Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
10.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

COVID-19 Liga NBA LeBron James Tyronn Lue Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 1. 1. 2022, 10.00

2 leti, 3 mesece

Zdravstveno-varnostni protokol v NBA

Rdeča luč že za 260 košarkarjev in 10 trenerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Tyronn Lue | Tyronn Lue je deseti trener v varnostno-zdravstvenem protokolu. | Foto Guliver Image

Tyronn Lue je deseti trener v varnostno-zdravstvenem protokolu.

Foto: Guliver Image

Liga NBA se kljub številnim pozitivnim testom nadaljuje, četudi klubi igrajo oslabljeni. Odpadlo je le 11 tekem. Do petka zjutraj je bilo pozitivnih 260 košarkarjev, v petek zvečer pa že deseti trener. Velika večina ni imela nobenih bolezenskih znakov.

Porzingis
Sportal Dallas brez Dončića zmagovito, James pokazal pravi obraz #video

V petek je v tako imenovani zdravstveno-varnostni protokol lige NBA, kar pomeni, da je bil pozitiven na testu za koronavirus ali pa v tveganem stiku, moral trener Los Angeles Clippersov Tyronn Lue. Tekmo s Toronto Raptors je tako vodil Brian Shaw. 

Pred njim je moralo v protokol še devet drugih glavnih trenerjev: Doc Rivers (Philadelphia), Michael Malone (Denver), Monty Williams (Phoenix), Billy Donovan (Chicago), Chauncey Billups (Portland), Mark Daigneault (Oklahoma City), Frank Vogel (Lakers), Alvin Gentry (Sacramento) in Rick Carlisle (Indiana). Zadnji trije že lahko ponovno opravljajo svoje delo. Los Angeles Lakers so jih od šestih tekem brez glavnega trenerja izgubili pet.

LeBron James. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko LeBron James. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med tednom je vodstvo lige sicer ublažilo protokol, da bi se košarkarji vendarle lahko prej vrnili na delo. Cepljeni in tisti brez znakov bolezni se zdaj lahko vrnejo že po petih dneh, če PCR-test ne pokaže več visoke stopnje kužnosti. V ligi ameriškega nogometa NFL se cepljeni igralci lahko vrnejo takoj, ko imajo dva zaporedna testa negativna (testirajo se vsak dan).

Pritisk klubov in tudi košarkarjev na ligo, da se omejitve ublažijo, je bil precejšen. LeBron James je denimo pred dnevi na zgodbo na Instagramu objavil svoje mnenje, da to testiranje sploh ne pokaže izključno okužbe na covid-19, ampak da gre lahko za gripo ali navadni prehlad. James je bil sicer lažno pozitiven na PCR-testu 30. novembra in se je drugega decembra po dveh zaporednih negativnih testih že lahko vrnil na parket. Izpustil je samo eno tekmo.

Samo decembra 247 košarkarjev v protokolu

Luka Dončić je nazadnje igral 11. decembra. | Foto: AP / Guliverimage Luka Dončić je nazadnje igral 11. decembra. Foto: AP / Guliverimage Do petka zjutraj je moralo v samoizolacijo 260 košarkarjev lige NBA, od tega samo v decembru 247. Med njimi je že teden dni "na hladnem" tudi Luka Dončić oziroma še dlje, če štejemo še njegove težave s poškodbo gležnja. Prestavljenih je bilo 11 tekem, med drugim tekma našega Vlatka Čančarja, ko bi moral v četrtek Denver igrati z Golden State Warriors. V covidnem protokolu je bilo do četrtka tudi že 36 odstotkov sodnikov.

Da bi tekme vendarle lahko igrali, klubi uporabljajo možnost 10-dnevnih pogodb za proste igralce. Miami Heat so denimo podpisali svojega nekdanjega dolgoletnega člana Maria Chalmersa, ki že tri leta ne igra v NBA. Dallas je Marquesu Chrissu in Theu Pinsonu v petek dal že drugo 10-dnevno pogodbo. V četrtek so Mavericks dali 10-dnevno pogodbo tudi nazadnje članu LA Lakers Isaiahu Thomasu, a je moral nato takoj v covid protokol. Dallas je bil na silvestrski tekmi s Sacramentom, ki jo je sicer dobil, brez devetih košarkarjev, od tega jih je osem v omenjenem protokolu.

Tudi Toronto Raptors so imeli v zadnjih dveh tednih kar deset košarkarjev v samoizolaciji. A vseeno niso dali nove priložnosti Goranu Dragiću.

Goran Dragić
Sportal Kaj se dogaja z Goranom Dragićem?
Sportal Dragić vroč, zadeva kot po tekočem traku #video
Ne spreglejte