Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
5.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Natisni članek

Milwaukee Bucks Goran Dragić Goran Dragić De’Aaron Fox Sacramento Kings Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 6. 4. 2023, 5.05

1 leto

Liga NBA, 5. april

Upanje pri Dončiću še tli: odgovor je bil jasen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Luka Dončić | Luka Dončić je k zmagi nad Sacarmento Kings prispeval 29 točk, 10 skokov in 6 asistenc. | Foto Kevin Jairaj-USA Today Sports via Reuters

Luka Dončić je k zmagi nad Sacarmento Kings prispeval 29 točk, 10 skokov in 6 asistenc.

Foto: Kevin Jairaj-USA Today Sports via Reuters

Po treh zaporednih porazih je v vrstah Dallas Mavericks le posijalo sonce. Na domačih tleh so Luka Dončić in soigralci s 123:119 premagali Sacarmento Kings in ohranili upe na dodatne kvalifikacije za končnico. Slovenski košarkarski zvezdnik je k zmagi prispeval 29 točk, 10 skokov in šest asistenc, prvo ime dvoboja pa je bil Kyrie Irving, ki je v zadnji četrtini dosegel 19 od skupno 31 točk. Preostalih 12 je prispeval Christian Wood. Goran Dragić se je veselil zmage nad nekdanjim klubom, a ni stopil na parket.

Goran Dragić
Sportal Dončić ima še upanje, zmaga za Dragića, poraz za Čančarja #video
Joel Embiid Luka Dončić
Sportal "Tekma za nagrado MVP je končana" #video

V ponedeljek so se v ameriških medijih pojavili zapisi, da utegnejo Dallas Mavericks za zadnje tri tekme rednega dela sezone na klopi pustiti tako Luko Dončića kot Kyrieja Irvinga, s hitrim izpadom pa bi dobili boljši položaj za letošnji nabor lige NBA. Ljubljančan je to možnost hitro zavrnil: "Dokler so možnosti, bom igral."

Vroče zadnje minute v Dallasu

Pred dvobojem s Sacramento Kings je bil pri njiju zapisan vprašaj, saj ima slovenski košarkar nekaj težav z levo stegensko mišico, Irving pa čuti bolečine na desni nogi. A te so v času tekme izpuhtele. Ob zmagi sta bila najboljša strelca. Luka je prispeval 29 točk, Irving 31, s tem pa sta Dallasu pomagala ohraniti upe za morebitno uvrstitev v dodatne kvalifikacije, v katerih se bodo ekipe od sedmega do desetega mesta potegovale za dve dodatni mesti v končnici.

Mavericks so se na zahodu zdaj izenačili z deseto ekipo Oklahoma City Thunder, a ima ta boljšo medsebojno razliko. Na zadnjih dveh tekmah rednega dela (Dallas igra še proti Chicago Bulls in San Antonio Spurs na domačih tleh, Oklahoma gostuje pri Utah Jazz in za konec gosti Memphis Grizzlies) bi morali tako Dončić in soigralci zmagati enkrat več od tekmeca, s tem pa bi preprečili, da bi se v nedeljo po koncu rednega dela sezona zanje končala.

Irving in Wood dosegla vse točke Dallasa v zadnji četrtini

Zasluge za to, da so se Mavs veselili zmage, gredo Irvingu, ki je bil v zadnji četrtini neustavljiv. Dosegel je 19 od skupno 31 točk. "Stopil je v ospredje, ko smo ga najbolj potrebovali. Izjemno ga je bilo gledati," je po koncu dejal Luka. Christian Wood je prav tako zasijal v zaključnih trenutkih in se pohvalil z dvanajstimi točkami v zadnjih dvanajstih minutah. Bila sta edina košarkarja, ki sta zadevala koše za teksaško moštvo.

Luka Dončić in njegovih 29 točk

Ekipi sta v zadnji del vstopili poravnani pri 92:92, Wood pa je nato najprej zadel trojko in še dodatni prosti met. Ko je bilo na semaforju 6 minut in 9 sekund do konca obračuna, je po košu Irvinga Dallas vodil s 111:107. Razigrani Irving se ni zaustavil. Zadel je novi trojki in dve minuti pred zadnjim zvokom sirene je bilo 120:114. Nato je na oder z novim projektilom od daleč še enkrat stopil Wood in natanko minuto pred koncem je Dallas vodil s 123:114.

"Vesel sem, da smo tako končali tekmo. Ni konec, dokler ni konec. Zmagovalno miselnost moramo ohraniti. Ne odločamo o svoji usodi, odločamo, kako bomo igrali," je bil vesel Irving.

"Luka odgovoril jasno in glasno"

Glavni trener Jason Kidd je bil prav tako zadovoljen ob uspehu, a se zaveda, da se mora marsikaj iziti, da v nedeljo po tekmi s San Antoniom, ki se bo začela že ob 21.30 po našem času, Dallas ne bo končal sezone. "Navijači ne vodijo kluba. Niso glavni menedžerji. Vse se začne pri igralcu. Mislim, da je Luka na vprašanje odgovoril jasno in glasno. Pokazal je značaj, kdo je," je Kidd pred tekmo odgovoril na vprašanje, ali so pri Dallasu res razmišljali, da bi v zaključku rednega dela izgubljali tekme in imeli tako več možnosti, da bi si na naboru lige NBA za prihodnjo sezono zagotovili mesto med top 10.

Kyrie Irving in njegovih 31 točk

"Luka verjame. Vsi v garderobi verjamemo, da nam lahko uspe. Moraš biti profesionalec," je jasen Kidd. S soigralci je preživel nekaj težkih trenutkov proti Sacramento Kings, ki bodo imeli prvič po 16 letih v prvem krogu končnice prednost domačega terena - osvojili bodo tretje mesto na zahodu. Gostje so namreč v tretji četrtini vodili s 13 točkami, nato pa sta Tim Hardaway jr., ki je dosegel 24 točk, in Dončić zaostanek spremenila v prednost pri 79:78. Od tega trenutka je bil boj za zmago neizprosen, več želje pa so pokazali Teksašani in se veselili 38. zmage v sezoni.

"Do konca bomo verjeli. Na nas je. Določene ekipe morajo še izgubiti. Samozavestni smo," je bil jasen Luka.

Dragić se je veselil zmage, a ni stopil na parket

Ponoči je bil aktiven še en klub, katerega član je slovenski košarkar, a Goran Dragić ni bil aktiven. Njegovi Milwaukee Bucks so brez Giannisa Antetokounmpa premagali Chicago Bulls s 105:92.

Liga NBA, 5. april:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić odločno zanikal govorice
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Predaja? Dončić morda že odigral zadnjo tekmo.
Ne spreglejte