Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 9. 2018,
10.47

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Rado Trifunović

Torek, 18. 9. 2018, 10.47

5 let, 7 mesecev

Selektor Rado Trifunović po porazu s Turčijo

Razočaran, a po drugi strani vesel, ko gleda v prihodnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Rado Trifunović | Selektor Rado Trifunović je v kvalifikacijah pogrešal pomembne slovenske košarkarje. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Selektor Rado Trifunović je v kvalifikacijah pogrešal pomembne slovenske košarkarje.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović je pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo optimistično pogledoval proti Kitajski, ki bo prihodnje leto gostila najboljše košarkarje, a so se ta vrata zdaj zaprla. Slovenija je po njegovem mnenju plačala davek zaradi vojne med Fibo in Evroligo, je pa vesel, da so na površje prišli mladi košarkarji.

Po osmih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je Slovenija pri dveh zmagah in šestih porazih - petih zaporednih. Kot zadnja je evropske prvake premagala Turčija. V Stožicah je bila boljša s 86:77.

"Fante bi rad pohvalil za borbeno igro. Srce so pustili na terenu. Dobili smo skok, kar je bila pomembna stvar. Slabše smo izvajali proste mete (19/34, op. a.). V določenih trenutkih igre smo bili nezbrani in to je botrovalo, da so izkušeni Turki zmagali," je po tekmi sprva razlagal selektor Rado Trifunović.

Ravno v ponedeljek je minilo eno leto od zgodovinskega trenutka za slovensko košarko. Kapetan Goran Dragić je lani sredi Carigrada s soigralci popeljal Slovenijo na vrh Evrope. Zdaj evropski prvak ostaja brez svetovnega prvenstva na Kitajskem prihodnje leto, do konca kvalifikacij pa so še štirje krogi.

Anthony Randolph
Sportal Randolph: Slovenija, hvala za vse in srečno!

"Tudi Goran Dragić je v mlajših letih delal napake in na koncu postal evropski prvak ter pravi vodja"

Blaž Mesiček je eden tistih mlajših košarkarjev, ki je opozoril nase. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Blaž Mesiček je eden tistih mlajših košarkarjev, ki je opozoril nase. Foto: Žiga Zupan/Sportida Trifunović je bil pred začetkom kvalifikacij optimističen glede možnosti preboja naše reprezentance na Kitajsko. A je Slovenija plačala velik davek majhnega bazena košarkarjev, potem ko v svetu košarke vlada vojna med Fibo in ECA (pod svojim okriljem ima Evroligo in Eurocup), zaradi katere nekateri igralci ne morejo biti del reprezentanc.

"Priokus je grenak, vendar nam naslova ne bo vzel nihče. Lepše bi bilo proslavljati z zmago, a smo še vedno prvaki. Razočaran sem, a je normalno. Zgodba Fiba – Evroliga je naredila svoje. Pri prvem oknu smo razmišljali, da se bo kaj spremenilo. Pa je prišlo drugo, tretje in četrto okno, sprememb pa nobenih. Razočarani smo, da se nismo uvrstili, a po drugi strani veseli, da imamo prihodnost. Imamo mlade košarkarje, ki zdaj še delajo napake. Tudi Goran Dragić jih je do 25., 26., 27. leta in na koncu postal evropski prvak ter pravi vodja. Ti fantje si zaslužijo podporo in da jih čakamo."

Misli v reprezentanci so že v tem ciklusu usmerili proti kvalifikacijam za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021. Tudi Slovenija kot branilka naslova bo morala v kvalifikacije, zato mladi košarkarji že dobivajo priložnost in je bodo v zaključku kvalifikacij za svetovno prvenstvo še več: "V tem četrtem ciklusu so mladi na pripravljalnih tekmah proti Hrvaški dokazali, da so sposobni igrati. Na njih je treba graditi ekipo in igrati naslednja okna. Moramo razmišljati o kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Dali smo priložnost mladim in so jo dobro izkoristili. Tudi, če bi šli na svetovno prvenstvo in bili prvaki, bi morali kvalifikacije za evropsko prvenstvo igrati. V tem ritmu moramo graditi ekipo."

Slovenija Turčija
Sportal Randolph se poslavlja od reprezentance, ta misli že usmerja proti letu 2021

Cepil bi ga, da bi ostal toliko star

Velika selektorjeva želja je, da bi Gašper Vidmar še naprej igral za reprezentanco. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Velika selektorjeva želja je, da bi Gašper Vidmar še naprej igral za reprezentanco. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po porazu s Turčijo je postalo jasno, da je Anthony Randolph, ki je s 24 točkami pokazal odlično predstavo, odigral zadnjo tekmo v slovenskem dresu. Zato pa si Trifunović želi, da bi še naprej vztrajal kapetan Gašper Vidmar: "Za Gašperja ne vemo, v katerem klubu bo igral. Vedno bo dobrodošel. Cepil bi ga, da bi ostal toliko star. On je gospod kapetan. Prava oseba za to mlado ekipo. Daje energijo, moč mladim. Upam, da bo še igral."

S Košarkarske zveze Slovenije so prišli signali, da bodo vztrajali s Trifunovićem tudi v kvalifikacijah za EuroBasket 2021, za katerega gostitelj še ni znan: "Veliko mi pomeni, da mi zveza stoji za hrbtom in me podpira. Pogovarjali smo se o kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. To je zelo pomembno. Na koncu mora celotna slovenska košarkarska javnost razmišljati v tej smeri. Potrebovali bomo takšno občinstvo, kot je bilo tokrat. Fantje si to zaslužijo."

Slovenija, Turčija
Sportal Žalostna obletnica evropskega naslova, Slovenci prvič po 16 letih ostali brez SP
Ne spreglejte