Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
8.53

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

6

Natisni članek

trener New Orleans Pelicans upokojitev Beno Udrih

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 8.53

2 leti, 4 mesece

Beno Udrih

Slovenski košarkar po dolgem čakanju sprejel veliko odločitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

6

Beno Udrih | Nazadnje je igral za Žalgiris. | Foto Reuters

Nazadnje je igral za Žalgiris.

Foto: Reuters

Slovenski košarkar Beno Udrih je konec tedna na družbenih omrežjih uradno končal svojo igralsko košarkarsko pot. 39-letni nekdanji slovenski košarkar je sicer že leto in pol dejaven v svoji drugi karieri – trenerstvu.

Minili sta že več kot dve leti, odkar je Beno Udrih zadnjič profesionalno vrgel proti košu, a slovenski košarkar je po dolgem oklevanju vendarle tudi uradno sprejel odločitev, da je njegova košarkarska pot končana.

"Pravijo, da profesionalni športnik doživi dve smrti – prvo takrat, ko preneha svojo športno pot. Potreboval sem dve leti, da sem sprejel in sporočil, da sem se upokojil od igranja košarke. Odraščal sem v mali vasici v Sloveniji in igrati 13 sezon v ligi NBA in osvojiti dva šampionska prstana je veliko več, kot sem kadarkoli sanjal. Užival sem v vsaki minuti," je na Instagramu zapisal Udrih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beno Udrih (@benoudrih19)

Šempetrčan je sicer že od lani razvojni trener pri New Orleans Pelicans, pred tem je deloval v razvoji ligi G v NBA. "Košarka je bila del mojega profesionalnega življenja od mojega 16. leta in je nekaj, od česar ne želim nikoli oditi. Zdaj si želim postati trener prav toliko, kot sem si želel postati košarkar, ko sem bil še otrok. Želim si deliti svoje znanje in voditi naslednje generacije, tako kot so trenerji to storili z mano. Hvala navijačem in vsem, ki ste me podpirali na moji poti, sploh družini. Vesel sem, da sem že dve leti lahko del strokovnega štaba New Orleans Pelicans," je še zapisal Udrih, ki ima od lani tudi ameriško državljanstvo.

Nazadnje na igrišču leta 2018

Udrih je bil nazadnje član litovskega Žalgirisa, kjer se je njegova pot sklenila leta 2018. V zadnji sezoni se je s klubom iz Kaunasa veselil tudi naslova litovskega prvaka. Čeprav od takrat ni več igral, pa ni nikoli javno naznanil svoje športne upokojitve. V svoji karieri je kar 13 let preživel v ligi NBA, kjer so se na njegovi poti zvrstili San Antonio, Sacramento, Milwaukee, Orlando, Memphis, Miami in Detroit. S Spursi je v letih 2005 in 2007 osvojil dva šampionska prstana. Pred tem je bil med drugim še član Armani Olimpie, Maccabija iz Tel Aviva, Uniona Olimpije, njegova profesionalna pot pa se je leta 1997 začela pri Hopsih s Polzele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beno Udrih (@benoudrih19)

Bolj klavrno se je končala njegova pot v slovenski reprezentanci, za katero je vsega skupaj zbral le 17 nastopov, kar ga trenutno uvršča na 51. mesto na lestvici nastopov. Na uradnih tekmah Slovenije je dosegel 139 točk.

Preberite še:

Košarka, Kv za Sp 2023: Slovenija - Švedska, Klemen Prepelič, Aleksander Sekulić
Sportal Sekulić si je oddahnil: Stopiti v čevlje Luke Dončića ni lahko
Jamie Foxx Dallas
Sportal Hollywoodska zvezda novi prijatelj Luke in Saše Dončića
Goran Dragić
Sportal Dragić "za nedoločen čas" zapušča Toronto, ki je doživel nov poraz
Ne spreglejte