Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 3. 2022,
19.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Finska Slovenija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Slovenska košarkarska reprezentanca Žiga Samar

Torek, 1. 3. 2022, 19.00

2 leti, 1 mesec

Žiga Samar se je ob debiju izkazal

Nadarjeni slovenski košarkar opozoril nase na velikem odru

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Žiga Samar | Žiga Samar je ob debiju v dresu slovenske članske reprezentance igral skoraj 25 minut, v tem času pa dosegel osem točk, pet asistenc, tri skoke, izgubil pa ni nobene žoge. | Foto Vid Ponikvar

Žiga Samar je ob debiju v dresu slovenske članske reprezentance igral skoraj 25 minut, v tem času pa dosegel osem točk, pet asistenc, tri skoke, izgubil pa ni nobene žoge.

Foto: Vid Ponikvar

"Poseben občutek je bil ob debiju, a je hitro izpuhtel. Poizkušal sem dati svoj maksimum in pomagati, da bi zmagali. S porazom ni lepo začeti reprezentančne poti. Popraviti moramo nekatere stvari," je ob krstnem nastopu v dresu slovenske košarkarske reprezentance povedal 21-letni Žiga Samar, ki je dobil priložnost na povratni tekmi s Finsko in dal vedeti, da bo lahko slovenski selektor nanj računal tudi v prihodnje.

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Finska
Sportal Nove bolečine slovenskih košarkarjev

Pred petimi leti je pri Žiga Samar pri vsega 16 letih okrepil mladinske vrste Real Madrida, pri katerem je imel sprva težave s papirji, nato še s poškodbo, po vseh nevšečnosti pa je ob pravi priložnosti začel igrati vse bolje. S sovrstniki je postal mladinski državni prvak, bil MVP finala, s kraljevim klubom osvojil mladinsko evroligo.

Začutil je, da je čas za vstop v člansko košarko. Novi delodajalec Feunlabrada ga je sprva posodil k tretjeligašu Zamori, zdaj pa vse bolj in bolj računa na usluge slovenskega organizatorja igre, ki ima pri 197 centimetrih številne prednosti v primerjavi z nižjimi tekmeci.

Slovenija se lahko znajde v težkem položaju

Dve tekmi, dva poraza proti Finski. Takšen je izkupiček slovenske košarkarske reprezentance v februarskem oknu v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto 2023. Stanje v skupini C se je po štirih krogih krepko zapletlo. Na vrhu so Finci s tremi zmagami in enim porazom, na drugem imata Slovenija in Švedska polovičen izplen, Hrvati pa so na četrtem mestu z zmago, do katere so prišli v ponedeljek po podaljšku proti Švedski.

razočaranje slovenska košarkarska reprezentanca | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ker v drugi del napredujejo tri izbrane vrste, bosta zelo pomembni zadnji tekmi s Hrvaško in Švedsko, ki bosta konec junija oziroma v začetku julija. Slovenija bi si rešila kožo z eno zmago, na Košarkarski zvezi Slovenije pa upajo, da bo lahko takrat že pomagal tudi Luka Dončić.

Če bo Sloveniji uspel preboj v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo, jo že avgusta čaka nadaljevanje, v katerem se bosta križali skupini C in D. V novi skupini bi morala nato odigrati še šest novih tekem proti trem najboljšim iz skupine D, v kateri nastopajo Izrael, Nemčija, Poljska in Estonija. Na prvenstvo bodo nato odpotovale tri najboljše reprezentance iz nove skupine.

"Poseben občutek je bil ob debiju. S porazom ni lepo začeti reprezentančne poti."

Samar je z dobrimi predstavami v španskem prvenstvu naredil vtis tudi na selektorja slovenske košarkarske reprezentance Aleksandra Sekulića, ki ga je vpoklical na februarsko reprezentančno akcijo. Ker je imela Slovenija okrnjeno zasedbo na mestu organizatorja igre, mu je celo namenil priložnost za igro na povratni tekmi s Finsko. In izkazalo se je, da bi jo lahko dobil že na petkovem obračunu v Espooju.

Ni se ustrašil izziva in se odločno lotil naloge, ki mu je bila zaupana. | Foto: Vid Ponikvar Ni se ustrašil izziva in se odločno lotil naloge, ki mu je bila zaupana. Foto: Vid Ponikvar

Žiga se je ob debiju pokazal, zakaj mu v Španiji pri Fuenlabradi zaupajo in v povprečju igra dobrih 21 minut na tekmo, v katerih dosega v povprečju 6,4 točke, 4,8 asistence in 2,8 skoka, ob tem pa izgubi le 1,4 žoge na tekmo.

"Poseben občutek je bil ob debiju, a je hitro izpuhtel. Poizkušal sem dati svoj maksimum in pomagati, da bi zmagali. S porazom ni lepo začeti reprezentančne poti. Popraviti moramo nekatere stvari. Prvi polčas se nam ne sme več ponoviti. Prejeti 52 točk je preveč. Na naslednjih dveh tekmah bo težko. Pred nami bodo Švedi in Hrvati. Slednji lahko pridejo v popolni postavi. Odigrati bomo morali res dobri dve tekmi, da se bomo uvrstili naprej," je jasen Samar, ki je začutil ponos, ko mu je Sekulić prižgal zeleno luč za igranje v slovenskem dresu.

Košarka: Hrvaška - Slovenija
Sportal Hrvati so si rešili kožo, obeta se pravi triler

"Dal sem svoj maksimum ekipi, fantje so me dobro sprejeli"

S čvrsto igro v obrambi in suverenim vodenjem žoge v napadu je na največjem odru pokazal, da ima Slovenija za prihodnost še enega organizatorja igre. Selektor ga je v drugem polčasu postavil celo v ospredje, kar se organizacije napadov tiče. Na parketu je prebil skoraj 25 minut, v tem času pa dosegel osem točk, pet asistenc in tri skoke, ključen podatek pa je, da ni izgubil niti ene žoge. Prav organizacija napada je šepala v prvem polčasu, saj je bil Mike Tobey celo najboljši podajalec ekipe. Vse skupaj se je v drugem popravilo, a prepozno, da bi Sloveniji uspel preobrat po zaostanku z 21 točkami po prvih 20 minutah (31:52).

Blestel je že v mlajših selekcijah. | Foto: Vid Ponikvar Blestel je že v mlajših selekcijah. Foto: Vid Ponikvar

"Poizkušal sem se še naprej dokazovati, da sem tega vreden, in kot vedno skušal dati svoj maksimum v obrambi, v napadu pa razigrati soigralce," je o igri v drugem polčasu dejal Samar in se še dotaknil, kako so ga sprejeli reprezentančni kolegi: "Zelo lepo. Na treningu so me spodbijali. Strokovni štab mi je zaupal in zato je bilo lažje igrati. Fantje so me dobro sprejeli. Vzdušje je bilo odlično, morda po včerajšnjem porazu ne tako. To se hitro popravi. Graditi moramo naprej."

Kaj sta o Samarju povedala Klemen Prepelič in Aleksander Sekulić?

"Lep debi Žige, na žalost se je končal s porazom. Fant s kakovostjo in željo je. Vidi se, da ima karakter. Ni se ustrašil. V obrambnih nalogah je bil dober. Prednost ima, ker je visoki branilec. V napadu ima nekaj pomanjkljivosti, ki jih lahko s trdim delom popravi. V odločilnih trenutkih se ni ustrašil. Vzel je žogo v roke. Za prihodnost imamo torej kakovostnega košarkarja in bo v igri za velika tekmovanja," je dejal Prepelič, ki je bil z 20 točkami najboljši strelec Slovenije ob porazu s Finsko.

"Žiga je že prej opozoril nase. Pokazal je, zakaj igra v španski ligi. Ni me presenetil. Ni mu bilo lahko. Presenetil me je s pozitivno mirnostjo. Veseli me, da imamo še enega igralca v rotaciji. Zelo lačen košarke je. Zelo lačen, da si zasluži dres," pa je o Samarju povedal Sekulić.

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Finska, košarka
Sportal Slovencem zmanjkalo časa, Finci zmagali tudi v Bonifiki
Ne spreglejte