Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 5. 2017,
21.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Union Olimpija Krka Gašper Okorn Simon Petrov

Torek, 9. 5. 2017, 21.30

6 let, 6 mesecev

Trener Olimpije se po uvrstitvi v finale DP sprašuje:

"Po kakšni logiki je lahko Olimpija favorit?"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Trener Uniona Olimpije Gašper Okorn je po tesni polfinalni zmagi proti Krki (82:81) veseljačenje igralcev na parketu in v slačilnici kaj hitro zatrl in misli preusmeril v finale, kjer pa vlogo favorita pripisuje zmagovalcu drugega polfinalnega para Zlatorog – Rogaška.

Gašper Okorn je Olimpijo vrnil v finale. Jo bo prvič po letu 2009 tudi na državni vrh? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gašper Okorn je Olimpijo vrnil v finale. Jo bo prvič po letu 2009 tudi na državni vrh? Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ko so 19. aprila košarkarji Uniona Olimpije po porazu z Rogaško zapuščali dvorano Tivoli, so njihovi obrazi odsevali obup. Ob razglašeni igri in vidni fizični načetosti je dišalo po razpadu sistema, za nameček pa ekipa o uvrstitvi v polfinale skozi šivankino uho ni več odločala povsem sama. A sledilo je pet zaporednih zmag, od tega tri proti Krki, in prva uvrstitev v finale državnega prvenstva po letu 2014.

"Olimpija je zasluženo v finalu. Polfinalno serijo je dobila z rezultatom 2:0. Krko smo v desetih dneh trikrat premagali, v vsej sezoni je rezultat 6:3. Izgubili smo tri nepomembne tekme, a dobili vse, ki so nekaj veljale. Tukaj bi postavil piko," je po tekmi dejal trener Gašper Okorn in vendarle priznal, da je bila pred tremi tedni njegova slika veliko bolj temačna.

"Bili smo na robu prepada. V treh tednih smo verjeli, da se lahko vrnemo, a smo se spopadali s številnimi težavami. Delali pa smo vse. Spreminjali smo treninge, preizkušali različne recepte … Želeli smo se vrniti. Prelomna je bila zmaga proti Zlatorogu v zadnji sekundi. Tedaj smo našli pravo pot," pravi trener "zmajev".

Visoko vodili in trepetali
Jure Pelko | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida V polfinalni povratni tekmi v Stožicah so Ljubljančani pokazali dva različna obraza. Sprva so dali gostom že v uvodnih minutah jasno vedeti, da bodo v primerjavi s prvo tekmo odigrali še bolj borbeno. Pri tem so poleg garaštva v obrambi in premoči v skoku tekmeca presenetili s številnimi rafali z razdalje, kot joker s klopi pa je tokrat prijetno presenetil Dražen Bubnić.

Trener Krke Simon Petrov na drugi strani ni našel razpoloženega vlečnega konja, tako da je ljubljanska prednost že v drugi četrtini narasla na 15 točk (42:27). Tudi ko so Novomeščani bolj odločno vstopili v tretjo četrtino, je vajeti igre kmalu v svoje roke vzel Devin Oliver in na semaforju je bil hitro rezultat 57:39.

Dolenjcem je upanje v zadnjih minutah tretje četrtine znova vlil Roland Curry (58:49). S tem je spodbudil soigralce k bolj agresivni igri, na katero Olimpija dolgo ni našla pravega odgovora. Dolgotrajni lov se je ob "pomoči"  Nikole Jankovića, ki je kot za stavo zapravljal proste mete, končal dve minuti pred koncem, ko je bil rezultat znova izenačen (77:77). Na koncu pa je Krki vendarle zmanjkalo moči in modrosti za sklepni udarec, medtem ko pa so domačini stavili na izkušene nosilce in tesno zmagali (82:81).

Simon Petrov: Čestitke Krki, ostalo pa …

"Prvi polčas je bil briljanten. Nadzorovali smo skok in odpravili napake iz Novega mesta. Bili smo napadalno sproščeni in obrambno dovolj dobri. V drugem polčasu smo pričakovali bolj agresivno igro Krke, ta pa je mejila na pretepanje. Naša krivda je, da se temu nismo znali prilagoditi. Res pa je, da je imela Krka edino pravo priložnost v zadnji sekundi. Letos smo na takšen način velikokrat izgubili. No, zdaj se je obrnilo," je po zmagi dejal Okorn, medtem ko pa je bil njegov tekmec na novomeški Simon Petrov veliko bolj nejevoljen, a v izjavi tudi previden.

"Svoji ekipi bi rad čestital za borbenost in prikazano igro. Kot trener sem užival, da sem vodil ekipo, ki igra takšno košarko. Sami pa ste videli, kaj se je dogajalo na igrišču. Rezultat je, kakršen pač je," je dejal trener Novomeščanov, ki pa svojih misli ni želel razgraditi in javno udariti po sodnikih. "Sodniki? Brez komentarja. Sami presodite," je še pristavil.

Fotogalerija
1 / 13

Okorn se brani vloge favorita

Medtem ko se zdaj za Krko začenja dopust, pa čaka Olimpijo enotedensko pripravljalno obdobje na veliki finale. Zlatorog ali Rogaška? Trener Okorn pravi, da ne želi izbirati tekmeca, sedem dni časa pa označuje za dvorezen meč, saj bo ekipa brez tekmovalnega ritma, a s časom za počitek in pripravo. Ob tem pa je Olimpiji snel priponko evropsko usmerjenega kluba in se javno odrekel vlogi favorita.

"Olimpija ne bo favorit, ne glede na tekmeca. Od leta 2009 tukaj ni nobenega naslova. Tudi prednosti domačega igrišča ne bo imela. Po kakšni logiki je torej Olimpija lahko favorit? Tudi pravljice o finalu pred finalom je v vaših medijih lepo prebrati. A to ne obstaja. Finale je en. Tam je treba pokazati, kar znaš," pravi trener Olimpije, ki si je z uvrstitvijo v finale DP dokončno zagotovila tudi vstopnico za ligo ABA v sezoni 2017/18.

Ne spreglejte