Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Klemen Prepelič Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 4.00

2 leti, 5 mesecev

Aleksander Sekulić in Klemen Prepelič po tekmi s Švedsko

Sekulić si je oddahnil: Stopiti v čevlje Luke Dončića ni lahko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Košarka, Kv za Sp 2023: Slovenija - Švedska, Klemen Prepelič, Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić je v nedeljo s Slovenijo ugnal Švedsko, proti kateri je Klemen Prepelič dosegel 30 točk. | Foto Vid Ponikvar

Aleksander Sekulić je v nedeljo s Slovenijo ugnal Švedsko, proti kateri je Klemen Prepelič dosegel 30 točk.

Foto: Vid Ponikvar

"Pohvaliti moram celotno ekipo. Igralci, sploh organizatorji igre, so morali stopiti v čevlje Luke Dončića in to ni lahko," je po koncu prvega cikla kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 črto potegnil slovenski selektor Aleksander Sekulić. Slovenija je v prvih dveh krogih zabeležila dve zmagi. Po četrtkovi zmagi nad Hrvaško je sinoči v Kopru odpravila še izbrano vrsto Švedske (94:89).

Košarka, kvalifikacije za SP: Slovenija - Švedska, Klemen Prepelič
Sportal Slovenci strli žilave Švede za drugo kljukico v boju za SP

Slovenija je brez praske opravila s prvim ciklom kvalifikacij za svetovno prvenstvo in na svoj račun vknjižila štiri točke, kar je bil pred obračunoma s Hrvaško in Švedsko tudi glavni cilj slovenske izbrane vrste. Slovenski košarkarji so v četrtek po dramatični končnici ugnali Hrvaško, v nedeljo pa je v Kopru padla še Švedska (94:89). Kljub temu, da je Švedska vsaj na papirju veljala za lažjega nasprotnika od Hrvaške, pa se je v areni Bonifika odvijal hud boj od prve do zadnje minute. A pričakovani triler se je na koncu prelevil v akcijo s srečnim koncem za Slovence.

Slovenci so imeli včeraj bučno podporo s tribun. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so imeli včeraj bučno podporo s tribun. Foto: Vid Ponikvar Sekulić več kot zadovoljen

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je bil po drugi zmagi razumljivo zadovoljen z novima točkama svojih varovancev. "Pričakovali smo težko tekmo. Obračuna nismo dobro začeli, predvsem v obrambi smo jim pustili preveč odprtih metov. Potem smo te stvari popravili. V tretjo četrtino smo vstopili z izjemno energijo, borbenostjo, prevladal je naš timski duh. Moram pa res pohvaliti tudi publiko, vsi smo to pogrešali in sem res hvaležen, da so nas ljudje podprli na tako zahtevni tekmi," je po srečanju dejal Sekulić, ki je že pred preizkušnjo v Kopru opozoril, da bodo Švedi vse prej kot lahek nasprotnik.

"Švedska ni slaba ekipa. Dobro se je pripravila na našo igro, zato smo morali pokazati vse svoje znanje in izkušnje. Fantom sem med odmorom dejal, da tekma ni šprint, ampak maraton. Treba je bilo utrujati tekmeca in ga na koncu streti. Dober začetek kvalifikacij je krasna spodbuda za naprej," je prepričan slovenski selektor.

Pretehtale izkušnje

Na obračunu v areni Bonifika je bil na koncu s 30 točkami najučinkovitejši Klemen Prepelič, Jaka Blažič jih je dodal 23. V ključnih trenutkih so breme odgovornosti prevzeli izkušeni košarkarji. "Vedno poudarjam, da takšne tekme težko dobijo mladi igralci. Ne zaradi tega, ker bi bili slabi, ampak ker nimajo dovolj tekem v nogah. Zato tudi igramo z izkušenimi igralci, od nas se pričakuje, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo, tak je tudi naš cilj. Fantje so se res borili in so zelo požrtvovalni," je dejal Sekulić.

Slovenija v tem kvalifikacijskem oknu že tako ni mogla računati na evroligaša Zorana Dragića in Žana Marka Šiška, NBA igralca Vlatka Čančarja in Luko Dončića, zaradi poškodbe je ostala tudi brez naturaliziranega igralca, saj sta tako Mike Tobey kot Jordan Morgan na seznamu poškodovanih, kjer se je znašel tudi Gregor Hrovat. Sekulić tako ni imel lahke naloge, koga vključiti v reprezentanco in kako iz oslabljene izbrane vrste potegniti maksimum.

Stopiti v čevlje Luke Dončića

"V res kratkem času se je treba pripraviti na igro. Igralci pridejo iz različnih vetrov, zato smo prvo tekmo začeli s celotno peterko Olimpije z razlogom, da nam bi to morda malce olajšalo delo pri uigravanju. Analizirati moramo, zakaj smo tekmo slabo odprli. A moramo vedeti, da je na drugi strani vedno ekipa, ki si prav tako želi zmage," opozarja Sekulić, ki se na novinarski konferenci po tekmi ni mogel izogniti vprašanjem o Luki Dončiću in njegovi odsotnosti v kvalifikacijah.

"Igralci, sploh organizatorji igre, morajo stopiti v čevlje Luke Dončića in to ni lahko." | Foto: Reuters "Igralci, sploh organizatorji igre, morajo stopiti v čevlje Luke Dončića in to ni lahko." Foto: Reuters

"Pohvaliti moram celotno ekipo. Igralci, sploh organizatorji igre, morajo stopiti v čevlje Luke Dončića in to ni lahko. Vsi imajo velika pričakovanja. Igra, ki smo jo gojili poleti, je bila predvsem v napadu odlična. Zdaj se moramo vsi prilagoditi temu, da Luke ni. Verjamem, da za igralce to ni preprosto, sploh vsem trem organizatorjem igre. Mislim, da so Nikolić, Rupnik in Rebec svoje delo opravili fantastično, na koncu imamo tudi dve zmagi, in predvsem to je pokazatelj tega, kako smo bili uspešni," je še prepričan Sekulić.

Blesteči Prepelič o Dončiću, SP, letu 2021 ...

O prvem zvezdniku slovenske košarke in zvezdniku Dallasa je po koncu tega cikla kvalifikacij spregovoril tudi junak zmage nad Švedsko Klemen Prepelič. "Imamo zlata vredno generacijo z Luko na čelu in vsi si želimo igrati z njim. To je naša glavna motivacija in to nas žene naprej. Ob odsotnosti Luke nimamo enega kvalitetnega igralca, ki bi lahko sam odločil tekme, imamo pa zelo homogeno ekipo, v kateri vsak ve, kje mu je mesto. Tega se vsi držimo, potem pa se na vsaki tekmi najde nekdo, ki povleče voz naprej," pojasnjuje Prepelič, ki je na tekmi s Švedsko blestel zlasti v zadnji četrtini.

Klemen Prepelič je z odliko opravil svoje delo. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Prepelič je z odliko opravil svoje delo. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarji so se v kvalifikacije za svetovno prvenstvo podali še toliko bolj odločno, saj se jim je zadnje svetovno prvenstvo v kvalifikacijah izmuznilo iz rok. "Z zadnjo neuvrstitvijo na svetovno prvenstvo smo dobili prepotrebne izkušnje. Zdaj igramo v težki skupini s kvalitetnimi ekipami. Na obeh tekmah so na koncu odtehtale naše izkušnje. Zdaj imamo izkupiček dveh zmag, februarja pa gremo naprej, upam, da tudi s Tobeyjem in Hrovatom. Morda tudi še s kom drugim," je dejal Prepelič, ki je tako s soigralci odigral zadnjo reprezentančno tekmo v letošnjem koledarskem letu.

To je bilo za slovensko izbrano vrsto zgodovinsko. Sekulićeva četa si je namreč prvič v zgodovini priborila nastop na olimpijskih igrah, kjer je že v svojem prvem poskusu naskakovala medaljo, na koncu pa je Tokio zapustila s četrtim mestom. "Leto 2021 je bilo super, sicer z grenkim priokusom, a to nas žene naprej. To je zgodovina. Začenjajo se nove zgodbe, redke so takšne, kot je bila npr. španska, ki je bila toliko let v vrhu. Že samo to, da si zraven in se boriš za medalje, je ogromen dosežek in upam, da bomo že na naslednjem tekmovanju na evropskem prvenstvu spet v boju za vrh."

Preberite še:

Košarka, kvalifikacije za SP: Slovenija - Švedska
Sportal Švedi v Kopru pošteno namučili Sekulićevo četo
Jamie Foxx Dallas
Sportal Hollywoodska zvezda novi prijatelj Luke in Saše Dončića
Goran Dragić
Sportal Dragić "za nedoločen čas" zapušča Toronto, ki je doživel nov poraz
Ne spreglejte