Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,44

6

Natisni članek

Evroliga Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Nedelja, 8. 1. 2023, 16.00

1 leto, 3 mesece

Po novi izjemni predstavi Luke Dončića v ligi NBA

Luka Dončić z odgovorom šokiral Američane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,44

6

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić si na televiziji raje ogleda tekmo košarkarske evrolige kot pa dvoboje tekmecev v boju za priznanje MVP v ligi NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić si na televiziji raje ogleda tekmo košarkarske evrolige kot pa dvoboje tekmecev v boju za priznanje MVP v ligi NBA.

Foto: Reuters

Nova tekma, nova izjemna predstava. Luka Dončić je proti New Orleansu vknjižil novega trojnega dvojčka. Zmago Dallasa je kronal s 34 točkami, desetimi skoki in desetimi asistencami, kar je le še utrdilo spoznanje, kako bi si zaslužil status enega izmed osrednjih kandidatov za osvojitev priznanja MVP igralca sezone. Ko je nanesla beseda o tem, ali kaj spremlja predstave največjih tekmecev v boju za prestižno priznanje, so ameriški predstavniki sedme sile iz ust slovenskega asa pričakovali povsem drugačen odgovor. S čim jih je presenetil LD77?

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Zgodba se ponavlja: brez Dončića tudi brez recepta za zmago #video

Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je v življenjski formi. Odkar nastopa v ligi NBA, ni še nikoli polnil koša tekmecev s takšno lahkoto, kot to počne v zadnjih tednih. V ligi NBA so ga nenazadnje izbrali za igralca meseca zahodne konference, dvakrat zapored je bil izbran še za igralca tedna, kar je ogromna čast in dokaz, kako so na drugi strani velike luže prepoznali njegove statistično bogate predstave.

Nikola Jokić Vlatko Čančar
Sportal Srbski zvezdnik o Slovencu: Dovolj imam tega!

Že nekaj časa je najboljši strelec tekmovanja, na tekmo prispeva v povprečju 34 točk, devet skokov in devet asistenc! Vseeno pa to očitno ni dovolj, da bi v očeh severnoameriških poznavalcev košarke resneje konkuriral za vrh na lestvici kandidatov za osvojitev priznanja MVP igralca sezone. Še več, na lestvici Kia MVP Ladder je v zadnjem tednu zdrsnil za eno mesto in izpadel iz elitne trojice. Po novem na lestvici za najkoristnejšega igralca lige zaseda četrto mesto. Zaostaja za Srbom Nikolo Jokićem, dvakratnim zaporednim dobitnikom priznanja, ter Američanoma Jaysonom Tatumom ter Kevinom Durantom.

Ko so ga povprašali, ali spremlja predstave njegovih največjih tekmecev v boju za osvojitev priznanja MVP, jim je podal odgovor, ki ga niso niti najmanj pričakovali. S čim jih je presenetil 23-letni Ljubljančan? Odgovoril je: "Niti ne. Pogledam si kakšno NBA-tekmo, a pogosteje gledam tekme evrolige. No, če pa je na televiziji kakšna zares dobra tekma v ligi NBA, si jo ogledam," slovenski virtuoz pri izboru tega, katere košarkarske tekme bo spremljal po televiziji v prostem času, daje prednost evroligi, ki jo je dobro spoznal tudi sam.

Luka Dončić Saša Dončić
Sportal Saša Dončić želel svojemu sinu Luki, da se nauči na njegovih napakah

Lažje je polniti koše v ZDA kot v Evropi

Pred odhodom v ligo NBA je Luka Dončić blestel v dresu madridskega Reala. | Foto: Sportida Pred odhodom v ligo NBA je Luka Dončić blestel v dresu madridskega Reala. Foto: Sportida Ko je bil še najstnik, mu je šlo imenitno. Blestel je v dresu madridskega Reala, tik pred odhodom v ZDA, ko je imel v žepu že zlato medaljo, osvojeno s slovensko reprezentanco na EuroBasketu 2017, je s španskim klubskim velikanom postal še evropski prvak. In pri tem se ni ustavil, ampak je postal še najboljši igralec zaključnega turnirja četverice! Dončić ne skriva, da je ostal goreč navijač madridskega Reala. Še vedno redno spremlja njegove predstave v evroligi in španskem prvenstvu, podobno velja tudi za tekme slovenske izbrane vrste, ki v času, ko Dončić med sezono brani barve Dallas Mavericks, ne more računati na največjega asa, verjetno najbolj prepoznavnega slovenskega športnika na svetu.

Njegova izjava je tako naletela na velik odmev v Evropi, kjer so mediji, ki podrobneje spremljajo dogajanje v najmočnejši košarkarski ligi v Evropi, ponosno izpostavljali Dončićeve besede. V ZDA so se jim začudili, a pri tem pozabili, kako tesno vez je Luka v preteklosti spletel z evropsko košarko. In kako ponosno in zvesto se vedno odziva na reprezentančne akcije. Zelo velika in odmevna ga čaka letos, ko bo s Slovenijo prvič nastopil na svetovnem prvenstvu. Košarkarsko znanje bo razkazoval poleti na Japonskem!

Bosta Luka Dončić in Christian Wood sodelovala tudi v noči na ponedeljek v Oklahoma Cityju ali bo Ljubljančan izpustil nastop na dvoboju? | Foto: Reuters Bosta Luka Dončić in Christian Wood sodelovala tudi v noči na ponedeljek v Oklahoma Cityju ali bo Ljubljančan izpustil nastop na dvoboju? Foto: Reuters O tem, kako močno ceni Dončić evropsko klubsko košarko, je lani povedal več ob gostovanju v podkastu pri nekdanjemu soigralcu JJ Redicku. Takrat je izrazil iskreno začudenje, saj je mislil, da bo liga NBA zahtevnejša in trša. Presenetilo ga je, kako hitro se je prilagodil na zahteve v tej ligi, dodal pa je tudi, kako lažje je polniti koše v ZDA kot v Evropi, saj so v ligi NBA večja igrišča, drugačna pravila in več prostora. "V evroligi je v bolj v ospredju ekipna košarka. V ospredju so taktične odločitve, na voljo imaš manj časa," je pojasnil.

Kar se tiče NBA, kjer gre Dončiću vse boljše, saj so Mavericks na lestvici zahodne konference na visokem četrtem mestu, čaka Dallas nov izpit že v noči na ponedeljek. Mavericks bodo turnejo petih zaporednih gostovanj odprli v Oklahoma Cityju, a bodo nastopili močno oslabljeni. Zaradi težav, ki mu jih povzroča levi gleženj, bo izpustil dvoboj, manjkali bodo tudi Dorian Finney-Smith, Josh Green in Maxi Kleber.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić dvomljivcem še enkrat več zaprl usta
Luka Dončić Giannis Antetokounmpo
Sportal V Stožicah se obeta veliki spektakel z Dončićem in Antetokounmpom
Luka Dončić
Sportal Fantastično, kakšno priznanje za Luko Dončića
LeBron James Luka Dončić
Sportal Tekma All-Star: Dončić prejel več glasov, kot je prebivalcev Slovenije
Ne spreglejte