Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 12. 2018,
7.07

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Nedelja, 9. 12. 2018, 7.07

5 let, 4 mesece

Liga NBA, 8. december

Najbolj norih 112 NBA sekund Luke Dončića #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić | Sprva ni kazalo, da bo tako, a za Luko Dončićem je najbolj nor NBA večer. | Foto Reuters

Sprva ni kazalo, da bo tako, a za Luko Dončićem je najbolj nor NBA večer.

Foto: Reuters

Luka Dončić je bil junak nove zmage Dallas Mavericks v ligi NBA proti Houston Rockets s 107:104. Slovenski košarkarski čudežni deček ni imel najboljšega večera, potem pa je v zadnjih treh minutah zablestel kot še nikoli in poskrbel za velik preobrat. Tekmo je končal z 21 točkami, sedmimi skoki, asistenco in tremi ukradenimi žogami. Goran Dragić je izpustil dvoboj z LA Clippers, kar je bilo v dogovoru s trenerjem, Miami pa je v Kaliforniji zmlel tekmeca.

 

Učinek Luke Dončića:

Na tekmi proti Houstonu:
21 točk (met iz igre 7/17, met za tri 3/7, prosti meti 4/5), 7 skokov, 1 asistenca, 3 ukradene žoge in 3 izgubljene žoge v 21 minutah.

Povprečje v sezoni:
18,1 točke, 6,5 skoka, 4,3 asistence, 1 ukradena žoga in 3,6 izgubljene žoge

Luki Dončiću vse do zaključka tekme proti Houstonu ni šlo najbolje. Zgrešil je kar nekaj metov, zvezdnik gostov James Harden pa ga je povsem zasenčil. Tri minute do konca tekme so rakete vodile s 102:94, zvezdnik Houstona je bil pri 33 točkah, Dončić pa samo pri desetih.

Toda potem se je začel šov komaj 19-letnega Slovenca, ki je poskrbel za niz 11:0 v 112 sekundah. S tremi trojkami in uspešnim metom znotraj rakete je namreč v času od nekoliko manj kot tri minute do minuto do konca tekme Houstonu natresel kar 11 točk in poskrbel za vodstvo s 105:102.

Nori niz Luke Dončića v zaključku tekme:

Potem je Harden 45 sekund do konca tekme zadel za 104:105, na drugi strani pa je Dončić lepo začel akcijo, po kateri je Jalen Brunson Dallas popeljal v vodstvo s 107:104. Pri Houstonu je 19 sekund do konca sledil zgrešen met Erica Gordona. Dallas je imel zmago že v roki, a je 15 sekund pred koncem Wesley Matthews zgrešil oba prosta meta. Houston je imel napad za podaljšek, a je z zvokom sirene met za tri zgrešil Gordon in Dallas je prišel do 13. zmage ob 11 porazih, ki jih je do zdaj zabeležil ter se prebil na mesta, ki ob koncu sezone vodijo v končnico.

Vrhunci Luke Dončića proti Houstonu

Dončić je tako postal junak večera in z 21 točkami skupaj z Matthewsom tudi najboljši strelec Dallasa, pri katerem je svoj standardni učinek ponudil tudi DeAndre Jordan. Tekmo je končal z 12 točkami in kar 20 skoki. Najboljši strelec večera je bil s 35 točkami Harden, pri gostih pa se je izkazal tudi veteran Chris Paul s 23 točkami. Zmaga Dallasa ima še toliko večjo vrednost, saj so gostje igrali z navezo Harden-Paul, ki velja za najboljši branilski par v ligi NBA.

Soigralci so mu govorili, naj dvigne glavo

"Bil sem razočaran nad tem, kako sem igral. Soigralci so mi govorili, naj dvignem glavo. Cela ekipa je držala skupaj. To je bil ključ uspeha," je po tekmi povedal Dončić. Med tekmo je bil boj s Hardnom, ki je blestel. Z zvezdnikom Houstona je imel tudi nekaj besednih dvobojev. "Bil je neustavljiv. Zadeval je na vse načine. Dokazal je, zakaj je MVP. Je res odličen igralec," je o svojem bradatem nasprotniku povedal Ljubljančan.

Slovenski košarkarski čudežni deček je spet navdušil dvorano American Airlines Center v Dallasu. | Foto: Reuters Slovenski košarkarski čudežni deček je spet navdušil dvorano American Airlines Center v Dallasu. Foto: Reuters

Cela dvorana je prepevala Halleluka

Ob eni izmed minut odmora je užival tudi ob poslušanju himne Halleluka, ki so mu jo priredili navijači. Tokrat so jo namreč v dvorani American Airlines Center namreč prepevali kar v živo.

"Da se ljudje spomnijo tega in ti posvetijo pesem. Neverjetno," je nad pesmijo, ki je zelo priljubljena tudi na YouTubu, na katerem je zbrala že več kot 200 tisoč ogledov, navdušen tudi Dončić.

Pesem Halleluka v dvorani v Dallasu:

Miami brez Dragića, kar je bilo načrtovano. Vročica zmlela Clippers

Do pomembne zmage je na gostovanju prišel Miami Heat, ki je premagal drugo najboljšo ekipo z zahodne konference. Los Angeles Clippers so zajezili pri le 98 točkah (121:98), kar je skoraj 20 točk manj, kot jih moštvo iz Kalifornije dosega.

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić je dvoboj presedel na klopi. Po težavah s kolenom se je vrnil v pogon v petek, ko je pomagal ekipi, da je premagala Phoenix Suns, a je bil dogovor s trenerjem že pred tem, da proti Clippers ne stopi na parket.

Goran Dragić je izpustil tekmo, kar je bilo v dogovoru s strokovnim vodstvom ekipe, saj ne želijo prehitro preobremeniti njegovega kolena, s katerim je imel težave. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Dragić je izpustil tekmo, kar je bilo v dogovoru s strokovnim vodstvom ekipe, saj ne želijo prehitro preobremeniti njegovega kolena, s katerim je imel težave. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pri Vročici, ki ni mogla računati niti na centra Hassan Whitesida in Josha Richardsona, namreč ne želijo prehitevati dogodkov in na polno obremeniti osrednjega igralca, zlasti njegovega kolena, saj bodo zdravega Gogija v nadaljevanju sezone v boju za končnico krvavo potrebovali.

Zato pa je bil zelo razpoložen za igro veteran Dwyane Wade. 36-letni košarkar je prišel s klopi in zadel 25 točk za zmago.

Boston do zgodovinske zmage, Chicago česa takšnega še ni doživel

Neverjetno visoko zmago so dosegli košarkarji Bostona, ki so se znesli nad Chicago Bulls. V vetrovnem mestu so domačo ekipo premagali s 56 točkami razlike (133:77). To je najvišja zmaga Keltov v zgodovini. Pred tem je bila najvišja razlika 51 proti Philadelphii 7. marca 1962, ko so zmagali s 153:102. 

Na drugi strani so Bulls doživeli najvišji poraz, odkar obstajajo. Do današnjega dne se je z njimi najbolj poigrala Minnesota, ki je 8. novembra 2001 zmagala s 127:74.

Boston Celtics
Sportal Kelti so se znesli nad New York Knicks
Ne spreglejte