Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
16. 2. 2020,
20.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

2

Natisni članek

Koper Primorska Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija pokal Slovenije Pokal spar finale Alen Hodžić

Nedelja, 16. 2. 2020, 20.57

4 leta, 2 meseca

Po finalni tekmi Koper Primorska : Cedevita Olimpija 93:84

Primorci po turbulentnem obdobju suvereno na vrh: Iz dneva v dan "ščijemo" kri

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

2

Koper Primorska Cedevita Olimpija | Alen Hodžić je kot kapetan dvignil pokal najboljšega visoko v zrak in izpostavil, kako težko je bilo po turbulentnem obdobju, ki so ga v klubu preživljali. | Foto Grega Valančič/Sportida

Alen Hodžić je kot kapetan dvignil pokal najboljšega visoko v zrak in izpostavil, kako težko je bilo po turbulentnem obdobju, ki so ga v klubu preživljali.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko smo decembra pri Koper Primorski poročali o finančnih težavah in so nosilci igre, vključno s trenerjem Jurico Golemcem, zapustili klub, si verjetno nihče ni mislil, da bodo osvojili slovenski pokal. In so ga povsem zasluženo, potem ko so v finalu s 93:84 premagali Cedevito Olimpijo in prišli do tretje zaporedne pokalne lovorike.

V luči spektakla All-Star v ligi NBA so bili strelsko navdahnjeni tudi košarkarji Kopra Primorske in Cedevite Olimpije v finalu slovenskega pokala. Zlasti v prvem polčasu. Primorci, ki so branili pokalno lovoriko, so v prvi četrtini dosegli kar šest trojk, a ob koncu niso imeli te prednosti. Po zaslugi Jake Blažiča, ki je v uvodnih desetih minutah dosegel 16 točk, je Olimpija vodila z 32:27.

Oboji so bili tudi v nadaljevanju prvega polčasa približno polovično učinkoviti pri metih z razdalje 6,75 metra, nobena od ekip pa si ni priigrala bistvenega naskoka. Olimpija je dvakrat vodila s šestimi točkami razlike (14:8 in 35:29), Primorci pa so povsem ob zaključku z dvema trojkama kapetana Alena Hodžića pobegnili na 50:45.

Fotogalerija finala (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 30

Odhodi so nas še bolj povezali

Tekma je imela poseben pomen tudi za oba trenerja. Jurica Golemac je sezono začel v Kopru, ob finančnih težavah pa se je preselil v Ljubljano. Njegov tedanji pomočnik Andrej Žakelj je imel veliko željo preskočiti nekdanjega šefa na trenerski klopi primorskega kluba. "To obdobje je le še bolj povezalo te, ki smo ostali," je razlagal kapetan Hodžić.

Z agresivno igro so Koprčani košarkarjem Olimpije povzročali veliko težav. | Foto: Grega Valančič/Sportida Z agresivno igro so Koprčani košarkarjem Olimpije povzročali veliko težav. Foto: Grega Valančič/Sportida

Koprčani so bili še naprej vroči pri trojkah. Po dveh novih so vodili s 56:46. Olimpiji se je ponavljala zgodba iz polfinala, ko jim je Krka natresla kar petnajst trojk. Primorci so bili ob koncu tretje četrtine le za eno oddaljeni od te številke (na koncu so se lahko pohvalili s šestnajstimi). Po štiri sta jih prispevala Nejc Barič in Marko Luković, ki sta bila ob Hodžiću in Aleksandru Laziću – najkoristnejši košarkar finalnega turnirja – tudi najbolj razpoložena. Prav vsi štirje so pred zadnjo četrtino, v katero so vstopili s prednostjo šestih točk (69:63), presegli mejo desetih točk, največ pa jih je imel na svojem računu Barič (17).

"Iz dneva v dan 'ščijemo' kri. Dihamo drug za drugega in to je prineslo rezultat."

Košarkarji Olimpije so imeli obilico težav z agresivno obrambo, ki je zaščitni znak Koprčanov. Težko so organizirali napade in izgubili 16 žog. Zato pa je svoje moštvo odlično vodil 22-letni Barič, ki je v zadnjem obdobju zaživel v dresu Kopra Primorska, potem ko je bil pred tem v senci Žana Marka Šiška. Tudi v finalu je bil izjemno razpoložen. Pohvalil se je s sedmimi asistencami, povrhu vsega pa bil z 22 točkami najboljši košarkar svojega moštva – največ jih je na tekmi dosegel Blažič (33).

Ker pri Olimpiji ni bilo prave ideje, so vse težje prihajali do koša, Koprčanom pa so se v dvorani na Kodeljevem vse bolj razpirala krila. Iz minute v minuto so se približevali tretji zaporedni pokalni lovoriki. In z navijači, ki so pripotovali v Ljubljano, so se veselili novega uspeha, ki ga decembra ob vseh finančnih težavah in dejstvu, da so klub zapuščali nosilci igre, vključno s trenerjem Golemcom, ni pričakoval nihče.

Aleksandar Lazić je postal MVP finalnega turnirja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aleksandar Lazić je postal MVP finalnega turnirja. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Brez besed sem. Kapo dol vsem fantom. Iz dneva v dan 'ščijemo' kri. Dihamo drug za drugega in to je prineslo rezultat. Presrečen sem," je po dvigu pokala dejal Hodžić.

Razumljivo je bilo v vrstah Olimpije prisotno razočaranje, trener Golemac pa je poraz pospremil s temi besedami: "Odločila je ekipa, ki je dlje časa skupaj. Igrajo bolj ekipno košarko, z več samozavesti. Nismo bili dovolj agresivni. Razočaranje je, saj želiš zmagati. A sem realen človek. Zavedam se problema. To je šport. Vedno greš naprej, ko zmagaš in izgubiš. Moramo trenirati, analizirati in biti boljši."

Koper Primorska : Cedevita Olimpija 93:84 (27:32, 50:46, 69:63)

Dvorana Kodeljevo, tisoč gledalcev, sodniki: Krejić (Kranj), Vučković (Maribor), Zupančič (Ljubljana).

Koper Primorska: Gibbs 14 (4:6), Barič 22 (4:5), Kosi 6 (4:4), Lazić 10 (0:1), Hodžić 15 (1:2), Dimec 14 (4:7), Luković 12.
Cedevita Olimpija: Krušlin 15 (3:3), Hopkins 8 (2:2), Murić 8 (0:1), Mulalić 3 (3:3), Miller-McIntyre 13 (3:4), Blažič 33 (7:8), Marinković 4.
Prosti meti: Koper Primorska 17:25, Cedevita Olimpija 18:21.
Met za tri točke: Koper Primorska 16:34 (Barič 4, Hodžić 4, Luković 4, Lazić 2, Gibbs 2), Cedevita Olimpija 12:28 (Blažič 6, Krušlin 4, Miller-McIntyre 2).
Osebne napake: Koper Primorska 22, Cedevita Olimpija 24.
Pet osebnih: Krušlin (37.), Hopkins (37.).

Vir: STA

Koper Primorska Cedevita Olimpija finale pokala Spar
Sportal Primorci do tretje zaporedne pokalne lovorike
Ne spreglejte