Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 11. 2019,
20.25

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Stožice Slaven Rimac Unics Kazan Eurocup Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 13. 11. 2019, 20.25

4 leta, 5 mesecev

CEDEVITA OLIMPIJA : uNICS kAZAN 81:76

Novo upanje na rezultatski zasuk Cedevite Olimpije: "Še vedno smo živi!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Cedevita Olimpija - Unics Kazan | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Z zmago nad Unicsom iz Kazana v sedmem krogu evropskega pokala so košarkarji Cedevite Olimpije (81:76) ohranili upanje na napredovanje v drugi del tekmovanja, obenem pa po medlem začetku sezone poskrbeli za stoječe ovacije sicer še zdaleč ne polnih Stožic.

KK Cedevita Olimpija : Unics Kazan, EuroCup
Sportal Olimpija še do druge zmage v EuroCupu, v Stožicah padel bogati Kazan

Z nihanji, zgrešenimi "zicerji", praznimi naboji in nerazumnimi potezami ob otipljivi prednosti so košarkarji Cedevite Olimpije znova preizkušali živčno vzdržljivost svojih navijačev. Od dominantnih minut do izgubljene čete brez prave vodje. A v primerjavi s prvimi tekmami sezone, ko so jim po črnih minutah iz rok polzele evropske zmage, so tokrat vendarle znali ohraniti priborjeni kapital.

S tretjo zmago v nizu, drugo evropsko, so okrepili upanje, da sta se v sezoni zgodila zasuk in nova faza v gradnji značaja ekipe. Z rezultatom 81:76 je padel Unics, ki je do danes izgubil le eno tekmo. Za ljubljansko zmago pa je bil tokrat najbolj zaslužen ameriški trojček Ryan Boatright, Codi Miller in Mikael Hopkins, ki je skupaj dosegel 47 točk.   

"Lepo je končno zmagati tudi v Ljubljani. Trenerji so nas dobro pripravili, predvsem pa smo znali ostati enotni tudi v trenutkih, ko nam ni šlo. To mora biti tudi vodilo za nadaljevanje sezone," se je po tekmi smejalo Hopkinsu, ki je 20 točkam dodal še tri skoke in dve asistenci.

Cedevita Olimpija - Unics Kazan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Že v drugi četrtini +17

Če so uvodne minute še dajale vtis revijalne tekme, pa so Ljubljančani nato hitro prestavili na delovno temperaturo. Sprva so sprejeli strelski dvoboj (ekipi sta skupaj v prvi četrtini dosegli 42 točk), v katerem je imel znova glavno besedo Codi Miller-McIntyre, nato pa so strnili obrambni obroč. Po zaslugi visokega odstotka zadetih metov in boljšega skoka so predvsem na prelomu med prvima četrtinama krenili v beg. Trener Slaven Rimac je z menjavami ohranjal visok ritem, na strelski ravni pa se mu je obrestovala predvsem aktivacija Filipa Krušlina.  Potem ko je zadel dva meta za tri točke, je njegovo delo po čvrsti telesni bitki s točkama izpod koša nadgradil še Andrija Stipanović, tako da je Olimpija po 17. minutah vodila s 17 točkami prednosti (39:22).

Cedevita Olimpija - Unics Kazan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji ruskega kluba z močnim ameriškim pridihom, ki je pred osmimi leti tudi osvojil EuroCup, so še pred odhodom na glavni odmor domačo prednost stopili na deset točk (41:31).  Da so nevtralizirali ljubljanski met, so dokazovali tudi po prihodu iz slačilnice, ko je bil na semaforju kaj hitro rezultat 49:43. "Zmaje" je reševal predvsem razpoloženi Mikael Hopkins. Ob zbledelem metu so se morali gostitelji preusmeriti k bolj garaškim prijemom, obenem pa so stalno prednost ohranjali tudi po zaslugi dobrega skoka.

Cedevita Olimpija - Unics Kazan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Zdržali

Takšen potek tekme in sodniški kriterij sta še pred začetkom zadnje četrtine ob živce spravila tudi gostujočega trenerja Dimitrisa Priftisa, ki je po drugi tehnični napaki zapustil klop. A gostje so se znašli tudi z nadomestnim strategom. Na začetku zadnje četrtine so se se po zaslugi Jamarja Smitha dvakrat približali na tri točke zaostanka (62:65 in 64:67).

Na sceno so nato stopili ljubljanski Američani in tehtnico znova bolj odločno nagnili na zeleno stran. Ko je slabe štiri minute pred koncem v šestem poskusu svojo prvo trojko zadel kapetan Jaka Blažič (78:66), je že zadišalo po prvi domači evropski zmagi Cedevite Olimpije. Z novimi napakami so sicer nato njegovi soigralci znova razjezili svojega stratega, a prave priložnosti za preobrat Unicsu niso namenili.  

Cedevita Olimpija - Unics Kazan | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Še smo živi"

"Ključna je bila obramba. V prvih minutah smo jim dovolili preveč metov. No, nato pa smo znali izločati gostujoče igralce. Bili smo vztrajni. Tudi trojke, ki smo jih prejemali, nas niso potolkle," je po tekmi dejal trener Rimac, ki je pretekli teden v gosteh ugnal tekmeca na klopi Darušafake, v nedeljo pa še svojega prijatelja Jurico Golemca na klopi Primorske. Zdaj bo ekipo pripravil na sobotno jadransko gostovanje FMP v Stožicah, nato pa bo že v torek v Ljubljano prišla Brescia.

"Še vedno smo živi. Borimo se za nadaljevanje," pravi hrvaški strokovnjak in dodaja, da je na začetku sezone potreboval čas, pri čemer mu niz gostovanj ni šel na roko. "Še vedno potrebujemo čas. Gre za novo ekipo. Odpravljamo napake. Veliko treniramo. Postajamo bolj enotni. Sezona bo še dolga. Imamo velik potencial. Če bomo zdravi, lahko rastemo iz tekme v tekmo."

Cedevita Olimpija : Unics Kazan 81:76 (24:18, 41:31, 63:51)

Dvorana Stožice, gledalcev 1800, sodniki: Foufis (Grčija), Sukys (Litva), Aliaga (Španija).

Cedevita Olimpija: Krušlin 6, Boatright 14 (7:9), Hopkins 20 (3:3), Murić 9 (2:2), Miller-McIntyre 13 (2:2), Blažič 10 (3:4), Stipanović 2, Simonović 2, Zirbes 5 (3:3).

Unics Kazan: Morgan 15 (3:3), McCollum 6 (2:5), Tyus 12, Klimenko 6 (2:3), Smith 26 (2:2), Mantzaris 3, Kolesnikov 5, Kaimakoglou 3.

Prosti meti: Cedevita Olimpija 20:23, Unics Kazan 9:13.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 9:25 (Hopkins 3, Krušlin 2, Blažič, Miller-McIntyre, Boatright, Murić), Unics Kazan 9:23 (Smith 6, Matzaris, Kolesnikov, Kaimakoglou).

Osebne napake: Cedevita Olimpija 20, Unics Kazan 21.

Pet osebnih: /.

Preberite še:

KK Krka
Sportal Krka z novim trenerjem ugnala Mego, Olimpija razbila Primorsko
Ne spreglejte