Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2020,
18.08

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

10

Natisni članek

bojkot NBA protest Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 27. 8. 2020, 18.08

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA se bo nadaljevala, "Balkanci" prosti dan izkoristili za druženje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

10

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V sredo so se košarkarji Milwaukee Bucks kot prvi odločili za bojkot tekme zaradi vnovičnega policijskega nasilja v ZDA nad temnopoltim moškim. Vodstvo lige je kmalu zatem sprejelo sklep, da odpove vse tekme tistega dne. V zraku je bilo celo nadaljevanje lige NBA. A dan zatem z druge strani Atlantika prihaja novica, da bodo ekipe le nadaljevale izločilne boje. Jasno je tudi, da četrtkovih tekem ne bo na sporedu. Kako bodo na novo sestavili spored, še ni znano, je pa slovenski trio v ligi NBA prosti dan izkoristil za druženje.

"Black lives matter" (Življenja temnopoltih štejejo) je slogan, s katerimi želijo košarkarji v ligi NBA opozoriti na rasno nestrpnost, ki prevladuje v ZDA. Pred nadaljevanjem lige v balončku so večkrat s prstom pokazali prav na to tematiko.

Zdaj so sodu izpodbili dno nedeljski dogodki, ko je policist sedemkrat v hrbet ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka, in to pred očmi treh mladoletnih otrok, moški pa je ostal paraliziran od pasu navzdol.

V sredo so se nato košarkarji Milwaukee Bucks odločili, da ne bodo odigrali tekme proti klubu Orlando Magic. Bojkotu so se pridružili tudi Los Angeles Lakers, vodstvo lige pa je nato odpovedalo vse sredine tekme 1. kroga končnice.

Luka Dončić
Sportal Nameren napad na Dončića? "Imam druge skrbi!"

Sledili so pogovori med klubi, igralci, kako bi nastal položaj rešili. Nekateri, med njimi prvi zvezdnik lige LeBron James, so bili celo za to, da se liga predčasno konča.

Po prespani noči so se košarkarji odločili, da bodo vendarle nadaljevali ligo, poroča priznani novinar Adrian Wojnarowski, ki je vpet v dogajanje znotraj lige NBA. Ob tem je še dodal, da zagotovo ne bo četrtkovih tekem, kar pomeni, da bo moral Luka Dončić na šesto tekmo proti Los Angeles Clippers še nekoliko počakati.

Kot še dodaja novinar ESPN, bi se lahko liga nadaljevala v petek, vendar odgovorni v ligi izpostavljajo tudi možnost, da čez vikend ne bo nobene tekme.

Košarkarji so prosti dan izkoristili za počitek, Goran Dragić je na socialnih omrežjih objavil fotografijo z druženja z Luko Dončićem, Vlatkom Čančarjem, Bobanom Marjanovićem, Nikolo Jokićem in Nikolo Vučevićem, zraven fotografije pa je pripisal Balkan.

Balkan 💥

Objavil/a Goran Dragic dne Četrtek, 27. avgust 2020

Danes bo sledil še en sestanek, na katerem bodo prisotni po dva predstavnika vsake ekipe in lastniki klubov. Dogovorili se bodo, kako se bodo odzvali na rasno nestrpnost, spregovorili pa se bodo tudi o podrobnostih nadaljevanja lige.

Kaj je sploh sprožilo tak odziv športne javnosti?

Košarkarje najboljšega moštva rednega dela lige NBA Milwaukee Bucks je razjezil nov prikaz policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani. Dogodek, ki je razburil javnost, se je zgodil v nedeljo, ko so v kraju Kenosha v ameriški zvezni državi Wisconsin odjeknili streli. Policist je v hrbet kar sedemkrat ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka, in to pred očmi njegovih treh mladoletnih otrok, ki so čakali v avtomobilu, v katerega je želel pred streljanjem vstopiti. Osemindvajsetletni Blake, ki je zaradi posledic streljanja trenutno paraliziran od pasu navzdol, naj bi se po besedah policistov upiral aretaciji, kar pa iz viralnega videoposnetka, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, ni mogoče potrditi. Bil je tudi neoborožen.

To je še en primer rasne nestrpnosti, ki že mesece pretresa ameriško družbo. Spomnimo, proteste je spodbudila smrt temnopoltega Georgea Floyda, temu je policist kar devet minut s kolenom pritiskal na vrat in prijema ni popustil, čeprav je Floyd večkrat poudaril, da ne more dihati.              

Luka Dončić
Sportal Novak Đoković svetuje Dončiću: Luka, bodi potrpežljiv

Trump pravi, da NBA "igra politiko"

Predsednik ZDA Donald Trump je novinarjem v Beli hiši v Washinhtonu dejal, da liga NBA "igra politiko", ko je odvrnil na vprašanje o njegovem pogledu na proteste proti rasnemu razlikovanju in policijskem nasilju nad temnopoltimi, poročajo mediji po ZDA in svetu.

"Ne vem veliko o protestu v NBA, vem pa, da so njihovi ratingi zelo nizki in da ljudje že malo siti NBA," je dejal ob robu zadnjega dneva republikanske konvencije. "Postajajo neke vrste politična organizacija in to ni dobra stvar," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ne spreglejte