Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
23.05

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Robert Lewandowski Andrij Lunin Xavi Carlo Ancelotti Thibaut Courtois Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Real Sociedad Real Madrid FC Barcelona špansko prvenstvo La Liga

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 23.05

1 teden

Špansko prvenstvo, 33. krog

Z igralcem več za zmago Barcelone hat-trick Lewandowskega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
FC barcelona Robert Lewandowski | Robert Lewandowski je ob igralcu več dosegel tri gole in Barcelona je znova druga v la ligi. | Foto Reuters

Robert Lewandowski je ob igralcu več dosegel tri gole in Barcelona je znova druga v la ligi.

Foto: Reuters

Na sobotni tekmi 33. kroga španskega prvenstva je Girona z 2:0 ugnala Las Palmas in do ponedeljka skočila na drugo mesto, ko se je nanj vrnila Barcelona. A je Valencio premagala šele v zaključku tekme, ko je ob prednosti igralca več Robert Lewandowski dosegel hat-trick (4:2). Atletico Madrid z Janom Oblakom je s 3:1 odpravil Athletic Bilbao. Vodilni Real Madrid, ki odločno koraka do nove španske zvezdnice, je že v petek premagal Real Sociedad z 1:0 in ima res zajetno prednost pred tekmeci.

Real Madrid FC Barcelona Jude Bellingham
Sportal El clasico z goli, jezo nad sodniki in odločitvijo v dodatku

Fermin Lopez je zadel za vodstvo Barcelone z 1:0. | Foto: Reuters Fermin Lopez je zadel za vodstvo Barcelone z 1:0. Foto: Reuters Triintrideseti krog španske la lige sta končala Barcelona in Valencia. Prvi polčas so dobili gostje z 2:1, a nato v sodnikovem dodatku ostali z igralcem manj. Rdeči karton je dobil Giorgi Mamardashvili. V drugem polčasu je preobrat pripravil poljski stroj za gole v dresu Barcelone Robert Lewandowski, ki je zabil trikrat. Za končnih 4:2 je zadel v 93. minuti. Barcelona je zdaj dve točki pred Girono, Lewandowski pa se je s 16 goli na lestvici strelcev povzpel na četrto mesto.

Girona je v soboto z 2:0 premagala Las Palmas, pri katerem je Sandro Ramirez v osmi minuti zapravil strel z bele pike. Enako je na drugi strani v 26. minuti storil Artem Dovbik, a je odbito žogo v gol vendarle spravil David Lopez. Dovbik se je v drugem polčasu v 57. minuti znova postavil na mesto za izvajanje enajstmetrovke in bil v drugo bolj zanesljiv, s svojim 19. golom v sezoni pa je tudi potrdil zmago svojega moštva.

Girona si lahko v naslednjem krogu, ko bo gostila Barcelone, tudi teoretično zagotovi udeležbo v ligi prvakov. Za katalonskega malčka bi bil to zgodovinski uspeh, saj je v sezoni 2017/18 šele prvič v 80-letni zgodovini kluba zaigral v prvi španski ligi. Ta sezona je za Girono četrta v primeri division.

Artem Dovbik je v tej sezoni že pri 19 zadetkih v la ligi. | Foto: Guliverimage Artem Dovbik je v tej sezoni že pri 19 zadetkih v la ligi. Foto: Guliverimage

Jan Oblak | Foto: Reuters Jan Oblak Foto: Reuters Jan Oblak in soigralci so nadigrali Athletic Bilbao z 3:1, tako da imajo zdaj na četrtem mestu pred Baski šest točk prednosti. Za Atletico so zadeli Rodrigo De Paul (15.), Angel Correa (52.) in Unai Simon (avtogol, 80.), za goste pa je bil natančen Nico Williams (45.). Atletico Madrid je prvič v tej sezoni premagal pokalne prvake Španije - izgubil je obe tekmi v pokalu ter prvo v prvenstvu, Baski pa so četrtič zaporedoma ostali brez zmage.

Pet krogov pred koncem prvenstva je že znan prvi potnik v drugo ligo. Po porazu z Getafejem je to Almeria, ki je doslej dobila le eno tekmo in zbrala komaj 14 točk.

Najstnik zadel za zmago Reala

Real Madrid je bil na petkovi tekmi la lige brez prvega strelca. Jude Bellinghan je imel težave z želodcem in je ostal na klopi. Igrali so za šesto zaporedno zmago. Trener Carlo Ancelotti je pred začetkom potrdil, da se naslednji teden v kader vrača vratar Thibault Courtois. Zaradi poškodbe kolenskih vezi je izpustil celotno sezono. Vprašanje ostala, ali bo na zadnjih tekmah dobil priložnost za igro, saj se je rezervist Andrij Lunin izkazal. Dobil je prednost pred Kepo Arrizabalego in pred dnevi v četrtfinalu lige prvakov na dvoboju z Manchestrom Cityjem ubranil dve 11-metrovki. Za tekmo s Sociedadom je Ancelotti sicer malo premešal postavo, tudi v golu in tako je branil Arrizabalega.

Devetnajstletni Arda Güler je na svoji šesti tekmi v prvi postavi dosegel svoj drugi gol. Za zmago Reala z 1:0. | Foto: Reuters Devetnajstletni Arda Güler je na svoji šesti tekmi v prvi postavi dosegel svoj drugi gol. Za zmago Reala z 1:0. Foto: Reuters

Beli balet, tokrat sicer v črnih dresih, je tekmo 33. kroga la lige dobil z 1:0. Devetnajstletni Arda Güler je na svoji šesti letošnji tekmi v prvi postavi sicer hitro dobil rumeni karton, a se še v prvem polčasu oddolžil z golom za vodstvo. To je bil njegov drugi gol te sezone. Zadoščal je za 26. zmago Reala. Madridčani imajo še šest remijev in en sam poraz. Baski so bili sicer povsem enakovreden, če ne celo boljši tekmec, a gola niso dosegli. Izenačili so sicer v 33. minuti, a je bil nato zadetek po ogledu zaradi prekrška nad Aurelienom Tchouamenijem razveljavljen. 

Špansko prvenstvo, 33. krog:

Petek, 26. april:

Sobota, 27. april:

Nedelja, 28. april:

Ponedeljek, 29. april:

Lestvica:

Najboljši strelci:

19 – Dovbik (Girona)
17 – Bellingham (Real Madrid), Sörloth (Villarreal)
16 – Budimir (Osasuna), Lewandowski (Barcelona)
15 – Mayoral (Getafe)
14 – Guruzeta (Athletic), Morata (Atletico)
13 – Griezmann (Atletico), Vinicius Jr. (Real Madrid), Duro (Valencia)
12 – En Nesyri (Sevilla)

Lamine Yamal Barcelona
Sportal Situacija z el clasica, ki buri duhove
Barcelona Xavi
Sportal Xavija so pregovorili, da ostane trener Barcelone
Ne spreglejte