Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
4.07

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

Natisni članek

Dirk Nowitzki Stephen Curry Golden State Warriors Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 6. 1. 2022, 4.07

2 leti, 3 mesece

Liga NBA, 5. januar

Dončić ob veliki zmagi poskrbel za nov preplah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19
Luka Dončić, Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel 26 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 26 točk.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v noči na četrtek dosegli svojo četrto zaporedno zmago v ligi NBA: Mavericks so z 99:82 ugnali vodilno ekipo zahodne konference, Golden State Warriors. Luka Dončić je bil s 26 točkami, sedmimi skoki in osmimi asistencami prvi igralec srečanja, a je ob koncu srečanja spet poskrbel za preplah, saj je ponovno zvil gleženj. Obračun je sicer minil v znamenju Dirka Nowitzkega, saj so v areni American Airlines upokojili njegovo številko 41.

Košarkarji Dallas Mavericks so v domači dvorani dosegli veliko zmago. Po dobri predstavili so na kolena spravili blede košarkarje Golden State Warriors, ki so trenutno vodilna ekipa zahodne konference v ligi NBA. Prvi igralec srečanja je bil Luka Dončić, ki je srečanje končal pri 26 točkah, a ob tem z novim zvinom gležnja poskrbel tudi za nekaj grenkega priokusa.

Predstava Dončića:

Vse v znamenju Dirka

Tekmo v areni American Airlines je v noči na četrtek zaznamovala številka 41. To je namreč številka, ki so jo v čast legendarnega Nemca Dirka Nowitzkega Mavericks upokojili in jo po koncu obračuna med Dallasom in Golden Statom dvignili pod vrh dvorane v Dallasu. Prav vsak kotiček arene je bil urejen v čast nekdanjega nemškega košarkarja. Člani ekipe so se ogrevali v majicah z njegovim imenom in številko, v čast košarkarja, ki je bil član Dallasa v letih od 1998 do 2019, pa je v Dallasu gostovalo kar deset košarkarjev, ki so z Nowitzkim leta 2011 osvojili šampionski prstan, med drugim sta bila prisotna tudi Peja Stojaković in Tyson Chandler. V Dallasu pa sta bila med drugim prisotna tudi komisar lige NBA Adam Silver in nekdanji francoski košarkar Tony Parker.

Velika noč za Dirka Nowitzkega. | Foto: Reuters Velika noč za Dirka Nowitzkega. Foto: Reuters

Obračun v areni American Airlines je bil nekoliko drugotnega pomena. Trener Mavericks Jason Kidd je tudi tokrat pogrešal obolele Kristapsa Porzingisa, Bobana Marjanovića, Willieja Cauleyja Steina, JaQuorija McLaughlina, Isaiaha Thomasa in Treya Burka. Ob Dončiću so oslabljeni Mavericks tekmo v prvi postavi začeli še Jalen Brunson, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber in Dwight Powell. Le dobro minuto po začetnem sodniškem metu se je Dončić vpisal med strelce, po prvem košu pa je z bolečo grimaso na obrazu in glajenjem zadnje lože na levi nogi močno prestrašil navijače že tako zdesetkanih Mavericksov. A na srečo domačih navijačev, je bil to le lažni preplah, Luka pa je lahko nadaljeval igro.

Ekipi sta bili večino prve četrtine izenačeni, skupaj sta v prvih dvanajstih minutah kar 16-krat poskusili z meti za tri točke, uspešen pa je bil le en poskus Tima Hardawaya Jr. Z enakim številom doseženih točk (21:21) se je končala tudi prva četrtina, v kateri je z devetimi točkami prednjačil Dončić, pa čeprav je že v prvem delu srečanja dobil krajši oddih, ki je bil verjetno tudi posledica tega, da si Dončić še ni povsem opomogel po okužbi s koronavirusom.

Stephen Curry ni imel svojega večera. | Foto: Reuters Stephen Curry ni imel svojega večera. Foto: Reuters Druga četrtina v znamenju Dallasa

Druga četrtina je minila povsem v znamenju Mavericksov, ki so počasi, a vztrajno gradili prednost. Po tehnični napaki in zadetem prostem metu Reggieja Bullocka je Dallas dve minuti pred koncem prvega polčasa prvič na obračunu povedel z dvomestno razliko (46:36). Edini, ki je v prvem polčasu presegel dvomestno število doseženih točk, pa je bil kdo drug kot Dončić, ki je v prvem polčasu vknjižil 15 točk ob štirih skokih in dveh asistencah. Pri Golden Statu je v prvem polčasu povsem zatajil superzvezdnik Stephen Curry, ki je zmogel le pet točk (0/5 met za tri), Warriors pa so že v prvem polčasu izgubili deset žog. Dallas se je na najdaljši odmor na srečanju podal s prednostjo 50:39.

Tretja četrtina je ponudila povsem drugačno sliko. Že v uvodu v tretji del tekme je sledil odgovor Golden Stata, ki je z delnim izidom 16:6 že v prvih nekaj minutah znova ujel priključek z Dallasom (55:56), ki je v tretji četrtini delal napako za napako, zgrešili pa so celo paleto odprtih metov. Gostje so dobrih pet minut pred koncem tretjega dela tekme po košu Draymonda Greena povedli že s 63:56. Sledila je nova minuta odmora na zahtevo Jasona Kidda, po kateri so košarkarji Dallasa vendarle strnili svoje vrste in z delnim izidom 10:0 ob novem vodstvu na noge spravili navijače v domači dvorani.

Vrhunci tekme:

Nov preplah tik pred koncem

Ekipa iz Floride je v zadnjih 12 minut vstopila s prednostjo treh točk (70:67). Domači košarkarji so s podobno igro kot v zadnjih minutah tretje četrtine nadaljevali tudi v zadnji. Dobre štiri minute pred koncem tekme so po delnem izidu 13:0 spet povedli z dvomestno razliko (89:75). Warriors so poskusili odgovoriti, a brez uspeha. A sledil je nov šok za Dallas. Dobro minuto in pol pred koncem ob vodstvu gostiteljev s 93:80 je ob posredovanju v obrambi spet nastradal gleženj Dončića. Ta je obsedel na tleh, nato pa zapustil igro, a je na nogah pospremil zadnje sekunde in veliko zmago Dallasa, kar je zagotovo spodbudna novica. Slovenski košarkar je proti Golden Statu zaigral šele na svoji tretji tekmi po daljši pavzi, ko je pet tekem izpustil zaradi poškodbe gležnja, še pet pa zaradi okužbe s koronavirusom. 

Zvin gležnja:

Mavericks so na koncu zmagali s 96:82. Dončić je ob 26 točkah v statistiko vpisal še osem asistenc in sedem skokov, veliko pomoč pa je imel v Finneyju-Smithu, ki je dosegel 17 točk in devet skokov in Jalenu Brunsonu, ki je obračun končal pri 15 točkah. Pri košarkarjih Golden Stata, ki so izgubili 16 žog, zadeli pa so le pet trojk iz 28 poskusov, je bil s 17 točkami najučinkovitejši Andrew Wiggins. Povsem je zatajil Curry, ki je na koncu sicer dosegel 14 točk, a je bil praktično celotno tekmo povsem neopazen (1/9 za 3). 

Dončić se je poklonil Nemcu

Dončić se je legendarnemu Nowitzkemu poklonil že pred tekmo. Na družbenih omrežjih je objavil njuno skupno fotografijo, zraven pa pripisal: "Komaj čakam večer. Tako zelo te spoštujem, Dirk. Hvala za vse. Kakšen igralec, a še bolj pomembno, kakšen velik človek. 41 za vedno," je zapisal slovenski košarkar.

Na delu sta bili tudi ekipi preostalih dveh slovenskih NBA-jevcev. Toronto Raptors so s 117:111 slavili na gostovanju pri branilcih naslova Milwaukee Bucks, a Gorana Dragića seveda ni bilo na tekmi, zaradi osebnih razlogov že dolgo ni več v načrtih trenerja Nicka Nursa. S 33 točkami je za kanadsko moštvo blestel Pascal Siakam.

Denver Nuggets so gostili Utah Jazz, tudi Vlatka Čančarja pa ni bilo na igrišču, saj se je v noči na torek huje poškodoval. Denver je klonil s 109:115.

Vlatko Čančar
Sportal Denver sporočil slabo novico, Čančarju sreča obrnila hrbet

Kyrie Irving je dosegel 22 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kyrie Irving je dosegel 22 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vrnitev Irvinga

Debi v tej sezoni pa je dočakal Kyrie Irving, ki je z Brooklynom s 129:121 ugnal Indiano. Ameriški košarkar je v tej sezoni dvignil veliko prahu, saj zavrača cepljenje proti koronavirusu, kljub temu pa ga bo Brooklyn zaradi manka igralcev vseeno uporabil za tekme, ki jih ne bodo igrali v New Yorku in Torontu, kjer pravila zaradi koronavirusa ne zahtevajo obveznega cepljenja.

Irving je bil ob svoji prvi tekmi sezone z 22 točkami drugi strelec zasedbe iz Brooklyna. Kar 39 jih je ob zmagi svoje ekipe dosegel Kevin Durant. Na drugi strani Indiani ni zadoščala niti bleščeča predstava oziroma trojni dvojček Litovca Domantasa Sabonisa, ki je obračun končal pri 32 točkah, 12 skokih in desetih asistencah. 

Liga NBA, 5. januar:

Dallas Mavericks : Golden State Warriors 99:82
Dončić 26 (5/10 za 2, 2/7 za 3, 10/12 prosti meti), 7 sk., 8 as., 2 ukr. žogi, 6 izg. žog v 34:14, Finney-Smith 17 (9 sk.), Brunson 15; Wiggins 17, Curry 14 (9 sk.), Payton 11 (11 sk.)

Charlotte Hornets : Detroit Pistons 140:111
Oubre 32, Bridges in Hayward 19; Lyles 17 (7 sk.), Cunningham 16 (7 as.)

Orlando Magic : Philadelphia 76ers 106:116
Anthony 26 (7 as.), Bamba 19 (8 sk.); Embiid 31, Harris 22 (9 sk.)

Washington Wizards : Houston Rockets 111:114
Beal 27, Caldwell-Pope 26; Green in Wood (11 sk.) 22, Gordon 19

Boston Celtics : San Antonio Spurs 97:99
Brown 30, Tatum 19 (8 sk.); Murray 22 (9 sk., 12 as.), Vassell in White 17

Indiana Pacers : Brooklyn Nets 121:129
Sabonis 32 (12 sk., 10 as.), Stephenson 30; Durant 39 (8 sk., 7 as.), Irving 22

Milwaukee Bucks : Toronto Raptors 111:117
Middleton 25, Nwora 17; Siakam 33, Anunoby in Trent 22

Minnesota Timberwolves : Oklahoma City Thunder 98:90 
Edwards 22, Beverley 20; Gilgeous-Alexander 19, Giddey 14 (15 sk.)

Denver Nuggets : Utah Jazz 109:115
Jokić 26, 21 sk., 11 asis., Barton 20, Morris 20; Bogdanović 36, 13 sk., Gay 18

Portland Trail Blazers : Miami Heat 109:115
Simons 28, Powell 26; Strus 25, Herro 16

Sacramento Kings : Atlanta Hawks 102:108
Fox 30, Haliburton 24; Huerter 25, 11 sk., Reddsih 18

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić čaral in navduševal, velika smola Čančarja #video
Devin Booker
Sportal Phoenix zmagal že 29.
Ne spreglejte