Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
12.56

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket Janez Drvarič Tone Krump Boris Zrinski

Torek, 24. 9. 2013, 12.56

10 mesecev, 1 teden

"Maljkovićevo delo naj ocenjujejo tisti, ki so ga izbrali"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po koncu EuroBasketa je za Sportal pet košarkarskih strokovnjakov komentiralo igro in rezultat slovenske reprezentance ter podalo svoj pogled na prihodnost Božidarja Maljkovića na slovenskih klopi.

Janez Drvarič: "Glede na prvi del tekmovanja smo igrali spremenljivo. Zelo uspešno proti Špancem, manj pa na manj pomembnih tekmah. Dosegli smo rezultat za napredovanje v prvem delu, vendar se nam je poraz s Hrvaško negativno obrestoval za izločilne boje. Zaradi tistega poraza nismo bili prvi v skupini. Lahko bi se drugače razpletlo in bi denimo v četrtfinalu igrali z Ukrajino. Seveda pa je peto mesto uspeh, kakor tudi posledično uvrstitev na svetovno prvenstvo. Jaz osebno sem zadovoljen. Medalja? Bila je dosegljiva, vendar bi bilo treba štartati iz boljšega položaja, je pa dejstvo, da so pred nami reprezentance, ki so kakovostnejše. Res je, da smo Španijo premagali, vendar so nas Francozi s kakovostjo dobili, z Litvo pa nismo igrali in je težko reči. Glede na ozračje smo upali na medaljo, vendar to je realna uvrstitev."

Tone Krump: "Nedvomno je ta rezultat izjemen uspeh. Predvsem seveda zaradi na kakovosti najboljših reprezentanc, ki so osvojile medalje. Peto mesto nam prinaša SP in prihodnje EP, ne morem pa se znebiti občutka, da bi bili ob drugačnih razpletih lahko v boju za medalje. Igra bi bila lahko na nekaterih tekmah boljša, v smislu končnega rezultata. Največ nam je pomenila tekma s Francijo, ki je nismo dobili, pomembna pa je bila zmaga proti Grčiji. Med drugim smo premagali tudi Španijo in nakazali potencial ali celo presežek. Poraz s Hrvaško pa nam je zaprl pot do polfinala. Potencial naše reprezentance je na nek način primerljiv s preostalimi, je sicer malce nižji, lahko pa bi to zlasti proti Hrvaški in Franciji bolje izkoristili."

Mik Pavlovič: Z vzdušjem v reprezentanci smo lahko zadovoljni. Odnosi med igralci, odnosi igralcev s strokovnim štabom, obnašanje v javnosti ... Vse je bilo zelo, zelo zadovoljivo. Z rezultatom morda ne moremo biti v celoti zadovoljni, čeprav trdim, da je peto mesto izjemen rezultat. Vse preostale reprezentance so bile namreč zelo dobro pripravljene.

Boris Zrinski: ''Vse skupaj je bilo navdušujoče, predvsem odziv javnosti in organizacija. Že prvi del je postregel z ne tako kakovostnimi, a izenačenimi boji. Že v Celju je bilo videti, da je občinstvo sprejelo našo reprezentanco za svojo. Lepo je bilo videti navdušenje, ki se je nadaljevalo v Ljubljani. Glede rezultata: če se spomnimo na številne odpovedi, smo lahko z doseženim več kot zadovoljni. Pomembno je, da se je Slovenija uvrstila na evropsko in svetovno prvenstvo, kar pomeni večje možnosti, da se nadaljuje kontinuirano delo. Vemo, kaj pomenijo kvalifikacije. V tistem obdobju je težko zbirati ekipo. Tako pa imamo dovolj časa, da se pripravimo na prihajajoči prvenstvi.''

Sergej Ravnikar: ''Tisti, ki malo sledijo košarki, bi pred prvenstvom takoj podpisali za peto mesto. Lahko bi se nekatere stvari razpletle drugače, tudi s pomočjo sreče. Na primer tekma s Hrvaško, ki bi nam lahko prinesla Ukrajino za tekmeca v osmini finala. Prve tri reprezentance so na mestih, ki so si jih zaslužile. Za kolajno bi morali imeti res 'fajterski' dan, maksimalno borbenost. Če smo imeli dan, ko so nekateri igralci dobro zadevali, smo lahko premagali vsakega. Kot na primer proti Španiji.''

Janez Drvarič: "Nisem ožji član strokovnega štaba, zato se o tem, kako je bilo načrtovano vodenje, ne bi želel opredeljevati. Je pa Božidar Maljković skušal narediti vse, kar je bilo v njegovi moči. Na tekmah odločajo poteze, ki jih izbira. O tem ne odločam, je pa to stvar nadaljnje analize in odločitev. Tisti, ki so ga imenovali, bodo ocenjevali. Glede tega se ne bi opredeljeval, treba bo napraviti temeljito analizo in pripraviti program za SP in EP, ki sta vezana projekta. Jedro reprezentance je to, kar imamo, z možnostjo, da kdo konča igranje za reprezentanco, zato bo treba kaj dopolniti. Je pa treba stvari glede reprezentance temeljito pregledati in pripraviti."

Tone Krump: "Selektor in strokovni štab sta naredila izjemen posel, predvsem glede homogeniziranja reprezentance. Tudi pri razdelitvi vlog. Vsak je imel vlogo za svoj največji učinek. Da bi se dala kakšna tekma drugače obrniti, odločitve pa bi lahko bile drugačne, to možnost seveda dopuščam. Vendar treba se je odločati na tekmi in verjamem, da je vodstvo sprejemalo odločitve, ki so bile najboljše. Koga za selektorja? Niso pomembne moje želje. Selektorja izbira izvršni odbor, in tak postopek bo izpeljan tudi tokrat. Bo pa strokovni svet ocenil poteze."

Mik Pavlovič: "Dva razloga govorita o tem, da bi bilo dobro nadaljevati delo z Božidarjem Maljkovićem. V strokovnem smislu smo spoznali njegovo delo, ki je vrhunsko, in se že ravnamo po njegovih določenih usmeritvah.

Zdi se mi tudi, da je Maljković potreboval nekaj časa, da je spoznal delovanje našega košarkarskega sistema, in da ima dober pregled nad vsemi igralci v Sloveniji. Vedeti je treba tudi, da ima med trenerji izjemno avtoriteto tudi v mednarodnem smislu, kar je lahko samo dobro za reprezentanco."

Boris Zrinski: "Glede Maljkovića lažje ocenjujejo odgovorni na zvezi. Pokazalo se je, da je v reprezentanci nujno potrebna kakovost. Čez noč se ne da napraviti ničesar. Dokaz je Ukrajina, kjer Mike Fratello deluje že nekaj časa. Naredil je izvrsten rezultat. Tudi Italija je dokazala, da je mogoče tudi s slabšo reprezentanco napraviti dober rezultat. Ne glede na to, ali bo Maljković ostal ali ne, bi moral biti selektor imenovan za daljše obdobje, ne le za prvenstvo ali dve. Gotovo je treba razmišljati o pomladitvi. Selektorja čaka zahtevna naloga, saj za to generacijo, ki jo imamo trenutno, nimamo obetavnih generacij, imamo pa obetavne posameznike."

Sergej Ravnikar: "Če so bili nekateri skeptični pred tremi leti – jaz nisem bil –, se je še posebej po tem, ko je bil Maljković v klubskem pogonu, izkazal za dobro selektorsko rešitev. Morda kakšne tekme nekateri drugi trenerji ne bi izpeljali tako, kot jih je on. Španija, Grčija, Italija. Treba je bilo mobilizirati tudi strokovni štab z analizami in vodenjem tekme. Treba je bilo imeti nos. Če bi se proti Hrvaški stvar malo obrnila, bi bilo vse v redu. Trener ne more metati prostih metov in trojk. Zaupa igralcem, ki včasih nimajo svojega dneva. Mislim, da bi veljalo nadaljevati z Maljkovićem."

Ne spreglejte