Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
8. 12. 2021,
21.58

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Jurica Golemac Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 8. 12. 2021, 21.58

2 leti, 4 mesece

Po porazu Cedevite Olimpije v EuroCupu

V Stožicah še naprej vladajo zimske razmere, a se je začutil premik na bolje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
EuroCup: Cedevita Olimpija - Virtus Bologna | Košarkarji  | Foto Vid Ponikvar

Košarkarji

Foto: Vid Ponikvar

Črn niz Cedevite Olimpije se je po porazu v EuroCupu proti Virtusu Segafredu Bologni (101:104) podaljšal zdaj na štiri tekme. Štiri tekme zapored je ljubljanska zasedba klonila tudi v evropskem tekmovanju. Trener Jurica Golemac z igralci tako še naprej čaka, da se bo zgodba zasukala v pozitivno smer. V primerjavi s tekmo proti Zadru pa je bil opazen napredek. "Pritisk čutiš ob porazih in slabših nizih. Zagotovo je lažje po zmagi. Za nami ni lepo obdobje. Zagotovo bi bilo lažje, da bi premagali Virtus doma, a je dobrodošlo, da je bil premik v pravo smer."

EuroCup: Cedevita Olimpija - Virtus Bologna
Sportal Olimpija pošteno namučila Virtus, ki pa je tesno zmagal v Stožicah

Navkljub slabšim rezultatom, snežnim razmeram sredi Ljubljane, je dvoboj med Cedevito Olimpijo in Virtus Segafredo Bologno v Stožice privabil lepo število gledalcev, kar je lep pokazatelj, da je slovenska publika lačna evropske košarke.

Lačna je tudi dobrih predstav, česar pa na začetku ni bilo. Košarkarji Olimpije so v obrambi padli na celi črti, saj so po manj kot polovici prve četrtine prejeli že kar 18 točk. Največ preglavic je povzročal srbski virtuoz Miloš Teodosić, ki je bil ob vodstvu z 18:10 pri osmih točkah, hkrati pa je razigraval soigralce, da so pod košem na (pre)lahek način prihajali do točk. Glavni trener Jurica Golemac, ki se je po zadnjih porazih znašel na prepihu, je poklical izbrance na posvet, sicer pa se je vseskozi jezil nad pomanjkanjem zbranosti v obrambi.

Fotogalerija s tekme v Stožicah (Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 66

K sreči sta Alen Omić in Edo Murić zrežirala preobrat in približala Olimpijo na vsega dve točki zaostanka (18:20), nakar je s tretjo trojko spet zapretil Teodosić. Prvi mož stroke pri Ljubljančanih je namesto novinca Yogija Ferrella ob zaključku prve četrtine na parket postavil Jacoba Pullna, ki je v slabih dveh minutah prispeval sedem točk, od tega dve trojki, in dvignil na noge lepo število navijačev (25:26).

Ferrellova sanjska četrtina

Kaj kmalu pa so se držali za glavo, ker so košarkarji spet na prelahek način dopuščali gostom, da so prihajali do točk in kmalu vodili s 13 točkami naskoka (43:30). Takrat je na sceno stopil Američan Ferrell, ki je praktično sam poskrbel, da sta bili ekipi pri 53:53 poravnani. Podvig mu je uspel s peto zadeto trojko iz šestih poizkusov, na računu pa je imel že 20 točk, od tega 14 v drugi četrtini, in pet asistenc (na koncu 23 točk in 11 asistenc).

Yogi Ferrell se je izkazal na drugi tekmi v dresu Cedevite Olimpije. Dosegel je 24 točk, z 11 asistencami pa je vknjižil dvojnega dvojčka. | Foto: Vid Ponikvar Yogi Ferrell se je izkazal na drugi tekmi v dresu Cedevite Olimpije. Dosegel je 24 točk, z 11 asistencami pa je vknjižil dvojnega dvojčka. Foto: Vid Ponikvar

Po časovnici tekme sicer ni bilo treba dolgo čakati na premierno vodstvo Olimpije, saj je pretekla pičla minuta igre, a je bil medtem še odmor med polčasoma. Razpoloženi Murić ga je prinesel s trojko. Izdatneje je završalo, ko jo je zadel tudi Omić, po košu Jake Blažiča, ki je bil dolžnik, pa je Olimpija hitro prišla do prednosti štirih točk (68:64).

Ob koncu tretje četrtine je že kazalo, da bo posvetilo sonce

Prav kapetan Zmajev je bil tisti, ki se je razigral in skrbel, da so koše dosegali še drugi. V dveh zaporednih napadih je najprej lepo zaposlil Zacha Augusta, ki je kronal podajo z zabijanjem, kaj kmalu pa še Marka Radovanovića – pred tem je prvič stopil na parket – in Cedevita Olimpija je minuto pred koncem tretje četrtine vodila z 82:77.

EuroCup: Cedevita Olimpija - Virtus Bologna | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V Stožicah se je slišalo glasno navijanje: "Olimpija, Olimpija, Olimpija …" To je kmalu potihnilo, ko so košarkarji italijanskega moštva, predvsem vse bolj vroči ostrostrelec Marco Belinelli s trojkami, ob koncu tretje četrtine prišli do izenačenja na 82:82.

Italijani zaigrali na prave strune

Nekaj nervoze je v ljubljanski tabor z nekaterimi spornimi odločitvami vnesla še sodniška trojka, velika težava pa je bila zlasti pri zapiranju lastnega koša, saj so gostje zbrali kar 15 napadalnih skokov. Košarkarji Olimpije so v zaključku tekme tako kot na začetku na prelahek način prejemali koše. Ko je italijanski trenerski maček Sergio Scariolo v igro poslal še Teodosića, je bil slab znak. Srbski organizator igre ima izjemen pregled nad igro in je lepo zaposlil soigralce.

Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič in srbski virtuoz Miloš Teodosić, ki je za zmago prispeval 19 točk in devet asistenc. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič in srbski virtuoz Miloš Teodosić, ki je za zmago prispeval 19 točk in devet asistenc. Foto: Vid Ponikvar

Ena od žog je našla Weemsa, ki je popeljal Virtus do velike prednosti osmih točk (100:92). Takrat je na semaforju kazalo še dobri dve minuti. V pretekli sezoni je bila med tema dvema tekmecema rezultatska prednost toliko časa do izteka rednega dela praktično identična, a je takrat vodila Olimpija, ki je zapravila prednost, v podaljšku nato izgubila, posledično pa ostala brez četrtfinalne vstopnice EuroCupa, ki so jo imeli košarkarji dobesedno že v rokah.

Navijači že četrtič zapored čakali, da bi njihova ekipa zaključila tekmo v plusu in ne minusu

Italijanom je uspelo sicer zadržati prednost, čeprav je prav Weems z dvema zgrešenima prostima metoma omogočil Olimpiji, da pri 101:104 s trojko izsili podaljšek, a je Pullen zgrešil.

"Lepo je bilo gostovati v košarkarski državi, kot je Slovenija. Verjetno je bila tekma zabavna za navijače, a ne za nas trenerje, ki gledamo manjše stvari. Generalno smo pokazali karakter, pravi obraz. Manjkali so nam nekateri igralci. Vedeli smo, da je Cedevita Olimpija zelo dobra pri trojkah. V zaključku smo zadeli nekaj pomembnih košev. Škoda, da smo zgrešili proste mete, a sem vesel, da smo zmagali. Ekipa je mlada in to se dogaja ter se bo dogajalo. Vsaka zmaga v tem tekmovanju je pomembna. Zlasti na gostovanju. Zdaj nas čaka pregled igralskega kadra, saj ga imamo premalo, da bi lahko konkurenčno tekmovali v dveh tekmovanjih," je po tekmi povedal Scariolo.

Jurica Golemac verjame v boljše čase. | Foto: Vid Ponikvar Jurica Golemac verjame v boljše čase. Foto: Vid Ponikvar

Italijani so tako z dvignjenimi glavami zapustili Areno Stožice. Medtem pri Olimpiji še naprej vladajo zimske razmere, saj se ne morejo izogniti minusu, ki je bil na zadnjih štirih tekmah vselej prisoten. Toliko zaporednih porazov so namreč zabeležili v obeh tekmovanjih, hkrati pa so štirikrat zapored izgubili tudi v EuroCupu, ki so ga sicer odprli z dvema zmagama. In na zmagovito pot bodo poskušali priti v soboto na težkem gostovanju pri Partizanu v okviru lige ABA. A je treba izpostaviti, da je bil narejen napredek v primerjavi z žalostinko proti Zadru v regionalnem tekmovanju, kar je bil velik spodrsljaj ljubljanskega moštva. In več žara v očeh košarkarjev vliva upanje na boljše nadaljevanje.

"Virtus je igral bolje. Z ekstra kvaliteto je zmagal. Na koncu je zmagala bolj kakovostna ekipa zaradi neverjetnega napadalnega potenciala. Mi smo imeli dober napadalni dan. Energija je bila prava, vzdušje drugačno kot na zadnjih tekmah. A to ni bilo dovolj zaradi napadalnega skoka gostov. Izgubljene žoge moramo zmanjšati. Hvala navijačem, ki so bili z nami," pa je razmišljal Golemac, ki verjame, da bodo prišli lepši časi, saj je pri igralcih videl napredek: "Pritisk čutiš ob porazih in slabših nizih. Zagotovo je lažje po zmagi. Za nami ni lepo obdobje. Zagotovo bi bilo lažje, da bi premagali Virtus doma, a je dobrodošlo, da je bil premik v pravo smer."

Cedevita Olimpija : Virtus Bologna 101:104 (82:82, 53:54, 25:29)

Dvorana Stožice, gledalcev 2.500, sodniki: Jimenez (Španija), Šemeš (Izrael), Isguder (Turčija).

Cedevita Olimpija: Pullen 10 (2:4), Ferrell 24 (7:7), Ejim 8 (2:2), Murić 18, Auguste 3 (1:4), Blažič 15 (2:2), Hodžić 3, Omić 18 (1:4), Radovanović 2.

Virtus Segafredo Bologna: Tessitori 9 (1:2), Belinelli 21 (2:3), Pajola 5, Alibegović 7, Jaiteh 17 (1:2), Alexander 10 (2:4), Sampson 1 (1:2), Weems 15 (1:3), Teodosić 19 (1:3).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 15:23, Virtus Segafredo Bologna 9:19.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 16:35 (Ferrell 5, Murić 4, Blažič 3, Pullen 2, Hodžić, Omić), Virtus Segafredo Bologna 17:37 (Belinelli 5, Teodosić 4, Weems 2, Tessitori 2, Alexander 2, Pajola, Alibegović).

Osebne napake: Cedevita Olimpija 24, Virtus Segafredo Bologna 22.

Pet osebnih: Tessitori (33.), Murić (40.).

Ne spreglejte