Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 3. 2019,
12.10

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

6

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Miami Heat Rado Trifunović

Petek, 29. 3. 2019, 12.10

5 let

LJUBLJANSKI OBRAČUN V LIGI NBA SKOZI OČI SELEKTORJA RADA TRIFUNOVIĆA

V središču navijaškega vrveža: Nikoli nista pozabila, da sta Slovenca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

6

"Kakšna reklama za slovensko košarko: dva tisoč navijačev ter Dragić in Dončić v osrednjih vlogah," po skrajšani noči, v kateri si je ogledal zmago Miamija nad Dallasom (105:99), poudarja selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović in dodaja: "Nista pozabila, da sta Slovenca!"

Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Mojstrski Dragić v slovenskem kotlu v Miamiju zasenčil Dončića #video
miami navijači
Sportal Nora slovenska noč in neobičajno priznanje Luke Dončića #foto #video

"Je nocoj sploh kdo ostal v Sloveniji?" se je prek Twitterja pred obračunom Miamija in Dallasa vprašal priznani floridski novinar Ira Winderman, navdušen nad scenami razposajenih slovenskih navijačev v American Airlines Areni. Ni bil edini. Tudi Goran Dragić in Luka Dončić, resda osredotočena na tekmo, nista bila ravnodušna, ko jima je oko pobegnilo proti tribunam, na katerih se je po neuradnih podatkih zbralo kar dva tisoč navijačev iz Slovenije.

Precej boljše volje se jim je za podporo po tekmi zahvalil Dragić, ki se je prvič v koledarskem letu znašel v prvi peterki Miamija in s simultanko, okronano s trojnim dvojčkom (23 točk, 12 skokov in 11 asistenc), Heat v boju za končnico popeljal do pomembne zmage nad Dallasom (105:109). Pri slednjem je Dončić z nekaj zdravstvenimi težavami v zanj povprečni prestavi 19 točkam dodal še osem skokov in sedem asistenc.

Goran Dragić in Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tekma s posebno energijo

In odgovor na Windermanovo vprašanje? Številni Slovenci so imeli doma krajšo noč in danes v službah ali šolah bolj utrujen obraz. Tudi selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović, ki je z obema osrednjima junakoma floridsko-teksaškega obračuna, tedaj še kot pomočnik, doživel tudi zlati EuroBasket 2017, je med pol eno in tretjo uro bedel.

"Morda je bila to zanju res le ena tekma v nizu, a posebna energija se je pri obeh vendarle zelo jasno čutila. Prvič sta se srečala, poleg tega pa pred množico slovenskih navijačev. Oba sta zaradi tega pokazala še več. Gogi je bil vrhunski. Luka prav tako, čeprav je že v prvi četrtini prejel močan udarec v mišico nad kolenom. Dvomim, da bi nadaljeval igro, če to ne bi bil ta slovenski večer," po skrajšani noči razmišlja Trifunović.

Rado Trifunović | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Rado Trifunović | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Dragić še boljši kot pred poškodbo"

"Dejstvo, da spremljamo tekmo lige NBA, v obeh klubih pa imata vodilno vlogo prav Slovenca, je nekaj neverjetnega. Velikansko priznanje za slovensko košarko," poudarja Trifunović, ki sicer dokaj redno spremlja ligo NBA, predvsem tekme "slovenskih" moštev, torej Dallas Mavericks in Miami Heat.

"Dončić je s svojim prebojem v prvi sezoni presenetil vse. Dobil je priložnost in jo z izjemno košarko tudi izkoristil. Dragić? Ko ga gledam, se mi zdi, da je še boljši kot pred poškodbo. Zadnja tekma je lep dokaz. Vrhunsko prilagaja igro in igra izjemno košarko," pripoveduje 46-letni slovenski košarkarski strokovnjak.

Goran Dragić in Luka Dončić
Sportal Kaj je Goran Dragić po tekmi povedal Luki Dončiću? #video

Reprezentančna očala

Tokrat se Trifunović ni pridružil množici slovenskih navijačev. Je pa bil v ZDA sredi meseca, ko je v družbi direktorja reprezentance Mateja Likarja obiskal oba slovenska zvezdnika. Ob tem izpostavlja, da se v pogovoru z Dragićem niti z besedo niso dotaknili reprezentančne prihodnosti. "Po vsem tem, kar je storil za Slovenijo, si zasluži pozornost, bilo pa bi neokusno, če bi ga prepričevali, naj si premisli. Povedal je, da je njegova reprezentančna pot končana. Če si bo premislil, bo to tudi sam povedal," pravi Trifunović.

Bolj delovne narave je bil pogovor z Dončićem. Selektor in direktor sta mu predstavila načrt reprezentančne prihodnosti ter v njem obkrožila okna, v katerih bi lahko znova oblekel dres izbrane vrste. Prvo realno se ponuja šele poleti leta 2020. To idejo sta predstavila tudi športnemu direktorju Dallasa Donnieju Nelsonu.

Skupna reprezentančna pot je bila kratka, a zlata. | Foto: Vid Ponikvar Skupna reprezentančna pot je bila kratka, a zlata. Foto: Vid Ponikvar

"Če bo zdrav, bo igral"

"Vnovič sem dobil potrditev, da reprezentanca Luki, ne glede na dejstvo, da je več let preživel v tujini kot doma, neizmerno veliko pomeni. Vse ga je zanimalo. Hkrati pa je zatrdil, da bo vedno, ko bo zdrav in prost, na voljo reprezentanci. Nikoli ni pozabil, da je Slovenec. Tako kot Goran. Oba sta ponosna na to," pripoveduje selektor.

Za konec se je selektor dotaknil najbolj sanjskega scenarija Dončićeve vrnitve v reprezentanco. "Kvalifikacije za olimpijske igre 2020. Jasno, če dobimo posebno vabilo. V nasprotnem primeru utegnemo čakati do EuroBasketa 2021," je še dodal.

Prvič tekmeca

Ko sta po koncu tekme poslavljajoči se Miamijev zvezdnik Dwayane Wade in Dallasov košarkar Devin Harris želela izmenjati svoja dresa, sta se znašla v "čakalnici". Fotografi in snemalci so namreč obkrožili Dončića in Dragića. Prva izmenjava dresov je bila torej slovenska. Ob tem je zanimivo, da je bila to prva tekma, na kateri sta se omenjena Ljubljančana znašla na nasprotnih straneh. Ko je namreč Dragić še igral v Evropi, mu je mladi Dončić v najboljšem primeru brisal parket ali pa ga je z velikimi očmi spremljal kot očetovega soigralca ali tekmeca. Prvi dvoboj v ligi NBA pa je "odpadel" zaradi Dragićeve poškodbe.

Skok v leto 2008: mladi Luka Dončić med slavjem Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Skok v leto 2008: mladi Luka Dončić med slavjem Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Goran Dragić na obisku otrok KŠ Olimpija (Luka - drugi  z desne) | Foto: Srečo Bester - osebni arhiv Goran Dragić na obisku otrok KŠ Olimpija (Luka - drugi z desne) Foto: Srečo Bester - osebni arhiv

Sportal Slovenska navijaška invazija v ZDA. Kaj pa oče Dončić?
Sportal Dončićevo darilo, ki ga je Neymar delil s 112 milijoni oboževalcev
Ne spreglejte