Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 8. 2020,
13.40

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Zoran Dragić Žiga Samar Jaka Lakovič Košarkarska tržnica

Sobota, 8. 8. 2020, 13.40

3 leta, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (3.–9. 8.)

Košarkarski trg: Kriener, Kavaš, Dragić ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Matej Kavaš | Žiga Samar priložnost išče v Španiji. | Foto Getty Images

Žiga Samar priložnost išče v Španiji.

Foto: Getty Images

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Košarkarski klub Helios Suns je sklenil sodelovanje z 22-letnim Američanom Ryanom Krienerjem. Zadnja štiri leta se je dokazoval pri univerzi Iowa v ameriški študentski ligi NCAA, tako da bo to njegova prva izkušnja v Evropi. 

"Za otroka iz malega kraja v Iowi je podpis profesionalne pogodbe prava uresničitev sanj. Navdušen sem, da prihajam v Slovenijo in k Helios Sunsom ter čim prej spoznam nove soigralce. S trdim delom nas zagotovo čaka uspešna sezona," je ob podpisu pogodbe za sezono 2020/21 dejal 208 cm visoki košarkar, ki je pri Iowi gral skupaj z Luko Garzo, enim najboljših centrov v ligi NCAA ter nečakom nekdanjega slovenskega košarkarskega reprezentanta Teomana Alibegovića.

Matej Kavaš se vrača v Evropo

Po petih letih, ki jih je prebil v ZDA, kjer je igral na univerzitetni ravni (Seattle in Nebraska), se 24-letni in 203 cm visoki slovenski košarkar Matej Kavaš vrača v Evropo. Nekdanji član Olimpije, Janč in igralec mlajših reprezentančnih selekcij je sprejel špansko ponudbo. Za CB Ciuadad de Valladolid bo igral v drugi ligi.

Mačvan po koncu kariere znova v Partizanu

Nekdanji srbski reprezentant Milan Mačvan, ki je letos pri tridesetih letih športne copate obesil na klin, ostaja v vpet v košarkarsko dogajanje. Kot novo okrepitev ga je predstavil beograjski Partizan, a 206 cm visoki olimpijski podprvak ne bo igral, temveč bo opravljal vlogo svetovalca predsednika kluba Ostoja Mijailovića. Zadolžen naj bi bil za delo z mlajšimi selekcijami.

Žiga Samar je podpisal novo pogodbo | Foto: Sportida Žiga Samar je podpisal novo pogodbo Foto: Sportida

Samar vztraja v Španiji

Predstavnik mladega slovenskega košarkarskega rodu Žiga Samar, ki se je v preteklosti kalil pri madridskem Realu, bo kariero nadaljeval v Španiji, saj je z dosedanjim delodajalcem Montakit iz Fuenlabrade dosegel dogovor o obnovitvi pogodbe. V pretekli sezoni je bil sicer obetavni 19-letni branilec posojen v Zamoro. Zdaj računa na mesto v prvi ekipi.

Zoran Dragić | Foto: Uradno: Dragić ostaja med Baski

Španski prvak TD Systems Baskonia Vitoria-Gasteiz je sporočil, da je s slovenskim reprezentantom Zoranom Dragićem dosegel dogovor o podaljšanju sodelovanja. Spomnimo, ljubljanski branilec je preteklo sezono začel v Ulmu, se nato preselil v Španijo in po prekinitvi prvenstva zaradi epidemije koronavirusa postal državni prvak. V klubu, ki ga vodi trener Duško Ivanović, so dali takoj vedeti, da želijo Dragića obdržati v svojih vrstah. Zdaj je dogovor tudi uraden. Nova pogodba velja do junija 2021. To pomeni, da Zoki v novembrskem in februarskem delu kvalifikacij za EuroBasket ne bo na voljo slovenski reprezentanci.

Iz kluba sporočajo še, da je novo pogodbo podpisal tudi 21-letni in 204 centimetre visoki estonski reprezentant Sander Raieste (do leta 2024). Mladenič je bil sicer v pretekli sezoni posojen v Kalev.

Nekdanji zmajček na Japonsko

Srbski košarkar Nenad Miljenović bo v prihodnji sezoni igral na Japonskem za SanEn Neophoenix, je sporočil njegov agent Miško Ražnatović.

Organizator igre je zadnjo sezono zaključil pri OKK Beograd, eno leto pred tem pa igral nekaj tekem v ligi ABA za Petrol Olimpijo.

Kokoškov in Trifunovič bosta znova združila moči. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kokoškov in Trifunovič bosta znova združila moči. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kokoškov in Trifunović z novo okrepitvijo

Nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov je zapustil "NBA mehurček" v Orlandu, kje rje deloval kot del trenerskega štaba Sacramenta. Zdaj ga čaka evropski klubski izziv. Srbski strokovnjak je namreč pred časom prevzel vodenje Fenerbahčeja, kjer stopa v čevlje Željka Obradovića. Za pomočnika je izbral Rada Trifunovića. Ta teden pa je klub obelodanil tudi igralsko okrepitev. V Carigrad se vrača 25-letni kosovski organizator igre s turškim potnim listom Kenan Sipahi, ki je pred petimi leti že nosil dres Fenerbahčeja. V zadnji sezoni je v Španiji igral za Real Betis. Fenerbahče so sicer okrepili tudi Jarell Eddie, Dyshawn Pierre, Lorenzo Brown, Johnny Hamilton in Edgaras Ulanovas.

Eva Lisec | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida Eva Lisec v Francijo

Slovenska reprezentantka Eva Lisec bo v novi sezoni nosila dres francoskega kluba Roche Vendee Basket iz mesta La Roche-sur-Yon v bližini Nantesa in Choleta. Ena izmed nosilk igre slovenske izbrane vrste je v zadnjih sezonah igrala za italijansko Famila Schio, zdaj pa bo glavno orožje novega kluba v močni francoski ligi. Petindvajsetletna in 192 centimetrov visoka Liščeva je v pretekli sezoni v italijanskem prvenstvu zaigrala na enajstih tekmah. V povprečju je na parketu prebila slabih 26 minut ter v tem času dosegala 10,2 točke, 5,9 skoka in 2,3 podaje na tekmo. S podobno statistiko se lahko pohvali tudi v evroligi. Na dvanajstih tekmah je v petindvajsetih minutah zbrala 9,1 točke, 4,2 skoka in dve podaji.

V Laškem stavijo na domače sile

Zlatorog, nekdanji pokalni prvak in evroligaš, predvsem pa dolgoletni član prvoligaške druščine, se že pripravlja na novo sezono. Kot zatrjujejo v Laškem, bo ekipa mlada in predvsem domača. Pivovarje sta okrepila Jure Ličen, ki je nazadnje igral za Parklje in Trote, in Klemen Požin iz Hrastnika. Del ekipe je tudi Ožbej Glavan, v Treh lilijah pa zanesljivo ostajajo Tomaž Jereb, Matic Grušovnik, Jan Kellner, Blaž Ivec in Denis Lipovšek.

V Krko se vrača Jure Škifić (na fotografiji levo). | Foto: Sportida V Krko se vrača Jure Škifić (na fotografiji levo). Foto: Sportida

Stari znanec pri Krki

Novi direktor Krke Jure Balažič je v igralski kader nekdanjih slovenskih prvakov dodal še en pomemben del. Dolenjce je okrepil 32-letni in 204 centimetre visoki krilni center Jure Škifić. Hrvat ne bo popolni neznanec v slovenskih dvoranah, saj je leta 2011 nosil dres Zlatoroga iz Laškega. Svojo kariero je sicer začel v Zadru, njegova zadnja kluba pa sta bila AEK Larnaka in Saint-Chamond. Škifić je sicer že sedmi novinec v dvorani Leona Štuklja. Tam bodo namreč igrali tudi Nejc Barič, Jan Kosi, Jan Rebec, Jairus Lyles, Adin Vrabac in Rod Camphor.

Bratec ostaja v Domžalah

Pred začetkom nove sezone je sodelovanje s Helios Suns podaljšal otrok kluba Aljaž Bratec. Zanj bo to že peta sezona v domžalskem članskem moštvu. Bratec (1998, 193 centimetrov) je del prve ekipe Helios Suns vse od sezone 2016/17, v lanski predčasno končani sezoni pa je bil pomemben del rotacije trenerja Dejana Jakare, ki mu je v obeh tekmovanjih, državnem prvenstvu in drugi ligi ABA, namenjal po slabih 20 minut na tekmo. 22-letni košarkar, ki lahko uspešno igra na obeh branilskih položajih, je nekdanji član vseh mlajših reprezentančnih selekcij, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 pa je trikrat oblekel tudi že dres članske reprezentance Slovenije.

Jaka Lakovič | Foto: Sportida Foto: Sportida Lakovič obnavlja ekipo

Ratiopharm Ulm je naznanil novi potezi v poletnem košarkarskem prestopnem roku. Vrste polfinalista nemškega prvenstva sta okrepila 22-letni branilec Trey Landers, ki prihaja iz lige NCAA, in pet let starejši John Petrucelli (nazadnje Hapoel Be'er Sheva). Že pred tem sta se ekipi slovenskega trenerja Jake Lakoviča pridružila branilec Troy Caupain in center Isaiah Wilkins.

Maj Kovačevič ostaja na Hrvaškem

Slovenski branilec Maj Kovačevič se s Splitom ne bo vrnil v ligo ABA. Izkušeni 30-letni košarkar, ki je nosil tudi drese Krke, Slovana in Zadra, se iz Dalmacije seli v zagrebško predmestje, natančneje v Veliko Gorico. Pri tamkajšnjem KK Gorica bo njegov trener nekdanji hrvaški reprezentant Josip Sesar.

Vlado Janković | Foto: Sportida Vlado Janković Foto: Sportida

Jankoviću nova pogodba

Srbski krilni košarkar z grškim potnim listom Vlado Janković in atenski AEK sta dosegla dogovor o novi dveletni pogodbi. Izkušeni 202 centimetra visoki igralec je sicer večji del svoje kariere preigral v Grčiji. Pečat je pustil v Panioniosu, bil pa je tudi član atenskega Panathinaikosa. Po španski izkušnji (Valencia in Andorra) se je v AEK preselil leta 2019. Po novem bo njegov soigralec tudi Matt Lojeski iz Tofaša.

Cibona vendarle ne bo le hrvaška

Med klubi, ki so že začeli priprave na novo sezono, je tudi zagrebška Cibona. Klub, ki mu je grozil celo propad, je dodobra prevetril ekipo in stavi predvsem na domače igralce. A ne v celoti. Nekdanje evropske prvake je namreč okrepil 32-letni ameriški organizator igre Ronald Moore, ki je desetletje potuje po Evropi. Njegov zadnji delodajalec je bil Orthez. Cibono so sicer okrepili še Toni Nakić, Mateo Drežnjak, Kristijan Krajina, Igor Marić in znanec iz domžalskega Heliosa Krešimir Radovčić.

Jayson Granger
Sportal Košarkarska tržnica se (še) ne ohlaja
Luka Garza
Sportal Alibegovićevemu nečaku se ne mudi v ligo NBA

 

Ne spreglejte