Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
7.21

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

13

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Chicago Bulls Russell Westbrook Kyrie Irving LeBron James Los Angeles Lakers Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 7.21

1 leto, 2 meseca

Liga NBA, 26. februar

Dončić vodil za 27, LeBron šepal, a po drami vseeno zmaga za Lakerse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

13

Dallas Mavericks Luka Dončić | Luka Dončić je blestel v prvi četrtini, ko je zadel tudi tri zaporedne trojke. | Foto Reuters

Luka Dončić je blestel v prvi četrtini, ko je zadel tudi tri zaporedne trojke.

Foto: Reuters

Los Angeles Lakersom je uspela največja vrnitev po 21 letih. Dallas Mavericks so sredi druge četrtine vodili za 27 točk, a so LeBron James (26 točk) in soigralci zmagali s 111:108. Luka Dončić je dal v prvi četrtini 14 točk, v naslednjih treh samo še 12. Imel je še devet skokov, pet asistenc in šest izgubljenih žog. Denver Nuggets je po podaljšku premagal Los Angeles Clippers. Nikola Jokić je vknjižil nov trojni dvojček (40 točk, 17 skokov in 10 asistenc), Vlatko Čančar pa je v slabih 17 minutah prispeval 6 točk. Večer v ligi NBA je zaznamoval tudi izjemen strelski nastop Damiana Lillarda (Portland), ki se je z 71 točkami znesel proti Houston Rockets.

Damian Lillard
Sportal Zvezdniku lige NBA se je "utrgalo", rekordi padali drug za drugim #video

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Luka Dončić nasmejan na ogrevanju pred soočenjem z LeBronom Jamesom. | Foto: AP / Guliverimage Luka Dončić nasmejan na ogrevanju pred soočenjem z LeBronom Jamesom. Foto: AP / Guliverimage Dallas Mavericks so bili pred začetkom tekme na šestem mestu lestvice zahodne konference, Los Angeles Lakers pa na 13. A so ekipi ločile le štiri zmage. Po 63 odigranih tekmah oziroma pred preostalimi 31 v rednem delu je bila to zelo pomembna tekma v boju za uvrstitev v končnico. Na prejšnjih treh medsebojnih tekmah so tako Mavericks kot Lakers vselej dali vsak po vsaj 110 točk. In vse tri tekme je dobil Dallas.

LeBron James | Foto: Reuters LeBron James Foto: Reuters Uvodne minute so bile v znamenju Luke Dončića. Najprej prodor, s katerim je izsilil osebno napako in šel na črto prostih metov, nato atraktivna podaja za koš Dwighta Powella, potem pa je trikrat zapored vrgel za tri točke. In vse tri zadel! Ko je trojko zadel še Kyrie Irving, je Dallas v osmi minuti povedel z 18:12. Los Angeles je medtem trojke metal 0/8. LeBron James je bil v prvi četrtini komaj opazen (1/6 iz igre in štiri točke). Ko mu je v zadnjem napadu Tim Hardaway podelil še banano, je Dallas dosegel koš iz protinapada. Sledili sta novi dve točki Dončića. Skupaj jih je v prvih 12 minutah dal 14 in Dallas je vodil z 28:16. Trojke Lakersov: 0/11.

Anthony Davis  | Foto: Reuters Anthony Davis Foto: Reuters Šov Dallasa se je nadaljeval v drugi četrtini. Ko je dve trojki zapored zadel Hardaway, so Mavs vodili že za 20 (38:18). Pa je tekla šele tretja minuta druge četrtine. Zadeli so devet od 15 metov za tri. Luka je tako lahko že v drugi četrtini dobil obilo minut počitka na klopi. Po deseti trojki so sredi te četrtine vodili z 48:21. Ob koncu prvega polčasa so Lakersi zaigrali bolj agresivno v obrambi, vendarle zadeli tri trojke in se z delnim izidom 10:0 približali Mavsom. Rezultat polčasa je tako bil 61:47. Dončić in Hardaway sta dala po 14 točk, James 12.

Luka Dončić | Foto: Reuters Luka Dončić Foto: Reuters Z več energije je drugi polčas začel LA in se v štirih minutah prvič po prvi četrtini približal na manj kot deset točk zaostanka (65:72). Maverickse so vse bolj teple izgubljene žoge (15). Tretjo četrtino so izgubili z 20:31. Lakersi so dominirali pod obročem, vse bolj vroč je bil Anthony Davis (23 točk). James si je sicer lažje zvil gleženj, a je stisnil zobe (20). Pri 20 točkah je bil tudi Dončić, v drugi in tretji jih je torej skupaj dal samo šest. V drugi minuti zadnje četrtine so gostje tako povedli (83:81).

V zadnjih minutah tekme sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, bilo je vse bolj napeto. Tri minute pred koncem je Dončić zadel trojko za 101:99. To je bil njegova prva trojka po treh v prvi četrtini. A je s trojko odgovoril Austin Reaves. Dve minuti pred zadnjo sireno pa sta na sceno stopila prva zvezdnika Lakersov: najprej zabijanje Davisa, nato še koš Jamesa (106:103). Ko je 18 sekund pred iztekom tekme Davis s hrbtom igral proti Dončiću, je bil rezultat akcije jasen (108:105). Davis že dolgo ni odigral tako dobre tekme. S 30 točkami in 15 skoki je bil prvi igralec tekme, ki jo je Dallas končal še s 16. izgubljeno žogo (šest Dončić). Je pa šest sekund pred sireno Justin Holiday zadel trojko in ohranil kanček upanja za Dallas (108:109). Zmago za Los Angeles, 29. v sezoni, je z dvema prostima mestoma potrdil Dennis Schröder (111:108). Irving ob zvoku sirene trojke s polovice igrišča ni zadel.

Quin Snyder
Sportal Lani izpadel proti Dončiću, zdaj bo vodil Atlanto

Denver na krilih Jokića le strl odpor LA Clippers

Za razliko od Dončića se je zmage v noči na ponedeljek v ligi NBA veselil njegov reprezentančni soigralec Vlatko Čančar. Koprčan je pomagal Denverju do uspeha v Los Angelesa, kjer so Nuggets, vodilna ekipa zahodne konference, po podaljšku strli odpor Clippers.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Zmagali so s 134:124, znova pa je blestel srbski center Nikola Jokić. Vknjižil je nov, že 23. trojni dvojček v sezoni, skupno v karieri pa 99. Prispeval je 40 točk, 17 skokov in 10 asistenc. Čančar je k zmagi Denverja dodal 6 točk, na parketu pa je prebil slabih 17 minut. Pri poražencih je bil najbolj razigran Kawhi Leonard (33 točk), njegov novopečeni zvezdniški soigralec Russell Westbrook pa je zbral 17 točk.

Milwaukee zmagal štirinajstič zapored

V prvi tekmi nedeljskega večera so Milwaukee Bucks v tesni končnici s 104:101 premagali Phoenix Suns, pa čeprav zaradi poškodbe ni igral Giannis Antetokounmpo. Prvi strelec Bucksov in tekme je bil s 33 točkami Jrue Holiday. To je za Milwaukee že 14. zaporedna zmaga oziroma 43 v sezoni.

Chicago Bulls so brez poškodovanega Gorana Dragića (koleno) s 102:82 premagali Washington Wizards. Z 29 točkami je bil prvi strelec Bullsov DeMar DeRozan. To je njihova druga zaporedna zmaga, skupaj 28. 

Branilci naslova Golden State Warriors so v zelo pomembi tekmi v boju za končnico brez dlje časa poškodovanega Stephena Curryja premagali Minnesoto s 109:104, zelo pa je bilo napeto na dvoboju med Atlanto in Brooklynom, kjer je zmagovalca s košem ob zvoku sirene odločil zvezdnik Atlante Trae Young. S 34 točkami je bil tudi prvi strelec srečanja.

Liga NBA, 26. februar:

Lestvica:

Chicago Bulls Brooklyn Nets
Sportal Zmaga Chicaga za 44 točk, a brez pomoči Dragića
Vlatko Čančar Ja Morant
Sportal Noč za pozabo za Čančarja in Denver, triler v Filadelfiji
Ne spreglejte