Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 3. 2019,
2.44

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

8

Natisni članek

NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Miami Heat

Petek, 29. 3. 2019, 2.44

5 let

Liga NBA, 28. marec

Mojstrski Dragić v slovenskem kotlu v Miamiju zasenčil Dončića #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

8

Luka Dončić Goran Dragić | Goran Dragić in Luka Dončić sta se na dvoboju v Miamiju prvič pomerila v ligi NBA. | Foto Reuters

Goran Dragić in Luka Dončić sta se na dvoboju v Miamiju prvič pomerila v ligi NBA.

Foto: Reuters

V zgodovinski košarkarski poslastici za Slovenijo v ligi NBA je Miami na krilih Gorana Dragića, ki se je izkazal s trojnim dvojčkom in bil s 23 točkami najboljši strelec tekme, premagal Dallas s 105:99. Luka Dončić je bil z 19 točkami prvi strelec poražencev, veselje Miamija pred več kot dva tisoč slovenskimi navijači na Floridi pa je bilo še toliko slajše, saj mu je Detroit z zmago nad Orlandom naredil veliko uslugo v boju za končnico.

Učinek Slovencev:

Goran Dragić: 23 točk, met za dve 9/15, met za tri 0/2, prosti meti 5/7, 12 skokov, 11 asistenc, 3 izgubljene žoge, 1 ukradena žoga, 1 blokada v 37 minutah in 30 sekundah

Luka Dončić: 19 točk, met za dve 3/9, met za tri 3/9, prosti meti 4/6, 8 skokov, 7 asistenc, 6 izgubljenih žog v 30 minutah in 42 sekundah.

Povprečje v tej sezoni:

Goran Dragić: 14,2 točke, 3,1 skoka, 4,3 asistence, 1,9 izgubljene žoge, 0,6 ukradene žoge, 0,2 blokade v 26 minutah in 2 sekundah.

Luka Dončić: 21,1 točke, 7,6 skoka, 5,9 asistence, 3,4 izgubljene žoge, 1,1 ukradena žoga, 0,3 blokade v 32 minutah in 2 sekundah.

Goran Dragić je bil prvi junak Miamija. Po dolgem času je zaigral v začetni peterki. | Foto: Reuters Goran Dragić je bil prvi junak Miamija. Po dolgem času je zaigral v začetni peterki. Foto: Reuters Težko pričakovan spektakel v Miamiju, zaradi katerega se je čez lužo odpravilo več kot dva tisoč slovenskih ljubiteljev košarke, je ponudil izjemni predstavi oboževanih slovenskih asov v ligi NBA. Več razlogov za zadovoljstvo je imel Goran Dragić, ki je bil v vrstah gostiteljev najzaslužnejši za ta, da je zmaga ostala doma, s tem pa tudi izboljšal možnosti ekipe za nastop v izločilnem delu.

Izkušeni Ljubljančan je bil s 23 točkami, 12 skoki in 11 asistencami prvi junak Vročice, v slovenskem zvezdniškem obračunu pa je zasenčil več kot desetletje mlajšega Luko Dončića, s katerim si je delil sobo "zlatega" leta 2017, ko sta združila moči v reprezentanci in postala evropska prvaka.

miami navijači
Sportal Nora slovenska noč in neobičajno priznanje Luke Dončića #foto #video

Dončić je bil z 19 točkami prvi strelec gostov, dodal je osem skokov in sedem asistenc, a se je njegova roka pri metu iz igre prevečkrat zatresla. Telički, ki so v nasprotju z Miamijem že ostali brez možnosti za napredovanje v končnico, so na koncu izgubili za -6. 

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Dončića zabolelo v kolenu, a je stisnil zobe

Miami je zaradi zdravstvenih težav pogrešal Josha Richardsona, Justisa Winslowa in Rodneyja McGruderja, tako da je Goran Dragić prvič po tem, ko so mu zdravniki pred meseci svetovali operacijo kolena, začel dvoboj v prvi peterki. Od prve sekunde je začel na parketu prvič po 10. decembru 2018. Dvoboj so bolje začeli košarkarji Miamija in tudi po zaslugi treh podaj Dragića hitro povedli z 8:2.

Ena izmed izjemnih asistenc Dragića:

Luka Dončić je v tem obdobju zgrešil oba meta iz igre, po treh minutah pa zaradi bolečin v kolenu po trku z Derrickom Jonesom Jr. odšepal na klop, kar je pošteno zaskrbelo več tisoč slovenskih navijačev v dvorani Airlines American Arena. Dvorana je bila resda razprodana, a na tribunah, zlasti v prvem polčasu, ni manjkalo prostih sedežev, kar je kazilo podobo zgodovinskega slovenskega spektakla v ligi NBA.

Navdušenje nad Golico na tekmi v Miamiju:

Bojazen, da Dončić ne bi mogel nadaljevati srečanja, je bila nepotrebna, saj se je 20-letni Ljubljančan že čez nekaj minut vrnil v igro. Dallas, ki zaradi poškodbe na Floridi ni mogel računati na Tima Hardawayja Jr., je preobrnil rezultat. Dončić je nanizal osem točk, od tega tudi dve trojki, s katerima je gostom iz Teksasa pomagal do vodstva po prvi četrtini z 29:26.

Vrhunci Gorana Dragića in Luke Dončića na tekmi v Miamiju:

Fantastična asistenca Dončića:

V drugi četrtini, v kateri sta slovenska asa pričakovano na parketu prebila manj minut, so gostje iz Dallasa še povečali prednost. Devet točk je prispeval Avstralec Ryan Broekhoff, toliko kot tudi pri gostiteljih Jones Jr. Miami se je znašel v škripcih, končni rezultat prvega dela je znašal 59:49.

Izjemen koš Dončića, ki je osmešil obrambo Miamija:

Miami ujel goste, Dragić dosegel trojni dvojček

Drugi polčas se je začel po notah gostiteljev, ki so že po nekaj minutah ujeli Dallas. Izstopal je Dion Waiters, ki je v tretji četrtini dosegel kar 14 točk, a so gostje vseeno znova pokazali zobe in tudi po zaslugi Dončića, do takrat prvega strelca dvoboja, odšli v zadnjo četrtino dvoboja s prednostjo +7.

Slovenski obračun na Floridi je pripadel starejšemu, že izkušenemu zvezdniku lige NBA Goranu Dragiću. | Foto: Reuters Slovenski obračun na Floridi je pripadel starejšemu, že izkušenemu zvezdniku lige NBA Goranu Dragiću. Foto: Reuters

V zadnji četrtini so se najprej prebudili gostitelji. Na krilih Gorana Dragića, ki je spravil slovenske navijače na noge, tako da se je v dvorani v Miamiju šest minut pred koncem zaslišala že skoraj "ponarodela" Kdor ne skače ni Sloven'c, hej, hej, hej, je Miami ujel Teličke.

Kako je sredi zadnje četrtine odmevalo Kdor ne skače ni Sloven'c:

Kako je Dragić ukradel žogo in jo spretno vrnil v igro:

Izkušeni Slovenec je navduševal s koši (v zadnji četrtini jih je dal kar devet), skoki, podajami, zlasti pa izjemno ukradeno žogo, eno izmed najlepših potez na srečanju. Dragić je sredi zadnje četrtine že dosegel trojni dvojček, drugega v karieri, in postal prvi junak Miamija.

Goran Dragić je pokazal mišice:

Dončiću se je roka v odločilnih trenutkih vselej zatresla. Čeprav je imel veliko željo po zmagi, je v zadnji četrtini dosegel le točko, v odločilnih napadih pa je svoj delež k dragoceni zmagi Vročice prispeval še mladostni veteran Dwyane Wade.

Kako sta si slovenska asa izmenjala dresa:

Po tekmi sta si velika slovenska prijatelja z veseljem izmenjala dresa in poskrbela za dodaten aplavz dva tisoč navijačev, ki so prispeli v Miami s sončne strani Alp. Po tekmi sta jih pozdravila, Dragić pa si je dal duška z mikrofonom in poskrbel za zgodovinske trenutke v ligi NBA.

Kako je Dragić "vodil" navijanje:

Pozdrav Dončića in navijačev po tekmi:

Prizori iz Miamija so spominjali na tiste s finalnega obračuna EuroBasketa leta 2017 v Turčiji. | Foto: Reuters Prizori iz Miamija so spominjali na tiste s finalnega obračuna EuroBasketa leta 2017 v Turčiji. Foto: Reuters

Ogrevanje slovenskih navijačev pred tekmo:

Miami Gorana Dragića je z zmago nad Dallasom na lestvici poskočil na osmo mesto vzhodne konference NBA. Na roko mu je šel poraz Orlanda, neposrednega tekmeca, s katerim je pred dnevi izgubil pomembni sosedski obračun, v boju za osmo mesto. Orlando je izgubil na gostovanju v Detroitu.

Wade in Nowitzki zadnjič v Miamiju?

Velike pozornosti pa nista bila deležna le slovenska asa, ki ju je v dvorani bučno bodrilo okrog dva tisoč rojakov, saj je bila tekma tudi zadnji obračun v ligi NBA med dvema priljubljenima zvezdnikoma z veteranskim stažem, ki se bosta po koncu sezone (najverjetneje) poslovila. Dwyane Wade je to že potrdil, Dirk Nowitzki, ki je bil s 13 točkami tretji strelec Dallasa, pa je tik pred tem. Američan lahko v nasprotju z Nemcem sezono začini s končnico ...

Sportal Slovenska navijaška invazija v ZDA. Kaj pa oče Dončić?

Miami bo v naslednjem dvoboju v ligi NBA v soboto gostoval v New Yorku, Dallas pa se bo v nedeljo zvečer po slovenskem času pomeril z Oklahomo Cityjem.

Ginobilijev dres pod stropom dvorane

San Antonio je v zadnji tekmi večera strl odpor Clevelanda (116:110) zlasti po zaslugi odlične predstave v tretji četrtini, ki jo je dobil s 40:28. Dvoboj je bil v znamenju Emmanuela Manuja Ginobilija, čigar dres s številko 20 so slavnostno dvignili pod strop dvorane AT&T Center in ga upokojili. Postal je deveti košarkar Ostrog z omenjeno častjo. Argentinec je barve San Antonia branil 16 let in osvojil štiri naslove.

Prerez kariere Manuja Ginobilija:

Največ točk v večeru lige NBA, v katerem je bilo odigranih osem tekem, je prispeval najboljši strelec tekmovanja James Harden. Bradati as Raket je dosegel 38 točk, Houston pa je z odlično obrambo prisilil goste iz Denverja, da so dosegli zgolj 85 točk.

Milwaukee je po veliki zaslugi Khrisa Middletona, ki je v drugem polčasu dosegel kar 24 točk, skupno pa 39, s 128:118 ugnal Los Angeles Clippers in zadržal vodilni položaj v ligi NBA. Grški superzvezdnik Giannis Antetokounmpo je dodal 34 točk in devet skokov, pri gostih iz Kalifornije je mejo 20 točk prestopil le Shai Gilgeous-Alexander (21).

Lestvici:

Preberite še:

miami slovenci
Sportal Slovenski navijači okupirali Miami in rajali ob slovenskih uspešnicah #video
Sportal Dončićevo darilo, ki ga je Neymar delil s 112 milijoni oboževalcev
Luka Dončić
Sportal Nor večer Luke Dončića, ki se je izenačil z Magicom Johnsonom #video
Ne spreglejte