Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
20.21

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

pripravljalna tekma Poljska slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 20.21

10 mesecev, 3 tedne

pripravljalna tekma na EP

Slovenke stopnjujejo formo, v Mariboru do tretje zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
slovenska ženska košarkarska reprezentanca, Slovenija : Poljska | Slovenke so ugnale Poljakinje. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenke so ugnale Poljakinje.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenske košarkarice so se danes v okviru #rakete tour 2023 po Celju, Slovenskih Konjicah, Podčetrtku in Mengšu ustavile še v Mariboru. Tokratne tekmice Slovenk v pripravah na junijsko evropsko prvenstvo so bile Poljakinje. Slovenske košarkarice so prikazale domiselno igro in prišle do zmage s 83:72. Reprezentanci se bosta v torek pomerili še enkrat, tekma pa bo zaprta za javnost.

V primerjavi s preteklimi pripravljalnimi tekmami je slovenski selektor Georgios Dikaioulakos v prvo postavo poleg Teje Oblak, Zale Friškovec, Ajše Sivka in Eve Lisec poslal Leo Debeljak, ki je po zaostanku 0:2 dosegla prvih pet točk za slovensko izbrano vrsto.  Slovenke so z razigranim napadom prednost povišale na 16:8, a se jim je nato ustavilo, kar so Poljakinje kaznovale ter si z delnim izidom 9:0 priigrale vodstvo 25:19 v prvi četrtini. A Slovenke so nato hitro odgovorile. V le dveh napadih so v nadaljevanju naprej izenačile in znova prevzele pobudo. Ritem igre sta dajali Lea Debeljak in Zala Friškovec in tehtnica se je znova prevesila na stran Slovenk. Delni izid 12:0 je prinesel vodstvo 41:30, ob odhodu na odmor pa je bilo 44:34.

Drugi polčas so slovenske košarkarice začele brez Eve Lisec in Ajše Sivka, ki sta imeli tri osebne napake, razigrala pa se je Tina Jakovina. Poljakinje so se resda približale na 41:47, a je najizkušenejša v taboru #raket potegnila voz. Ko sta svoje dodali že omenjeni Friškovčeva in Debeljakova, je prednost hitro rasla in narasla celo na 20 točk (68:48), pred zadnjimi desetimi minutami pa je semafor kazal izid 70:53.

V zadnji četrtini so Slovenke s kolektivno igro prednost rutinirano zadržale in se veselile zmage s 83:72. Ob standardno odlični kapetanki Teji Oblak, ki je zbrala 10 točk in kar 10 podaj, so tokrat izstopale Zala Friškovec (17 točk), Lea Debeljak (14 točk) in Tina Jakovina (15 točk), ponujeno priložnost pa je znova zelo dobro izkoristila Hana Ivanuša (devet točk in šest skokov).

Tina Jakovina je dosegla 15 točk. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Tina Jakovina je dosegla 15 točk. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenke in Poljakinje bodo v torek odigrale še eno medsebojno tekmo. Ta bo po dogovoru obeh strokovnih štabov zaprta za javnost. V sredo bodo slovenske košarkarice deležne nekaj oddiha, od četrtka do nedelje pa jih v Mariboru čaka še sedem treningov. V začetku naslednjega tedna sledita selitev v Ljubljano in konec priprav na evropsko prvenstvo, ki se v Ljubljani in Tel Avivu začne 15. junija. Slovenke bodo pred prvenstvom odigrale še dve pripravljalni tekmi. Reprezentanco Črne gore bodo v četrtek, 8. junija, gostile v Stožicah ter v petek, 9. junija, na Planini v Kranju.

"Danes lahko veliko dobrega izpostavimo. Mislim, da smo lepo stekle v protinapad, lepo smo napredovale v stvareh, o katerih smo se pogovarjale, da moramo napredovati, protinapad je eden izmed teh. Drugo je branjenje tranzicijske igre, tudi tukaj smo naredile korak naprej. Zagotovo pa je bil danes še vedno problem zapiranje za skok in napadalni skok, na tem sigurno moramo še delati," je po tekmi ocenila Tina Jakovina.

Podobnega mnenja je bila tudi Lea Debeljak. "Zdi se mi, da se s puncami iz treninga v trening dvigujemo, vsaka, ki je na igrišču, poskuša dati svoj maksimum in mislim, da se to tudi kaže in se že veselimo naslednje tekme," je dejala in pristavila: "Definitivno smo naredili korak naprej, sama borba, obramba, bolj smo osredotočene."

Pripravljalna tekma na EP, dvorana Tabor, Maribor:
Slovenija : Poljska 83:72 (70:53, 44:34, 19:25)

Strelke za Slovenijo: Lisec 4, Oblak 10 (10 podaj), Ivanuša 9 (6 podaj), Jakovina 15, Rupnik, Friškovec 17, Kozina Bubnič, Sivka 4, Debeljak 14, Kramžar, Šrot 5, Vujačić, Čeh 5.

Slovenija : Poljska, foto: Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 34

Preberite še:

Aleksandra Krošelj
Sportal Nova slaba novica za slovensko košarkarsko reprezentanco
modna revija Lisca
Sportal Slovenske košarkarice navdušile v povsem drugačnih vlogah #foto
slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Sportal Košarkarice dvigujejo svojo formo
Ne spreglejte