Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
5.22

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

Natisni članek

NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 29. 11. 2023, 5.22

5 mesecev

LIGA NBA, 28. NOVEMBER

Vroči Dončić s posebnim metom zapečatil usodo tekmeca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85
Luka Dončić | Luka Dončić je za zmago prispeval 41 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je za zmago prispeval 41 točk.

Foto: Reuters

Po težkem porazu proti Los Angeles Clippers so se košarkarji Dallas Mavericks hitro pobrali in na domačih tleh s 121:115 preskočili Houston Rockets. Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je tekmo končal pri 41 točkah, devetih asistencah in devetih skokih.

Za Dallas Mavericks se je dvoboj s Houstonom začel sanjsko, saj so vodili s 23:11. Videti je bilo, da so Luka Dončić in soigralci le našli ritem, ki je primanjkoval na preteklih šestih obračunih, v katerih so dobili dve tekmi.

Vrhunci tekme med Dallasom in Houstonom

Domači zrak – pet od zadnjih tekem so igrali na gostovanju – jim je dobro del, čeprav so imeli nasproti žilavega tekmeca. Houston Rockets velja za eno najboljših obrambnih ekip v ligi NBA in povsem običajno je bilo, da je Dončiću tako kot na svetovnem prvenstvu na Filipinih za ovratnik dihal Dillon Brooks. Kanadskega igralca so v pretekli sezoni izbrali v drugo najboljšo obrambno ekipo, zato je jasno, kakšne so njegove kvalitete pri pokrivanju tekmeca.

Vrhunci Dončićeve igre

Gostje v tretji četrtini zapretili

A Luki, ki je imel povit palec na levi roki – zvil si ga je ob porazu proti Los Angeles Clippers – tokrat ni prišel do živega. Če se je Kanadčan veselil četrtfinalne zmage na svetovnem prvenstvu, je imel tokrat po koncu dvoboja nasmešek na obrazu slovenski košarkar, ki je k zmagi s 121:115 prispeval 41 točk (met za 3 3/10, za 2 12/19, prosti meti 8/9), devet skokov in prav toliko asistenc – pohvalil se je tudi z dejstvom, da ni izgubil niti ene žoge.

Luka Dončić in Dillon Brooks

"Rad igram proti njem. Spoštujem ga, kar počne. Smejiva se skupaj. Vedno je zabavno," je Luka po zmagi namenil nekaj besed Brooksu.

A ni šlo vse gladko. Gostje so se ob zaključku prvega polčasa začeli prebujati in približevati ter po dolgem času in trojki Jalena Greena povedli pri 58:55. Ko je trojko zadel njegov moštveni kolega Aaron Holiday, je bilo dve minuti in 25 sekund pred koncem tretje četrtine 79:73 za goste, ki so nekaj trenutkov pozneje vodili celo z devetimi točkami razlike (86:77).

Prebudil se je Irving

Takrat je na sceno stopil do tistega trenutka bolj tihi Kyrie Irving. Drugi zvezdnik Dallasa se je prebudil in s sedmimi zaporednimi točkami približal svoje moštvo na štiri točke zaostanka (84:88). V nadaljevanju je Luka spet prevzel vodstveno vlogo, sprva izenačil na 92:92, nato pa po lepi podaji zaposlil Derricka Jonesa, ki je zadel trojko za 97:94.

Kyrie Irving se je prebudil v zaključku tretje četrtine. | Foto: Reuters Kyrie Irving se je prebudil v zaključku tretje četrtine. Foto: Reuters

Razprodana American Airlines Arena je takrat eksplodirala. Vnovič, ko je Irving (27 točk) dobre štiri minute pred koncem zadel za 108:100 in nekaj trenutkov pozneje, ko je Jones uspešno pospravil pod streho vse tri proste mete (111:102). "Kyrie je neverjeten igralec. Veseli smo, da ga imamo v ekipo," ga je pohvalil Dončić.

Dončić navdušil z Jabbarjevim metom: "Dva od dva sem zadel v karieri. Enega v dresu reprezentance."

Videti je bilo, da je tekma odločena, a žilavi gostje še niso želeli izobesiti bele zastave. Minuto in pol pred koncem je bilo le še pet točka zaostanka (108:113), ko je v središče pozornosti prišel Dončić.

Sprva je bilo videti, da se bo napad Dallasa končal klavrno, potem ko je Jalen Green blokiral Dončiću met. Žoga je nekako prišla do slovenskega virtuoza, ki se je nato odločil za poseben met. Meta, s katerim je tekmecem kravžljal lase legendarni Kareem Abdul-Jabbar. Čez glavo je vrgel žogo in zadel za 115:108 ter tako minuto in tri sekunde do konca zapečatil usodo igralcev Houstona. Ti so sicer poskušali vse do zadnjega zvoka sirene, a je bil naskok vendarle prevelik in zmaga je ostala doma.

"Da ga bom zadel," je Dončić odgovoril na vprašanje, kaj mu je rojilo po glavi, ko se je odločil za tovrstni met, in nadaljeval: "Dva od dva sem zadel v karieri. Eden je bil proti Švedski v dresu slovenske reprezentance."

Dallas je s 121:115 tekmo pripeljal uspešno do konca, prvi mož dvoboja pa je ob tem izpostavil še sledeče: "Obrambno smo bili dobri, čeprav morda ne bodo vsi tega rekli. Energija je bila boljša, dobro smo brali igro."

Do naslednjega obračuna Dallas Mavericks bo treba počakati dva dneva, ko bodo v noči na soboto gostili Memphis Grizzlies, dan pozneje pa še Oklahomo City Thunder.

LeBron James
Sportal Neverjeten večer LeBrona Jamesa

Liga NBA, 28. november:

Lestvica

Giannis Antetokounmpo
Sportal Neverjeten preobrat
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Kako huda je poškodba Luke Dončića?
Ne spreglejte