Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 6. 2019,
4.10

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Toronto Raptors Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 19. 6. 2019, 4.10

4 leta, 10 mesecev

GORAN DRAGIĆ

Spremenjeni Dragić: Še vedno sem Gogi iz Kosez, toda …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

1

Umirjen, osredotočen in z jasnim ciljem. Kot vedno. A vendarle - drugačen. Spremenjen. Kot nekdo, ki je uresničil vse otroške sanje, a je pripravljen storiti še kakšen korak. Goran Dragić o tem, da je pripravljen sprejeti novo vlogo in predstaviti drugačen slog košarke, a tudi o tem, da bi prostor pod medijskimi žarometi raje prepustil komu drugemu.

Ko je pred dnevi v košarkarskih krogih zaokrožila vest o tem, da je Goran Dragić izkoristil pogodbeni člen in se odločil za dodatno sezono v dresu Miamija, večjega presenečenja ni bilo. Pa ne zaradi dobrih 19 milijonov ameriških dolarjev, kolikor mu bo še pred neusmiljenim davčnim kleščenjem navrglo dodatno leto med Heat. Bolj zato, ker je za 33-letnim Ljubljančanom, resda zaradi opravičljivega razloga – poškodbe, ena slabših sezon, zaradi česar bi bilo tudi njegovo pogajalsko izhodišče precej slabše. Tudi sam priznava, da dileme ni čutil.

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Selitev? Nikoli ne veš?"

No, pa tudi s tople Floride se mu z družino ni mudilo v tuje kraje. Čeprav … "Nikoli ne veš," na morebitno selitev, ki bi bila plod kupčkanja med klubi, na katera igralec nima vpliva, odgovarja Gogi. "Nisem Kobe Bryant, ki je imel takšno moč, da ga klub proti njegovi volji ni mogel poslati drugam. S tem se nočem obremenjevati. Ta misel je bolj moteča za družino. Sam pa sem se sprijaznil, da je to pač del tega posla. Jutri te lahko pokličejo in rečejo: 'Odhajaš.' Nato si že na letalu in na zdravniškem pregledu, drugi pa poskrbijo za selitev tvojih stvari. Dobra stvar pa je, da ti liga zagotavlja pogodbo," pripoveduje izkušeni slovenski legionar v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Sportal Gogi odpira vrata mladi platformi

Še štiri sezone v ligi NBA?

Dragićev načrt je jasen. V prihajajočih tednih se želi telesno in mentalno kar se da dobro pripraviti na novo sezono, v njej pa dokazati, da se še vedno lahko več kot uspešno kosa z mlajšimi tekmeci in vihti napadalno taktirko svoje ekipe. Za osebno zadovoljstvo, samopotrditev in seveda tudi novo pogodbo. Koliko časa še? "Še kakšne štiri 'sezonice'. Morda," z rameni skomigne nekdanji član Houstona in Phoenixa, ki se zaveda, da je dolžina kariere močno odvisna od telesne pripravljenosti ter konkurenčnosti. "In volje. Dokler bom užival, bom igral," dodaja.   

Goran Dragić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Še nikoli se ni tako veselil Ljubljane

Čeprav sta od njegove zadnje tekme v dodobra skrajšani sezoni minila že debela dva meseca, z družino pa se že lep čas zadržuje v domači Ljubljani, ne skriva, kako prav mu je prišel oddih. Zaradi zdravstvenih težav in mukotrpnega vračanja po poškodbi, ko je sicer stisnil zobe, a je večinoma igral pod želeno ravnjo, priznava, da je le stežka pričakoval poletni oddih. "Želim preživeti več časa z družino in prijatelji. Tudi po psihološki plati bi se znova rad dvignil. Vseeno še zdaleč ne pozabljam na košarko. Prav nasprotno, pridno treniram," pravi  častni kapetan slovenske reprezentance, ki bo v Evropi vztrajal še kakšen mesec.

ZDA? Vedno Slovenija!

Letos ga je sicer ob prihodu domov pričakala podaljšana mokra pomlad. Večni april. Za družino, vajeno sončne Floride, kar precejšen šok. "V ZDA se skoraj vse leto kopajo v morju. Nato pa tri tedne slovenskega dežja. No, a tukaj so stari starši, ki jih med letom redko vidijo. To otroka potrebujeta. Kot tudi midva z ženo svoje prijatelje," pripoveduje z nasmehom in brez obotavljanja doda, da dileme o tem, kje se bolj počuti, ni. "Zakaj odhajam v ZDA? Ker imam tam službo. Kultura in življenje? To imam tukaj. V Sloveniji sem imel lepo otroštvo. Ne bi ga menjal. Vse, od iger do tistega prvega stika s košarko, ko sem na treningu Ilirije spoznal Radoslava Nesterovića," pravi.  

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Če bom zdrav …"

Dolgčas mu ni. Ne le zaradi vseh obveznosti in časa, ki ga želi vrniti družini. Tudi zaradi priprav. "Zdaj se posvečam predvsem fizični moči. Okrepiti moram koleno, kvadriceps, zadnjo stegensko mišico in zadnjico. Želim biti bolj stabilen. Sledi ustaljen ritem, predvsem delo z žogo. Če bom zdrav, bom storil vse, da se vrnem na svoja stara pota," umirjeno in zrelo pripoveduje Dragić, primerna nadgradnja tistega koseškega mladeniča, ki se je pred enajstimi leti z velikimi očmi in trdno odločenostjo, da se dokaže tudi v ligi NBA, prvič podal v Združene države Amerike.

Janković: Gogi, pridi v Olimpijo


Janković FDragić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Gogi je v torek zvečer v družbi Jureta Leskovca navdušil tudi v pogovornem večeru #gogitalk. Med gosti je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je že "sestavljal" novo Cedevito Olimpijo. "Najprej Zoran Dragić. Gogi, ti imaš še pogodbo v Miamiju. Nato pa prideš, mar ne?"

Nova sezona, novi Dragić

Zrelost, ki jo izkazuje tudi v svojih odgovorih, pa ni edina sprememba v njegovem košarkarskem življenju. Ker ni več zaletavi "zmajček", prepričan o tem, da bo lahko premikal gore, se ob poslušanju svojega telesa vendarle pripravlja na drugačno košarko. Veteransko? "Telo ne zdrži več. Noge ne ubogajo več tako, kot so včasih. Tudi hitrost popušča. Prisiljen sem spreminjati svoj slog igre, da bi se lahko obdržal v svetu košarke," pripoveduje 191 centimetrov visoki branilec, ki je v zadnjih letih izpilil met, a se svojim značilnim prodorom, ki jih končuje s polaganji ali pa bliskovitimi podajami na zunanje položaje, vendarle ne bo kar tako odpovedal.

Goran Dragić | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V glavi še vedno najboljši"

Dobro pa se zaveda, da ga utegne v prihodnjih sezonah čakati manjši odmerek minut na parketu. "Počakajmo, kaj bo pokazala sezona, v kakšen stanju bo telo. V košarki moraš biti preprosto pripravljen na vse. Veste, pri vsem skupaj je najtežji del ego. Zakaj? Moja glava še vedno razmišlja o tem, da sem najboljši. Da lahko igram najbolje. A na koncu je pač treba popustiti nogo na stopalki za plin, stopiti korak nazaj in začeti na košarko gledati z druge plati," se (ne)hote na vlogo veterana na parketu in v garderobi pripravlja Dragić.

Postopno umikanje iz medijskega sveta

Čeprav velja za prijetnega sogovornika, ki se rad poglobi v pogovore, pri tem izkazuje svoje vrednote in z besedami ponudi neprimerno več kot, recimo, skorajšnji novinec leta Luka Dončić, pa Gogi ne skriva, da mu vse bolj diši tudi postopno umikanje iz javnega sveta. "Še vedno sem Gogi iz Kosez. Želim biti odprt. A včasih je težko. Zaradi moje vloge želi marsikdo stopiti z menoj v stik. Prideš do točke, ko je povpraševanja preprosto preveč. Takrat je pomembno, da zaščitiš svojo družino in sebe. Rad bi se manj pojavljal v medijih, želim biti bolj družinski človek. Ni mi več do snemanj in dolgih intervjujev," je karte na mizo položil eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev vseh časov.

Dončića je že okronal za novinca leta

Seveda nismo mogli mimo aktualnega dogajanja. Toronto prvak, Kawhi Leonard MVP finala. Zasluženo? "Vsekakor. Čeprav velja dodati, da bi se finalna serija odvijala drugače, če se Golden State na bi znašel v primežu poškodb. Poškodbe so presodile," pravi. Presodil pa je tudi sam. O tem, kdo bi moral postati najkoristnejši igralec sezone. "Giannis Antetokounmpo," se glasi njegov odgovor. Novinec leta pa … "Trae Young," odgovarja Gogi in še pred sogovornikovim nasmehom doda: "Šala. Luka Dončić, seveda. O tem ne bodo niti razpravljali. Ta pokal že ima v vitrini."

Gogijevi igrišči v Ljubljani in Mariboru

V kratkem bo organiziral zdaj že svoj tradicionalni košarkarski kamp za otroke na Rogli. Pečat pa želi pustiti tudi v Ljubljani in Mariboru. Načrtuje namreč temeljito obnovo dveh zunanjih igrišč. "Želim nekaj vrniti okolju. Zakaj Ljubljana in Maribor? Ker sta največji mesti," odgovarja Dragon, kot ga kličejo v ZDA.

Video: Planet:

Toronto Raptors
Sportal Proslavo v Torontu očrnil strelski incident, navijači skandirali Leonardu #video
Kawhi Leonard
Sportal Kawhi morilec velikanov, prva brata z naslovoma lige NBA, končano Drakovo prekletstvo
Goran Dragić
Sportal Goranu Dragiću dobrih 19 milijonov dolarjev za zadnjo sezono v Miamiju
Vroče Igor Kokoškov
Sportal Kokoškov na poti v Kalifornijo
Ne spreglejte