Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
28. 6. 2022,
13.45

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

8

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Slovenska košarkarska reprezentanca

Torek, 28. 6. 2022, 13.45

1 leto, 10 mesecev

Novinarska konferenca s prvima zvezdnikoma slovenske reprezentance

Dončić po Švedski o Gogiju na eurobasketu, ki pravi: Avgusta bom že v Miamiju #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

8

Prvič po petih letih bosta v četrtek v Stožicah skupaj igrala Goran Dragić in Luka Dončić. In tudi zadnjič pred domačimi navijači. Zanju veliko zanimanje vlada tako med navijači kot novinarji, zato sta novinarjem odgovarjala na posebni novinarski konferenci. "Igrati pred polno dvorano, ki navija samo za tebe, za nas, bo res spektakel," je o tekmi s Hrvaško povedal Dončić.

trening Slovenija Dončić
Sportal Trdo delo, a dobra volja, bo pa spektakel izpustil Šiško #foto

Znova skupaj | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Znova skupaj Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenija zaradi Luke Dončića in Gorana Dragića znova diha za košarko. Evforija je vladala že v soboto v Trstu, ko sta prvič po zlatem EuroBasketu 2017 igrala skupaj. Čeprav Dončiću met ni stekel, je bil z 12 točkami prvi strelec ob visoki zmagi nad Italijo. In čeprav Dragić pravi, da pri 36 letih njegovo telo ne zmore več, je bil najhitrejši na parketu in z 11 točkami drugi strelec.

"Lepi občutki, da sem se vrnil," je najprej dejal Dragić. "Lepo je biti spet s fanti. Kemija izpred petih let je še vedno prisotna. Smo pa malo starejši. Treningi in regeneracija so malo težji." Okostje reprezentance je ostalo enako, spremenil se je le trenerski štab, nekaj je mladih igralcev, z letom 2017 letošnjo reprezentanco primerja Goran. "Kemija je ista. Fantje so vsi pri stvari. Nobeden ne dela težav. Vsi igramo eden za drugega." Nič manj navdušen, da se je lahko predčasno priključil reprezentanci, ni Dončić: "Super. Lepo je biti spet v reprezentanci. Imamo se super. Kemija je še vedno super. Všeč mi je bilo, da sem se lahko pridružil že v četrtek."

Fotogalerija z novinarske konference, foto Siniša Kanižaj/Sportida:

Fotogalerija
1 / 10

"V čast mi je, da lahko zaključim reprezentančno kariero ob boku z Luko"

Vsaj še dvakrat bosta igrala skupaj. Najprej v četrtek doma proti Hrvaški. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Vsaj še dvakrat bosta igrala skupaj. Najprej v četrtek doma proti Hrvaški. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Obujala sta spomine na zlato Turčijo 2017. Dončić je govoril, da brez Dragića ne bi prišli niti v osmino finala, Goran pa, da je bil Luka že pri 18 letih zelo pomemben člen reprezentance. "Že takrat je pokazal, česa je zmožen. Jaz sem že takrat govoril, da, če Luka ne bi bil v ekipi, mi ne bi mogli tako igrati, ne bi mogli osvojiti tega naslova. Igor Kokoškov je zastavil igro tako, da je bila žoga v mojih in Lukovih rokah. Takrat je imel samo 18 let. Fenomenalno, da je pri tistih letih odigral tako evropsko prvenstvo, da je bil izbran v prvo peterko. Jaz sem že takrat rekel, da bo to eden najboljših igralcev na svetu. Vesel sem, da se nisem zmotil. Na olimpijskih igrah smo videli, da je zdaj vodja ekipe. On zaključuje akcije, z njim se vse začne. Igralci mu bodo sledili. Videli smo, kaj je naredil v ligi NBA. To je igralec, ki ima nekaj več. Je igralec, ki vsem soigralcem daje to, da verjamejo, da lahko zmagajo. V čast mi je, da lahko zaključim reprezentančno kariero ob boku z Luko. Jaz mu bom sledil, on pa naj naredi tisto, kar zna."

Kapetanski trak si bosta delila z Murićem

Goran Dragić | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Goran Dragić Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Edo odlično opravlja delo. Jaz se vračam za ti dve tekmi. Nisem načrtoval, da bi bil kapetan. Jaz sem samo vesel, da sem se vrnil, da se imam dobro, da treniram. Z Edom sva se dogovorila, da bova kar oba skupaj kapetana," je o tem, da je spet prevzel kapetanski trak, povedal Goran. Kako so ga prepričali, da se je vrnil pa: "Fantje, Rašo, Luka, Zoran ... So začeli govori, da bi se poslovil pred domačo publiko. Še posebej me je prepričeval Rašo. Sploh ne vem, kako se je to zgodilo. A tukaj sem. Vesel sem, da sem spet s fanti." Bremena pred četrtkovo tekmo zato ne čuti. "Star sem 36 let. Imam že veliko tekem za sabo. Žoga je okrogla. Dal bom sto odstotkov od sebe."

"Mogoče so nas v preteklosti malo podcenjevali. Zdaj pa tega ni več. Vsako tekmo moramo dokazati, da smo še vedno mi evropski prvaki. Vsi si želijo dokazati, da nas lahko premagajo. To je za nas še večji motiv. To ni dodatno breme. Vsi se zavedamo, kakšne igralce imamo v ekipi, z Luko na čelu in kaj lahko naredimo. Naš fokus je samo na naši ekipi," o zahtevnosti igranja zdaj, ko imajo evropski naslov, pove Dragić.

Galerija s ponedeljkovega treninga (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 48

Provokacija Žižića Dončića ne gane

"Igrati pred polno dvorano, ki navija samo za tebe, za nas, bo res spektakel. Zahvaljujemo se vsem, ki so kupili karte, ki bodo prišli na tekmo. Vem, da bodo spremljali tudi od doma, da bo gledala skoraj cela Slovenija. Res hvala. Nam je v čast, da lahko igramo pred takim občinstvom," je o četrtkovi kvalifikacijski tekmi s Hrvaško, ki je bila razprodana v manj kot treh urah, dejal Dončič. Dragić pa dodal: "Komaj čakamo to tekmo. Vemo, kako pomembna je. Komaj čakam, da oblečem slovenski dres, da zaigramo pred polnimi Stožicami. In gremo na zmago." Na Sportalu bomo rezultat spremljali v živo.

Luka Dončić | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Luka Dončić Foto: Siniša Kanižaj/Sportida V boju za drugi del kvalifikacij za SP 2023 v četrtek Hrvaška še bolj nujno kot Slovenija potrebuje zmago in dve točki. Dragić o nasprotniku: "Hrvaška ima zelo dobro ekipo. Igrali bodo Hezonja, Bogdanović, Zubac, ki imajo veliko izkušenj. Mi pa vemo, da posamezniki ne zmagujejo. Zmaguje ekipa. Ne bomo jih podcenjevali. Igramo pred domačo publiko. Naredili bomo vse, da bomo ta pravi." Podobnega mnenja je Dončić: "Res imajo dobro ekipo. Zubac, Bogdanović in Hezonja so res nevarni igralci, sploh Bogdanović, ki je vodja ekipe. Presenečen sem bil, da ga nazadnje niso toliko uporabili. Mislim, da bo fokus na njemu."

Hrvaški reprezentant Ante Žižić je pred tekmo z besedami, da Dončić ne igra najbolje v obrambi, nekoliko podrezal zvezdnika slovenske reprezentance. Še dodatna motivacija? Luka se je ob vprašanju najprej le nasmehnil, Dragić pa pikro dejal: "A on je pa tako dober v obrambi?!" Lukov odgovor nato: "Ne vem, kaj naj rečem. Imam jaz veliko boljših motivov. Tega ne spremljam. To me ne gane."

Lani je pogosto poslušal tudi, da fizično ni najbolje pripravljen, da ima nekaj kilogramov preveč. Ob fotografijah s sobotne tekme so mnogi spremenili mnenja, da je zdaj mnogo bolj mišičast. "Če bi jaz vsakega poslušal, kakšno mnenje ima o meni, bi se sekiral. Tako pa raje ne poslušam, me ne zanimajo. Poslušam samo tiste, ki jih jaz želim poslušati," o negativnih pripombah pove Luka.

Dragić o tem, kako drugačna košarka se igra pod selektorjem Aleksandrom Sekulićem: "Vsak trener ima svoje akcije, svoje sisteme. Sekulić dela odlično delo. Sistem je prilagodil svojim najboljšim igralcem, predvsem Luki. Vse akcije se začnejo z Luko, vse akcije se končajo z njim. Žoga bo v njegovih rokah. Ostali igralci vedo, kakšno imajo vlogo. Pomagajo. Eni tečejo v protinapad, drugi igrajo obrambo, eni so v skoku. To je tisto, kar krasi to ekipo, kar nas je krasilo že 2017. Vsak ve, kakšno vlogo ima."

Res zadnji dve za Gogija? "Jaz bom konec avgusta že v Miamiju."

"Na vsaki tekmi želiš zmagati. Ne moreš si niti zamisliti, da sta to njegovi zadnji dve tekmi. Samo odigrati moramo, samo boriti se moramo, kot najbolje znamo," o tem, ali bo ta teden dodatna motivacija, da Goranu za slovo od reprezentance priigrajo dve zmagi, pravi Dončić. "To bomo povedali po Švedski," dodaja na vprašanje, ali bodo še prepričevali Dragića, da bi zaigral tudi na septembrskem evropskem prvenstvu. Po sobotni tekmi je rekel, da si to želi. Edo Murić pa, da se je Goran že nekoliko omehčal. A Dragić možnosti za nastop na Eurobasketu 2022 ne pušča odprtih: "Jaz bom konec avgusta že v Miamiju, tako da težko," pravi.

novinarska 2022 Dragić Dončić | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Na zadnji tekmi sem igral le 12 minut," poudarja Dragić, češ da je samo zato videti tako dobro. Pa vendarle: še vedno je vrhunski. "Dobro se počutim. Res. Koleno je v takem stanju, v kakršnem je. S tem se soočam že zadnje tri, štiri sezone. Nekako že vem, kako bo reagiralo koleno in kaj moram narediti, da sem pripravljen do naslednjega treninga in tekme."

Jeseni soigralca v Dallasu?

Če torej septembra ne bosta igrala skupaj za reprezentanco, bosta morda od oktobra skupaj v Dallasu. Te govorice so zadnje dni spet vroče. "Saj bi odgovoril, a mislim, da je sto tisoč kazni," je povedal Dončić. "Ne smeva o tem govoriti," pa Dragić. Pred prvim julijem namreč košarkarji lige NBA ne smejo javno govoriti o pogodbah.

Posnetek celotne novinarske konference (vir: STA):

Sportal Nasmeški o Goranovi prihodnosti: "Je že malo mehkejši" #video
Sportal Dončić, brata Dragić in Čebašek že v tretji četrtini s trojkami zmleli Italijo
Ne spreglejte