Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2023,
6.50

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

Natisni članek

Dereck Lively II James Harden Luka Dončić Luka Dončić Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Liga NBA

Nedelja, 26. 11. 2023, 6.50

5 mesecev

Liga NBA, 25. november

Tekma, ki jo bosta skušala Dončić in Dallas čimprej pozabiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41
Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić |  Luka Dončić je dosegel 30 točk. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel 30 točk.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA zabeležili svoj šesti poraz. Zasedba Jasona Kidda je na gostovanju pri Los Angeles Clippers po predstavi za pozabo izgubila z 88:107. Luka Dončić je bil s s 30 točkami prvi strelec tekme, a tudi on ni bil pretirano razpoložen pri metu (1/8 za 3), Dallas pa prvič v sezoni ni presegel meje stotih doseženih točk.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Kako huda je poškodba Luke Dončića?
Nikola Jokić
Sportal Nov poraz prvakov, sijajna serija Phoenixa se nadaljuje

Košarkarji Dallas Mavericks so s tekmo na gostovanju pri Los Angeles Clippers zaključili izlet v mestu angelov, kjer so Luka Dončić in njegovi Dallas Mavericks preživeli tudi ameriški praznik zahvalni dan, saj so pred tem gostovali še pri Los Angeles Lakers, ki so jih ugnali s 104:101. Tokrat pa pri sosedih niso našli odgovora na predstavo precej zvezdniško obarvane zasedbe Clippersov, ki so zmagali sedmič v sezoni. Mavericks so na zadnjih šestih tekmah kar štirikrat izgubili, tako Clippers kot varovanci Jasona Kidda pa so že izpadli tudi iz pokalnega tekmovanja, ki je novost v tej sezoni lige NBA.

Los Angeles Clippers : Dallas Mavericks 107:88

Učinek Luke Dončića: 30 točk (11/19 za 2, 1/8 za 3, 5/5 prosti meti), 3 skoki, 4 asistence, dve ukradeni žogi, dve blokadi, štiri izgubljene žoge v 38:05.

Strelci: George 25 (devet skokov), Mann 17, Powell 15, Westbrook 14 (osem skokov, sedem asistenc); Dončić 30, Irving 26, Hardaway Jr. 12

Na obračunu s Clippersi se je sicer še enkrat več pokazalo dejstvo, da Dallas ob slabem strelskem dnevu ne more zmagati, saj je bilo znova preslab v obrambi. Mavericks so prikazali najbolj skromno predstavo v napadu v sezoni, dosegli so le 88 točk, do zdaj je njihov najmanjši izkupiček znašal 104 točke ravno na zadnji tekmi z LA Lakers. "Clippers so bili agresivni od začetka. Imeli smo le devet izgubljenih žog, a tudi katastrofalen met. Poleg Luke, Kyrieja in Tima nismo imeli razpoloženega igralca," je po koncu dejal trener Kidd.

Vrhunci tekme:

Odsotnost Livelyja zevala pod košem

Dallas tudi na tej tekmi ni mogel računati na Maxija Kleberja (poškodba prsta), na seznamu poškodovanih pa se je po zadnji tekmi znašel tudi Dereck Lively II. (hrbet). Ta je na prejšnji tekmi tako grdo padel na hrbet, da se je pred 48 urami komaj premikal. Zdaj se vendarle počuti bolje. O padcu je povedal: "Občutek je bil, kot bi padel z Eifflovega stolpa," je dejal novinec v ligi NBA, ki je sicer že na začetku sezone dokazal, da je pomembna pridobitev za ekipo iz Teksasa, njegova odsotnost pa se je tudi tokrat močno poznala v igri Dallasa. Dončić ni mogel biti zadovoljen s predstavo svojih soigralcev. | Foto: Guliverimage Dončić ni mogel biti zadovoljen s predstavo svojih soigralcev. Foto: Guliverimage

Dončić sicer na obračunih s Clippersi praktično vselej blesti, v povprečju dosega po 33 točk na tekmo, nazadnje jim je v začetku novembra nasul 44 točk, a Dallas je tokrat obračun odprl daleč od želja. Slovenski košarkar je sicer po štirih minutah tekme s svojim prvim košem na tekmi izid še poravnal na 8:8, že v prvi četrtini pa si je ob neprijetnem srečanju s Hardenom poškodoval palec, a kljub temu nadaljeval z igro. Gostitelji so v nadaljevanju v Crypto.com areni dali v prestavo višje in z delnim izidom 21:10 v prvi četrtini, ki so jo dobili z 28:19, zagospodarili na igrišču. Dallas je katastrofalno metal iz igre, zadeli so le sedem metov od 25 poskusov iz igre, prav tako pa je puščalo tudi v obrambi.

Prednost domače ekipe je v drugi četrtini ob medli predstavi Dallasa še narastla, Clippers so vodili tudi z 18 točkami naskoka (46:28), nato pa je svoj strelski izkupiček začel prispevati tudi Dončić, ki je v drugi četrtini dosegel 17 točk, skupno pa jih je v prvem polčasu dosegel 22. Ravno v zadnji sekundi drugih dvanajstih minut je s floaterjem zadel za 45:56 in s tem postavil izid prvega polčasa. A ob tem ni imel prave pomoči svojih soigralcev, o čemer priča tudi podatek, da je prvi košarkar, ki se je pri Mavsih poleg Dončića in Irvinga vpisal med strelce v prvem polčasu, šele dobrih pet minut pred koncem prvega polčasa postal Tim Hardaway Jr. Dallas je v prvem polčasu zadel le 37 odstotkov metov iz igre, od tega le dve trojki iz 16 poskusov, ob odsotnosti Livelyja pa je zevala predvsem velika luknja pod košem, Clippers so namreč premočno dobili boj v skoku (40:21).

Najmanj doseženih točk v sezoni

Dallas je bil tudi v drugem polčasu povsem razglašen, zgrešili so kar 13 zaporednih metov in v prvih petih minutah tretje četrtine nikakor niso našli poti do koša, kar so gostitelji znali izkoristiti in po slabi polovici tretje četrtine ter dveh prostih metih Kawhija Leonarda prvič na tekmi povedli z 20 točkami naskoka (70:50), s tem pa praktično odločili vse morebitne dvome o zmagovalcu. Tekmo, na kateri so vodili z največ 24 točkami naskoka, so na koncu dobili s 107:88. Klop Dallasa je tokrat prispevala le 23 točk, kar je bilo občutno premalo, na koncu pa so Clippers skok dobili s kar 73:45. Ob tem v oči močno bode izkoristek meta Dallasa, zadeli so le 34 metov iz kar 91 poskusov (37,4 odstotna uspešnost), od tega devet trojk ob 38 metih. Na koncu so srečanje končali le pri 88 točkah, kar je za tretjo najbolj učinkovito ekipo lige, ki v povprečju doseže 121,5 točke na obračun občutno premalo.

Dončić, ki je ob zaključku tekme bil hud boj z Russlom Westbrookom, je bil na koncu s 30 točkami prvi strelec tekme (11/19 za 2, 1/8 za 3, 5/5 prosti meti), a tudi on ni imel svojega dne. Kyrie Irving, ki je v prvi četrtini dosegel 12 točk, v drugi pa nobene, je na koncu vknjižil 26 točk (11/22 met iz igre), edini še dvomesten pri Dallasu pa je bil Tim Hardaway Jr. z 12 točkami (2/9 za 3). Prvi strelec domače ekipe je bil Paul George s 25 točkami in devetimi skoki, Terance Mann jih je dodal 17, Norman Powell 15, Westbrook pa je 14 točkam dodal še osem skokov in sedem asistenc. James Harden, ki je pred kratkim okrepil zvezdniško zasedbo je dosegel osem točk.

Dallas bo naslednjo tekmo odigral v noči na sredo ob 2.30 po slovenskem času, ko bodo v American Airlines areni gostovali Houston Rockets.

Zahvalni dan so Luka in soigralci preživeli na plaži v bližini Los Angelesa:

James se je vrnil domov

Poseben večer je bil za LeBrona Jamesa, ki je po porazu z Dallasom, tokrat z LA Lakers gostoval pri svojem bivšem klubu Clevelandu, kjer je preživel kar enajst sezon. Ameriškemu zvezdniku je več kot 19.400 gledalcev pripravilo topel sprejem. "Vrniti se na ta parket je vedno nekaj posebnega," je ob tem dejal James, ki ob ob zmagi svoje ekipe (121:115) ni bil pretirano strelsko razpoložen, dosegel je 22 točk (1/9 za 3). Vodilna vloga ob zmagi je tokrat pripadla Anthonyju Davisu, ki je 32 točkam dodal še 13 skokov. Za Cavaliers je Donovan Mitchell dosegel 22 točk, a je med drugim 24 sekund pred koncem zgrešil met za izenačenje na 117. Zatem so Lakers na račun prostih metov Austina Reavesa potrdili zmago.

LeBron James je z Lakers slavil na gostovanju pri Clevelandu. | Foto: Reuters LeBron James je z Lakers slavil na gostovanju pri Clevelandu. Foto: Reuters

Brooklyn je s 112:97 odpravil Miami Heat, ki je na svoji 17. tekmi sezone izgubil še desetič, Brookyln pa je prekinil niz treh zaporednih porazov. Nets so v prvem polčasu zadeli deset trojk, ob polčasu pa so vodili s 63:53, prednost pa so držali tudi v drugem delu srečanja in se na koncu veselili zmage. Mikal Bridges je ob zmagi dosegel 24 točk, Cameron Johnson jih je dodal 19 (deset skokov). Pri Brooklynu je Caleb Martin vknjižil 22 točk in sedem skokov.

Liga NBA, 25. november:

Lestvica

Luka Dončić
Sportal Dončić zaradi dveh dejanj v središču pozornosti
Luka Dončić
Sportal Dallas z Dončićem v zadnji četrtini zapravil +20, a se le izvlekel
Ne spreglejte