Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
6.52

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

2

Natisni članek

NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 11. 5. 2023, 6.52

11 mesecev, 2 tedna

Najboljše peterke sezone v ligi NBA

Dončiću izkazali veliko čast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

2

Luka Dončić | Luka Dončić si je že četrtič v karieri prislužil mesto v najboljši peterki lige NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić si je že četrtič v karieri prislužil mesto v najboljši peterki lige NBA.

Foto: Reuters

Slovenskega košarkarskega asa Luko Dončića so znova izbrali v najboljšo peterko lige NBA. Že četrtič v karieri se je uvrstil med najboljših pet igralcev rednega dela, poleg njega pa idealno peterko sestavljajo še MVP rednega dela sezone Joel Embiid (Philadelphia), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Jayson Tatum (Boston) in Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City).

Lakers Golden State
Sportal Ni še konec, prvak lige NBA in New York ostajata v igri

Najboljša prva peterka sezone 2022/23:

V ligi NBA poteka napeta končnica, v igri za naslov, ki ga brani Golden State Warriors, je le še osem klubov. Med njimi ni Dallasa, ki se kljub statistično gledano najbolj razkošni sezoni Luke Dončića, odkar se dokazuje v ligi NBA, ni uvrstil niti med deset najboljših ekip zahodne konference in tako ostal brez izločilnega dela. 24-letni košarkarski dragulj iz Ljubljane, najbolj prepoznaven obraz slovenskega športa v svetu, pa sezone, v kateri je bil drugi najboljši strelec rednega dela lige NBA, vseeno ni končal brez konkretnega potrdila, da spada med elito. Ko so izbirali najboljše peterke sezone, so ga uvrstili v prvo. Že četrtič v karieri! Družbo so mu delali MVP rednega dela sezone Joel Embiid (Philadelphia), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Jayson Tatum (Boston) in Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), ki je tovrstno priznanje prejel prvič v karieri.

Največ točk (500) je zbral grški superzvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki je bil z Milwaukeejem najuspešnejši klub rednega dela, nato pa presenetljivo hitro pokleknil v končnici. | Foto: Reuters Največ točk (500) je zbral grški superzvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki je bil z Milwaukeejem najuspešnejši klub rednega dela, nato pa presenetljivo hitro pokleknil v končnici. Foto: Reuters

Največ točk (500) je prejel Giannis Antetokounmpo, grški zvezdnik Milwaukeeja, kjer si deli slačilnico tudi z Goranom Dragićem. Ameriški zvezdnik Bostona Jayson Tatum, ki je za razliko od Antetokounmpa še v igri za naslov, a proti 76ers zaostaja z 2:3 v konferenčnem polfinalu, je prejel 484 točk, Kamerunec Joel Embiid, ki želi prihodnje leto na olimpijskem turnirju v Parizu nastopiti za Francijo in se mu s Philadelphio nasmiha preboj v konferenčni finale, je dobil 474 točk. Letos je dočakal dvojno čast. Ne le da je prvič postal MVP igralec rednega dela sezone, ampak je prvič uvrščen tudi v najboljšo peterko. Prvič je med najboljših pet tudi Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander (407 točk), že četrtič pa slovenski velemojster Luka Dončić (403 točke). Večkrat od njega je od zdajšnjih igralcev najboljše peterke tovrstno čast doživel le Antetokounmpo, ki se je v prvi peterki znašel že petič.

Dončić je sicer v noči na četrtek stiskal pesti za madridski Real in nekdanjemu klubu, pri katerem še vedno igrajo številni njegovi nekdanji soigralci, čestital za preboj na zaključni turnir četverice evrolige v Kaunasu. Španski velikan je v napetem petem četrtfinalnem dvoboju, v katerem je proti beograjskemu Partizanu zaostajal že za 18 točk, srbskega predstavnika premagal s 98:94.

Real Madrid : Partizan
Sportal Real po velikem preobratu izločil Partizan in spisal zgodovino

Najboljša druga peterka:

O tem, kako močna je bila konkurenca za preboj v najboljšo peterko sezone, priča seznam košarkarskih velikanov, ki so se morali zadovoljiti s tem, da sestavljajo "le" drugo najmočnejšo peterko. V njej se je znašel tudi center Denverja Nikola Jokić, soigralec Vlatka Čančarja, ki blesti v končnici lige NBA, izjemen pa je bil že v rednem delu, a mu vendarle ni uspelo že tretjič zapored prejeti priznanja MVP sezone. Drugo peterko sestavljajo še Stephen Curry (Golden State), ki je v noči na četrtek z zmago nad Los Angeles Lakers (zaostanek z 2:3 v zmagah) zadržal upanje za ubranitev naslova v ligi NBA, Jimmy Butler (Miami), Donovan Mitchell (Cleveland) in Jaylen Brown (Boston).

Najboljša tretja peterka:

Mladostni veteran Jezernikov LeBron James, pri 38 letih še vedno najbolj priljubljen košarkar lige NBA, je bil uvrščen v tretjo peterko, kjer mu delajo družbo Julius Randle (New York), Damian Lillard (Portland) ter dvojec Sacramenta De'Aaron Fox in Domantas Sabonis. James se je tako v eni izmed treh najboljših peterk sezone znašel že 19. v karieri. Trinajstkrat je bil že član prve, trikrat pa druge peterke.

Nikola Jokić Denver Nuggets
Sportal Jokić do zaključne žoge, korak od napredovanja tudi Philadelphia
Ne spreglejte