Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
6. 9. 2013,
20.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chris Thomas EuroBasket Božidar Maljković

Petek, 6. 9. 2013, 20.01

5 let, 5 mesecev

Maljkovićev pomočnik poklical trenerja v NBA, da česa takega še ni videl

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strokovni štab slovenske košarkarske reprezentance je letos dobil okrepitev iz lige NBA. Chris Thomas je tisti mož, ki skrbi za videoanalizo tekmecev na EuroBasketu. V Slovenijo bi se rad vrnil.

Rojen je v Ohiu, obiskoval je univerzo Dayton, sicer je član košarkarskega kluba Golden State Warriors v ligi NBA, letos poleti pa je poprijel za delo v slovenski košarkarski reprezentanci, priporočil ga je Rašo Nesterović. V naši izbrani vrsti se je povsem udomačil. Kako je s srcem pri stvari, lahko vidite na tekmah, na vseh je vidno aktiven pri spremljanju obrambnih in napadalnih taktičnih zamisli slovenske reprezentance.

Ste, ko ste prišli v Slovenijo, vedeli, kam prihajate? Nikdar se ne odločim za korak, preden ne raziščem teritorija. Lahko rečem, da sem analitična oseba. Sedem igralcev iz Slovenije je igralo v ligi NBA oziroma igra še vedno, to je nekaj neverjetnega za narod z dvema milijonoma prebivalcev. Kjer sem jaz odraščal, če upoštevam še predmestja, nas je bilo 2,3 milijona. Če bi imeli mi sedem igralcev v ligi NBA, bi bilo to nekaj neverjetnega. Dovolj zgovoren podatek, kako priljubljena je košarka pri vas. Očitno morajo biti trenerji pri mlajših selekcijah zelo dobri. Tudi oni si zaslužijo priznanje za te uspehe.

Ali je drugače delati v reprezentanci kot v klubu lige NBA? Kje naj sploh začnem. Veliko razlik je. Najprej lahko povem, kako majhen strokovni štab imate. V ligi NBA so v klubu štirje videokoordinatorji. V reprezentanci smo le trije pomočniki in Božidar Maljković. Tako je več dela. To je velika razlika. Tudi igra se razlikuje. V Evropi nimate v obrambi prepovedi treh sekund kot pri nas. Način igre je zato drugačen. Znanje o igralcih je povsem drugačno kot v ligi NBA. Veliko sem se naučil od njih. Vsak ima svojo osebnost. Razlik je ogromno …

Kakšno je vaše mnenje o evropski košarki? Že pred prihodom sem se zavedal visoke ravni evropske košarke. Poglejte, v ligi NBA je skoraj v vsakem klubu po vsaj eden odličen evropski košarkar. Vedel sem, da lahko pričakujem talent, ko sem se odločil za Slovenijo. Rad imam evropski način igranja košarke. Nekako podobna je pri nas študentska liga NCAA.

Po veliki zmagi nad Španijo ste poudarili, da ste bili navdušeni nad vzdušjem na tribuni v Zlatorogu … Z eno besedo: fenomenalno! V Golden Statu imamo najboljše navijače v ligi NBA, vedno so glasni. Po tekmi sem klical trenerja Jacksona in mu povedal, da česa takega še nisem doživel. Sem brez besed. Kot bi bilo v sanjah, ampak je resnično. Navijači so tako kot igralci in strokovni štab zaslužni za zmago nad Španijo. Oni so bili tisti, ki so jim dali dodatna krila.

Kaj bi lahko rekli o značaju slovenskih košarkarjev, ki ste jih spoznali šele letos poleti? Slovenska reprezentanca je ena od redkih ekip, v katerih sem bil in sem navdušen nad homogenostjo. Vsi stojijo drug ob drugem. Čutiš, da radi igrajo skupaj, da na treningu uživajo v tekmovanju med seboj. Bojujejo se za svojo državo. Na tekmi proti Španiji ste na njihovih obrazih videli, kako ponosni so bili, da so predstavljali svojo državo. Videli ste lahko njihovo veselje. Zame, ki nisem od tukaj, je bilo to nekaj posebnega.

Ali se fantje kdaj šalijo na vaš račun? Kdaj? Vsak dan (smeh, op. p.). Najbolj se šalijo, ker ne znam izgovoriti vseh črk in potem naglašujem besede in imena napačno. Ameriški naglas mi to onemogoča (smeh,op. p.). Poznam vse igralce, vendar polovice imen ne morem pravilno izgovoriti.

Boste koga iz reprezentance priporočili v svojem klubu Golden State? Naša ekipa ima že 15 igralcev, kar je omejitev v ligi NBA, vendar moram reči, da ima Jaka Blažič lepo priložnost, da pride v ligo. Moral bo še izpopolniti tehniko vodenja žoge in se naučiti igrati tudi kot organizator igre. Če bo to naredil, ne vidim razloga, zakaj ne bi nekoč igral v ligi NBA.

Kaj pa na primer Gašper Vidmar, ki je fizično močan za boj z ameriškimi centri? Gašper je ekstremno atletsko podkovan, pameten in fizično izjemno pripravljen. Za ligo NBA bi bil pravšnji. Ne vem pa, ali si to sploh želi. Pravi mi, da uživa v Turčiji. Ali je talentiran za ligo NBA – nedvomno. Vendar je včasih kaj odvisno od igralcev.

Ali se boste vrnili v slovensko reprezentanco tudi v prihodnjih letih? Če me bodo hoteli, se bom vrnil vsako leto. Tako sem užival v družbi teh ljudi. Upam, da se zavedate, kako dobro dela Košarkarska zveza Slovenije. Radi bi videli, da se košarka razvija.

Boste novo znanje uporabili tudi v ligi NBA? Zagotovo. Tukaj sem, da se izpopolnim in si pridobim novo znanje ter izkušnje. Vse bom odnesel nazaj v ligo NBA. Odprt sem za različne scenarije in rad se učim. Ne bi bilo pametno, če ne bi tega znanja, ki sem si ga pridobil, uporabil pri nas čez lužo.

Ne spreglejte