Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2024,
20.40

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,17

Natisni članek

Natisni članek

Aleksander Sekulić Litva pripravljalna tekma Slovenska košarkarska reprezentanca

Nedelja, 23. 6. 2024, 20.40

3 mesece

Pripravljalna tekma: Litva – Slovenija

Slovenci na prvem testu ob debiju Josha Neba ostali praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,17
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Avstralija SP 2023 Aleksej Nikolić | Aleksej Nikolić je bil z 19 točkami prvi strelec tekme. | Foto FIBA

Aleksej Nikolić je bil z 19 točkami prvi strelec tekme.

Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi pred julijskimi olimpijskimi kvalifikacijami v Grčiji v Vilni s 86:92 klonila proti izbrani vrsti Litve. Z reprezentanco ni bilo Luke Dončića, ki je v soboto pripotoval v domovino iz Dallasa, se je pa ekipi pridružil Josh Nebo, ki je tekmo začel v prvi peterki in ob debiju dosegel devet točk.

Litva : Slovenija 92:86

Strelci: Grigonis 17, Sirvydis 13, Tubelis 12; Nikolić 19, Prepelič K. (15/16 prosti meti) in Dragić (4/9 za 3) po 18, Nebo 9 (8 sk.), Čančar 6, Tobey 4, Hrovat 3, Murić, Cerkvenik, Ščuka, Stergar po 2, Dimec 1, Prepelič B.

Twinsbet Arena, gledalcev 5346, sodniki: Laurinavičius, Mačiulis, Borusas (vsi Litva).
Prosti meti: Litva 27:31; Slovenija 28:31.
Met za tri točke: Litva 9:34 (Grigonis 3, Sirvydis 2, Sedekerskis, Tubelis, Bendžius, Lekavičius); Slovenija 8:29 (Dragić 4, Nikolić 2, Hrovat, K. Prepelič).
Osebne napake: Litva 29; Slovenija 25.
Pet osebnih: /.

Slovenci so na prvem pripravljalnem testu v prestolnici Litve ostali praznih rok. Niti enkrat na celi tekmi niso vodili, zaostajali so tudi s 14 točkami razlike, se v končnici približali le na točko zaostanka, a do preobrata na koncu ni prišlo. Slovenski košarkarji bodo imeli novo priložnost proti Litvi že v torek v Stožicah. Druga pripravljalna tekma se bo začela ob 18. uri. Nato v isti dvorani v petek sledi še tekma proti Braziliji (20.00).

Ob odsotnosti Luke Dončića je vloga kapetana pripadla povratniku v reprezentanco in na parket Edu Muriću, ob njem se prvič po lanskem poletju vrača tudi Vlatko Čančar. Slovenija, ki s svojo predstavo ni navdušila, je prvo pripravljalno tekmo začela v postavi Aleksej Nikolić, Gregor Hrovat, Zoran Dragić, Čančar in z novincem v izbrani vrsti Joshom Nebom. Selektor Aleksander Sekulić je v postavo za tekmo uvrstil trinajst košarkarjev, zaradi slabšega počutja je v hotelu ostal le Jan Špan. Litva na drugi strani sicer nastopa brez glavnih zvezdnikov Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa.

Josh Nebo je ob debiju dosegel devet točk in osem skokov. | Foto: Lithuanian Basketball Federation Josh Nebo je ob debiju dosegel devet točk in osem skokov. Foto: Lithuanian Basketball Federation

Obe ekipi sta srečanje odprli s številnimi zgrešenimi poskusi v napadu, po dobrih dveh minutah igre je prvi koš na tekmi le dosegel Tadas Sedekerskis, za Slovenijo pa je nato takoj odgovoril Nikolić. Litovci so nato povedli z 11:5, devet od prvih trinajstih točk Litve je dosegel Marius Grigonis, na drugi strani je selektor Sekulić že v prvi četrtini ogromno menjal, na parket v prvih desetih minutah niso stopili le Miha Cerkvenik, Luka Ščuka in Bine Prepelič, med drugim pa je prvič po poškodbi priložnost dobil tudi Murić, ob Nebu pa tudi drugi naturalizirani član slovenske izbrane vrste Mike Tobey. Slabe štiri minute in pol pred koncem prve četrtine je s svojo drugo trojko na tekmi Slovenijo na 12:15 približal Dragić, a so Litovci vseskozi držali majhno prednost, prvo četrtino pa dobili s 23:16.

Litovci do dvomestne prednosti

Takoj na začetku druge četrtine je Deividas Sirvydis poskrbel za prvo dvomestno prednost domače izbrane vrste (26:16). Ob bledi predstavi z obeh strani, ki ni niti približno navdušila, je prvi koš v dresu Slovenije dobrih sedem minut pred koncem prvega polčasa dosegel Nebo, ki je zabil za 21:26. Slovenci tudi v nadaljevanju niso blesteli, domači pa so ves čas držali prednost okoli desetih točk. Ob košu Mindaugasa Kuzminskasa za 43:32 dobri dve minuti in pol pred koncem prvega polčasa je Sekulić posegel po minuti odmora, a tudi ta ni obrodila sadov. Litva se je na glavni odmor podala s prednostjo s 50:39. Najboljši strelec Slovenije v prvem polčasu je bil Dragić z 12 točkami (3/7 za 3), Nikolić jih je dodal šest. Pri Litvi je prednjačil Grigonis s 13 točkami. Domača zasedba je zbrala 24 skokov, Slovenija na drugi strani 16, Sekulićeva zasedba je izgubila enajst žog.

Zoran Dragić je v prvi četrtini dosegel sedem točk, na koncu jih je zbral 18. | Foto: FIBA Zoran Dragić je v prvi četrtini dosegel sedem točk, na koncu jih je zbral 18. Foto: FIBA

Slovenija se je v tretji četrtini tekmecu dvakrat približala na osem točk, najprej slabih pet minut in pol pred koncem tretjega dela, ko je Nikolić zadel za tri (51:59), nato pa še po dveh zadetih prostih metih Neba dobre pol minute kasneje (53:61). Zatem je Dragić prejel tehnično napako, a je kmalu Slovenijo popeljal na –7 (55:62). Bližje od tega Slovenija v tretji četrtini ni zmogla, v zadnji sekundi igralnega časa je za 62:71 zadel Cerkvenik.

Nikolić za –1, a ...

Dobrih osem minut pred koncem je nato Ščuka s košem kronal delni izid Slovenije s 5:0 in goste približal na 67:73. Slovenci so imeli nato priložnost, da se še nekoliko približajo, a niso našli poti do koša, na drugi strani pa je nato prekršek na trojki storil Hrovat, ob tem pa je Sekulić zaradi nestrinjanja s sodniško odločitvijo prejel še tehnično napako. Edgaras Ulanovas je nato unovčil štiri proste mete in Litvo znova popeljal do dvomestne prednosti (77:67).

Vendar se slovenski košarkarji niso predali, ob zaostanku s 70:79 so odgovorili z delnim rezultatom 7:0, 5:35 pred koncem je tako Čančar zadel le za koš zaostanka (77:79). Dobri dve minuti kasneje pa je za –1 trojko zadel Nikolić (80:81). Sledil je nov niz Litve, ki je dosegla naslednjih šest točk in si pred koncem priigrala prednost, ki je do konca ni več izpustila iz rok. Na koncu je Litva slavila z 92:86, zbrala je dvakrat več asistenc od Slovenije (20:10) in izgubila manj žog (11:18), ob tem pa zbrala kar 20 napadalnih skokov.

Na koncu je bil prvi strelec Slovenije Nikolić z 19 točkami, točko manj sta prispevala Klemen Prepelič in Dragić. Prepelič je zadel 15 od 16 prostih metov. Nebo je ob debiju dosegel devet točk in dodal osem skokov, Čančar je ob povratku dosegel šest točk in pet skokov, Murić pa dve točki in štiri skoke. Pri Litovcih je Grigonis zbral 17 točk.

Aleksander Sekulić | Foto: Lithuanian Basketball Federation Foto: Lithuanian Basketball Federation

Sekulić: Prepričan sem, da zmoremo igrati še veliko boljše

Sekulić je na igrišče poslal vseh 13 igralcev, ki jih je imel na voljo. "To je bil eden od naših ciljev, da jih ne preobremenimo. Za to tudi ob koncu nismo igrali z najboljšo peterko, a to ni izgovor, ker smo predvsem v obrambi storili preveč napak. Za nas je bila to dobra preizkušnja, da vidimo nekatere igralce. Mislim, da smo videli kar nekaj dobrih stvari, tudi to, kaj moramo izboljšati oziroma popraviti. Na trdi tekmi proti močnemu tekmecu smo pokazali dobro igro, a sem prepričan, da zmoremo igrati še veliko boljše," je po koncu povedal slovenski selektor. "Želeli smo videti predvsem Vlatka, Eda in Josha, predvsem na kakšen način se bodo vklopili. Josh je novinec v ekipi, preostala dva se vračata po težkih poškodbah. Zelo dober odziv vseh treh, pa ne samo njih treh, temveč tudi preostalih, ki so stopili na parket in pokazali, da si zaslužijo nositi dres reprezentance," je še dodal slovenski selektor.

Edo Murić je zaigral prvič po finalu državnega prvenstva v sezoni 2022/23. | Foto: Lithuanian Basketball Federation Edo Murić je zaigral prvič po finalu državnega prvenstva v sezoni 2022/23. Foto: Lithuanian Basketball Federation

"Vsi smo komaj čakali to prvo tekmo, ki je bila za nas zelo dobrodošla sploh ob predpostavki, da je Litva že odigrala štiri tekme in je že malce uigrana. Bil je odličen test za nas, videli smo, kje so naše luknje, kje delamo napake. Imamo še dve pripravljalni tekmi in najpomembnejše je, da bo naslednja tekma boljša. Sodniki na pripravljalnih tekmah ne smejo biti tema pogovorov, ukvarjati se moramo le s sabo. Normalno je, da je v tem trenutku naša igra polna vzponov in padcev, se pa mora to v prihodnosti zmanjšati. Je pa dober pokazatelj karakterja naše ekipe, da smo se ob zaostanku vrnili v igro, na tem moramo tudi graditi," pa je vtise po srečanju strnil prvi strelec Nikolić.

Medtem ko je bila za Slovence to prva pripravljalna tekma, so Litovci, ki veljajo za favorite turnirja v Portoriku, že trikrat visoko ugnali Libanon. So pa te tekme odigrali v dokaj spremenjeni postavi, saj tudi sami šele nekaj dni vadijo z vsemi košarkarji. Slovenija je bila v Litvi še brez prvega zvezdnika Dončića, ki je še nekaj dni nazaj igral v finalu lige NBA, pesti ga tudi poškodba kolena. Trenutno še ni jasno, ali bo Dončić pomagal Sloveniji v kvalifikacijah za OI, je pa v soboto zjutraj že prišel v Slovenijo.

Luka Dončić je v soboto pripotoval v Slovenijo. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je v soboto pripotoval v Slovenijo. Foto: Guliverimage

Kvalifikacijski turnir za nastop na OI bo v Pireju med 2. in 7. julijem. Slovenija se bo v skupini pomerila s Hrvaško in Novo Zelandijo. V drugi skupini so Grčija, Egipt in Dominikanska republika. V Pariz potuje le zmagovalec turnirja.

Seznam reprezentance v Litvi:

Miha Cerkvenik, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Josh Nebo, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Leon Stergar, Luka Ščuka, Jan Špan in Mike Tobey.

Pripravljalne tekme:

Preberite še:

Zoran Dragić
Sportal Zoran Dragić: Pomembno je, kako se bomo povezali na igrišču
Luka Dončić
Sportal Fantastična novica: Luka Dončić je že v Sloveniji #video
Sean Sweeney Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Na Dončića še čakamo, pomočnik Sweeney zapušča klub?
Grčija Kostas Sloukas
Sportal Kostas Sloukas ne bo igral na olimpijskih kvalifikacijah
Vlatko Čančar
Sportal Čančar brez strahu: Nisem zaman toliko treniral
Ne spreglejte