Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
5.20

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

Natisni članek

Orlando Magic Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Torek, 30. 1. 2024, 5.20

2 meseca, 4 tedne

LIGA NBA, 29. JANUAR

Dončić junak velike drame in kot edini v zgodovini NBA v družbi kralja Jamesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39
Luka Dončić | Luka Dončić je bil s 45 točkami prvi strelec tekme ob zmagi Dallasa nad Orlandom. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil s 45 točkami prvi strelec tekme ob zmagi Dallasa nad Orlandom.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so na krilih Luke Dončića in Tima Hardawaya Jr. osvojili pomembno zmago nad Orlando Magic. A ni kazalo, da bo ekipa z vzhoda padla, saj si je v prvem polčasu priigrala dobro prednost in bila v vodstvu tudi v dramatičnem zaključku. Na veselje domačih navijačev so Luka, ki je tekmo končal pri 45 točkah, 15 asistencah in 9 skokih, ter soigralci vendarle naredili zadnji korak in z rezultatom 131:129 dosegli zmago ter tako prekinili niz treh domačih porazov v American Airlines Areni. Dončić je dosegel še en mejnik, s katerim se je pridružil LeBronu Jamesu. Nikola Jokić je bil junak derbija z Giannisom Antetokounmpom.

Dallas Mavericks : Orlando Magic 131:129

Dončić 45 (za 3 3/8, za 2 9/15, prosti meti 18/21), 15 as., 9 sk., 2 ukr. žogi, 4 izg. žoge v 43 min., Hardaway jr. 36, Lively II 11 sk. in Hardy 20.; Banchero 36, F. Wagner 21

V prvem polčasu so bili košarkarji Dallas Mavericks še razglašeni. Pot je vodila v četrti zaporedni domači poraz, vendar so navijači teksaškega moštva na koncu vendarle zmagali. Motor je na višje obrate začel vrteti Tim Hardaway Jr., potem ko so domači na začetku tretje četrtine zaostajali s 16 točkami razlike (63:79).

Da se bo morda le zgodil prebrat, je nekaj trenutkov prej nakazal Luka Dončić, ko je ob izteku prvega polčasa s svoje strani igrišča zadel koš. Malo ga je prehitela ura, da bi koš veljal, vendar je z metom, ki je navdušil vse prisotne v dvorani, nakazal, da bi se lahko v drugem polčasu le zgodil "čudež".

Lukov met s svoje strani igrišča

Ostrostrelec Dallasa Hardaway Jr. je tekmo končal pri 36 točkah, ključno vlogo pa je igral pri režiranju delnega rezultata 25:6. V tem času je dosegel 15 točk, vključno s tremi trojkami, Mavsi pa so ob koncu tretje četrtine vodili z 92:86.

Dončić v družbi Jamesa

Dončić je v prvi četrtini, ko je dosegel drugo asistenco, vpisal že 3000. asistenco v ligi NBA v karieri. S tem dosežkom se je pridružil velikemu LeBronu Jamesu, ki je bil do današnjega dne edini košarkar na svetu, ki je pred dopolnjenim 25. letom v ligi NBA dosegel več kot deset tisoč točk, tri tisoč skokov in tri tisoč asistenc.

Drama ob koncu

A ni bilo lahko niti v zaključku dvoboja. Razumljivo je bilo, da se bodo tudi gostje po tako globokem padcu slej ko prej pobrali in udarili še enkrat. Moštvi sta si v dramatičnem zaključku izmenjavali udarce, dobri dve minuti pred koncem je Dallas spet zaostajal za točko (118:119).

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Orlandom

V naslednjih 75 sekundah je sledila nova eksplozija navdušenja 20-tisoč glave množice v American Airlines Areni, ko je Dallas prišel v vodstvo s 124:119. Žilavi gostje se niso predali niti takrat. Le 12 sekund pred koncem je Paolo Banchero zabil za 126:127. Po minuti odmora je razumljivo sledil hiter prekršek nad Dončićem, ki je bil pri obeh prostih metih natančen za 129:126.

Orlando imel met za zmago, a je Nemec Wagner na veselje domačih zgrešil težak met

S trojko bi lahko gostje izsilili podaljšek, vendar so imeli domači drugačne načrte. Odločili so se za prekršek nad nemškim košarkarjem Franzem Wagnerjem, ki je osem sekund pred koncem znižal na 128:129. Naslednjo potezo pri šahovski partiji je imel jasno spet Dončić. Tudi tokrat je bil po prekršku obakrat natančen pri izvajanju dveh prostih metov, Dallas pa je šest sekund pred zadnjim zvokom sirene vodil s 131:128.

Pri Čarovnikih s Floride se je kot naslednji za črto, ki označuje proste mete, tri sekunde pred koncem postavil Banchero. Prvega je uspešno pospravil pod streho, drugega pa namerno zgrešil. Wagner je ujel odbitek in imel priložnost, da izsili podaljšek, vendar na veselje domačih žoga iz težkega položaja ni našla želenega cilja, čeprav je Nemec zadel obroč in je navijačem Mavsev za trenutek zastal dih.

Luka spet veliko na parketu

Dončić je dvoboj končal s 45 točkami, od tega jih je skoraj polovico zadel iz prostih metov. Kar 21 jih je vrgel na tej tekmi in jih 18 zadel. Na parketu je ponovno prebil največ časa med vsemi, potem ko mu je glavni trener Jason Kidd namenil vsega pet minut počitka. 

Luka Dončić je tokrat na parketu spet veliko prebil, 43 minut. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je tokrat na parketu spet veliko prebil, 43 minut. Foto: Guliverimage

Pred tekmo z Orlandom je prvi mož stroke dejal, da si želi Dončiću zagotoviti več počitka med igro, potem ko je na prejšnjih dveh obračunih igral več kot 90 minut. Ko so ga pred tekmo z Orlandom vprašali, kaj je rekel Luki glede prostega nedeljskega dneva, je dejal: "Uživaj z družino. In vedi, da ta večer ne boš igral 46 minut. Ne moremo mu nalagati takega pritiska. Rad igra košarko, ne glede na to, koliko časa je na parketu. Ne moremo se zanašati nanj vedno. Mora si vzeti odmor, počivati. Preostali se morajo bolj vključiti." 

Če gledamo številko, ki jo je navedel Kidd, lahko vidimo, da je Luka odigral le tri minute manj. Za članom Philadelphie 76ers Tyresom Maxeyjem je drugi košarkar v ligi NBA z največjo minutažo. Njegovo povprečje namreč znaša kar 37,3 minute na tekmo. A pravega počitka slovenski košarkarski zvezdnik ne bo imel. Sledi namreč pot v Minneapolis, kjer bo v noči na četrtek igral proti najboljši ekipi zahodne konference Minnesota Timberwolves.

Jokić junak derbija z Antetokounmpom

Poslastico so lahko spremljali tudi v Denverju, kjer je gostovala zasedba Milwaukee Bucks. Čas je bil torej za spopad zvezdnikov Nikole Jokića in Giannisa Antetokounmpa. Srbski zvezdnik je bil na koncu dvojno zadoščen. Denver je popeljal do zmage s 113:107, sam pa se veselil trojnega dvojčka, 25 točk, 16 skokov in 12 asistenc.

Grški orjak je tekmo zaključil pri 29 točkah. A Jokić ni razočaral le tega in soigralcev, pokvaril je namreč tudi debi trenerja Doca Riversa na klopi Milwaukeeja, ki je dobil priložnost, potem so Bucksi nedavno po 43 odigranih tekmah odpustili Adriana Griffina.

Liga NBA, 29. januar

Lestvica

Preberite še:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dan po zgodovinskem dosežku hladen tuš za izmučenega Dončića in Dallas
Luka Dončić
Sportal Picasso? Videoigra? Ne, Luka Dončić.
Luka Dončić
Sportal Noro, kakšen strelski rekord Luke Dončića! #video

 

 

Ne spreglejte