Preskočili so eno generacijo. Moja generacija je starejša od Markove. Kakorkoli, previdno so me vprašali, ali upokojimo moj dres. Po 21 letih v Olimpiji bi si zaslužil in to je pretehtalo. V veliko čast mi je. Priznanje. Bolezen je malce moteča, ker sem bil dve leti v ilegali in nisem spremljal, govoril v javnosti. Moji fantje so me vrnili v življenje. Spet sem precej aktiven. Družina me je držala pokonci in, jasno, uradna medicina. Fantje so sprožili, Olimpija je to zelo lepo sprejela. Tudi z njihove strani je prišla namera, da to naredijo. Prejšnje vodstvo ni imelo posluha."

Zmago Sagadin
Sportal Legendarni košarkar ima v njegovem srcu prav posebno mesto

Zaradi Hauptmana zadišalo po veličastnih časih Olimpije, ob njem soigralci in trenerji

Prav zaradi Hauptmana je v nedeljo v Stožicah spet zadišalo po starih časih, kot smo jih bili navajeni, ko je Smelt Olimpija igral v elitni Evroligi v nabito polni legendarni Hali Tivoli. Green Dragons so za eno tekmo prekinili post in spet glasno podpirali zasedbo Cedevite Olimpije ter na svoj način s posebnimi koreografijami ovekovečili veličasten dogodek. V nedavnem intervjuju je Dušan lepo prosil, ali lahko napišemo, da vabi vse nekdanje soigralce in trenerje, da bi bili del posebne nedelje. In v velikem številu so se zbrali tudi velikani Olimpije, zaradi česar mu je srce ob svečanem dogodku še toliko bolj zaigralo.

Dušan Hauptman | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kakšna legenda Olimpije je Dušan Hauptman ali "Dule trica", smo se lahko prepričali že v času njegovega igranja za ljubljanski klub, dodobra polna dvorana Stožice pa je temu dodala le še klicaj. Dule je z Olimpijo spisal pomembna poglavja v njeni zgodovini. Večno bo hvaležen, da so mu v klubu po končani karieri omogočili, da se je lahko izobraževal in s tem dobil možnost tlakovanja drugačne poti.  

Cedevita Olimpija Budućnost Alen Omić
Sportal Posebna slovesnost v Stožicah z veliko napako #video

Evropski naslov 1994 in 3. mesto v elitni Evroligi

Kot košarkar je v dresu Olimpije preživel 16 sezon, nato bil še pet let del njenega ustroja kot športni direktor in trener mlajših selekcij. Če verjamete ali ne, v tem času je vseskozi stanoval v svoji Litiji. Tam živi še zdaj, kjer ima v boju z rakom veliko pomoč svoje družine. Vedno jo je postavil na prvo mesto in prav bližnji mu zdaj v težkih časih najbolj, poleg uradne medicine, pomagajo, da se bori s sovražnikom. Bori se tako, kot se je v zeleno-belem dresu.

Dušan Hauptman v zeleno-belem dresu s številko 10 na hrbtu je pisal posebno poglavje v zgodovini košarkarske Olimpije. | Foto: Reuters Dušan Hauptman v zeleno-belem dresu s številko 10 na hrbtu je pisal posebno poglavje v zgodovini košarkarske Olimpije. Foto: Reuters

Največje zadoščenje v karieri je doživel, ko je kot kapetan popeljal takratno ekipo Smelta Olimpije do naslova v evropskem pokalu leta 1994 v Lozani, tri leta pozneje pa bil z ljubljanskim klubom v Rimu na zaključnem turnirju najboljše četverice in se na koncu po zmagi nad Asvelom veselil tretjega mesta.

Odigral bo toliko podaljškov, kolikor jih bo treba. In naj bo Dule zmagovalec!

Košarkarsko je bil aktiven tudi po karieri. S Slavkom Kotnikom in košarkarskimi prijatelji se je veselil evropskega in svetovnega naslova v veteranski kategoriji. Bolezen ga je v zadnjih dveh letih postavila na stranski tir. Umaknil se je iz javnosti, zdaj pa začutil, da je napočil čas, da se spet pojavi. S polnim zagonom se je lotil tudi najtežjega izziva v življenju.

Dušan Hauptman je nagovoril Green Dragons

In navade iz sveta športa mu ob tem veliko pomagajo: "Šport mi zelo pomaga. Verjetno vsakdo ve, da je ta boj zelo težak, 25-letno angažiranje v športu mi je pomagalo. Da lažje zdržim terapije, psihične in druge pritiske, ki so povezani s takšno boleznijo. Zaradi pretekle aktivnosti mi je lažje zdržati kot morda komu drugemu. Odločil sem se, da grem do konca. Večkrat govorim, da igram podaljške. Ne le dveh, kot sta v košarki. Ampak jih bom odigral toliko, kolikor jih bo treba."

Prav vsi pa upamo, da bo na koncu on tisti, ki bo junak teh podaljškov, kot je bil že večkrat v svoji veliki karieri.

Ne spreglejte