Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 12. 2023,
6.30

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Houston Rockets Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 23. 12. 2023, 6.30

4 mesece

LIGA NBA, 22. DECEMBER

Spoznali so, kako pomemben je Luka Dončić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić bo izpustil srečanje s Houstonom. | Foto Reuters

Luka Dončić bo izpustil srečanje s Houstonom.

Foto: Reuters

V noči na soboto so Houston Rockets izkoristili odsotnost poškodovanih zvezdnikov Dallasa, Luke Dončića in Kyrieja Irvinga, ter na domačem parketu zmagali s končnim izidom 122:96. Trener Dallasa je ob tem porazu poudaril, kako pomemben je za ekipo slovenski košarkar. Že pred tem so iz njegove fundacije sporočili, da je slovenski košarkarski zvezdnik prek svoje fundacije obdaril 275 otrok, najstnikov in novorojenčkov v Združenih državah Amerike in Sloveniji.

Alperen Sengun je Dallasu dal 22 točk. | Foto: Guliverimage Alperen Sengun je Dallasu dal 22 točk. Foto: Guliverimage Dallas Mavericks ta večer niso mogli računati na Luko Dončića. Ta je manjkal zaradi poškodbe leve stegenske mišice, medtem ko je bil Irving zaradi poškodbe pete odsoten že sedmo tekmo zapored. Prvič v tej sezoni se je zgodilo, da sta manjkala oba košarkarja hkrati, kar je bil tudi (pre)velik manko za ekipo Dallasa.

Olivier-Maxence Prosper je bil v vlogi rezervista z 20 točkami najboljši košarkar Dallasa, Dexter Dennis je dosegel 18, Richaun Holmes in Tim Hardaway Jr. pa vsak po 16 točk.

Luka Dončić in Jason Kidd | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Dončić in Jason Kidd Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko In če jutri Dončić ne bo mogel igrati?

"Ko žoge ne morete spraviti v koš, morate ustaviti nasprotnika. In tega nocoj nismo storili. Kratek seznam igralcev kaže, kako pomemben je Luka za ekipo in koliko naredi za celo ekipo. Če jutri ne bo mogel igrati, moramo najti način, kako ustvariti priložnosti za mete," je bil jasen Jason Kidd, glavni trener Dallasa.

Pri Houstonu je bil najboljši Sengun

Pri Raketah se je tokrat izkazal Alperen Sengun, potem ko je v svojo statistiko vpisal 22 točk in 15 skokov ter bil eden ključnih košarkarjev za zmago domače ekipe. Houston je tako prekinil niz treh zaporednih porazov. Zdaj imajo na računu 14 zmag in 12 porazov, na drugi strani je Dallas s tretjim zaporednim porazom padel na 16 zmag in 12 porazov.

"Vedeli smo, da manjkajo nekateri ključni igralci, zato sem začel agresivno in tekmo prej končal, da se lahko pripravimo na jutrišnjo," je po tekmi dejal Sengun. Jabari Smith Jr. je za domačo ekipo prispeval 21 točk in osem skokov, Jalen Green se je ustavil pri 17 točkah.

Košarkarji Dallasa so imeli zelo slabo statistiko meta. | Foto: Guliverimage Košarkarji Dallasa so imeli zelo slabo statistiko meta. Foto: Guliverimage

Porazna statistika Dallasa

Houston je tekmo nadzoroval od začetka in v tretji četrtini vodil že z 38 točkami. Sengun je v prvem polčasu dosegel 20 točk in 10 skokov. Dallas se je mučil pri metih iz igre, saj so zadeli le 15 od 54 poskusov. To pomeni, da so imeli 27,8-odstoten izkoristek, pri metih za tri točke so bili še skromnejši zadeli so 3 od 24 metov.

Košarkarje Dallasa v noči na nedeljo čaka tekma s San Antonio Spurs, najslabšo ekipo zahodne konference.

Nikola Jokić | Foto: Reuters Nikola Jokić Foto: Reuters

Jokić se je tokrat ustavil pri 31 točkah

Zmagali sta ekipi, ki sta na tretjih mestih v svojih skupinah. Na vzhodu je to ekipa Philadelphia 76ers, ki je doma premagala Toronto Raptors s 121:111, branilci naslova iz Denverja pa so bili uspešni v gosteh. Nuggets so v Brooklynu premagali Nets s 122:117, znova se je izkazal srbski center Nikola Jokić, ki je bil z 31 točkami, desetimi skoki in s sedmimi podajami znova blizu trojnega dvojčka.

Joel Embiid, ki si je že v prvi četrtini zvil gleženj, a so ga v zdravniški službi oskrbeli, da je lahko igral tudi v nadaljevanju, je bil prvi mož Philadelphie z 31 točkami in desetimi skoki. S tem je na 13. tekmi prišel najmanj do 30 točk in desetih skokov, kar je najdaljši tovrstni niz po legendarnem Kareemu Abdul-Jabbarju (16 tekem v sezoni 1971/72).

Zelo dobro sta Embiidu v napadu s po 33 točkami pomagala Tyrese Maxey in Tobias Harris. Na preostalih treh tekmah so zmagala domača moštva, Miami Heat je ugnal Atlanto Hawks s 122:113, Golden State Warriors so bili s 129:118 boljši od Washington Wizards, Sacramento Kings pa s 120:105 od Phoenix Suns.

Dončić je obdaril 275 otrok v ZDA in Sloveniji

Dončić je prek svoje fundacije obdaril 275 otrok, najstnikov in novorojenčkov v Združenih državah Amerike in Sloveniji, je sporočila fundacija. Košarkar Dallasa je na četrtkovi tekmi svoje ekipe z Los Angeles Clippers gostil 50 otrok, jih obdaril, poskrbel pa je tudi za darila otrokom pediatrične enote bolnišnice v Fort Worthu, njihovim staršem pa ponudil tudi finančno podporo.

Pozabil ni niti na rodno Slovenijo, na zabavi v Mladinskem centru Malči Belič Ljubljana je obdaril 68 otrok, 56 otrok pa je dobilo darila v vzgojnem centru v Veržeju. Pri tem je zvezdnik sporočil: "Moje srce je bilo vedno z otroki. Biti v bolnišnici ali centru v prazničnih dnevih je res težko. Zato bi storil vse, da bi jim dneve polepšal."

Predstavniki bolnišnice v ZDA in centrov v Sloveniji so za dobrodelnost izrazili hvaležnost. "Veliko nam pomeni, da je vsak otrok v centru prejel božično darilo. In to pravo," je povedala ravnateljica Centra Tatjana Pleško Zalar ter dodala: "Vse prepogosto imajo naši otroci izkušnjo, da nanje pozabijo tisti, ki bi morali misliti nanje. Zato otrokom več kot sedanjost pomeni, da je nanje pomislil vzornik Luka Dončić. Čutijo, da se lahko poistovetijo z njim, ker so morali kot Luka zelo hitro odrasti. Tudi oni želijo biti uspešni, predvsem pa želijo nekaj, česar večinoma ne poznajo. Toplo družino."

Liga NBA, 22. december:

Lestvica

Luka Dončić Vlatko Čančar
Sportal Slovenski reprezentant v bitki s časom
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Neverjeten preobrat Dončića in Dallasa, a ...
Madison Square Garden
Sportal Kako in kje v New Yorku spremljajo športne dogodke #video
Ne spreglejte