Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
3.38

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

Natisni članek

Victor Wembanyama Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks San Antonio Spurs Liga NBA

Sreda, 20. 3. 2024, 3.38

1 mesec, 1 teden

Liga NBA, 19. marec

Neverjetno, kaj se je zgodilo Dončiću v San Antoniu! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41
Luka Dončić | Luka Dončić ni še nikoli imel tako nizkega odstotka uspešnosti metov iz igre kot na gostovanju v San Antoniu. | Foto Reuters

Luka Dončić ni še nikoli imel tako nizkega odstotka uspešnosti metov iz igre kot na gostovanju v San Antoniu.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so na gostovanju pri San Antoniu veljali za velikega favorita, na koncu pa za zmago trepetali skoraj do zadnje sekunde. Zmagali so s 113:107 in se približali šestemu mestu zahodne konference, dvoboj, s katerim so v tej sezoni pometli s Spursi, saj so jih premagali še četrtič, pa je postregel z nevsakdanjo in bizarno statistiko Luke Dončića. Najboljši strelec lige NBA je resda vknjižil nov trojni dvojček (18 točk, 10 skokov in 16 asistenc), a je iz igre zadel le šest od 27 metov. Njegov met je bil zgolj 22-odstoten. To je bila njegova najskromnejša strelska predstava, odkar nastopa v ligi NBA!

San Antonio Spurs : Dallas Mavericks 107:113 (30:38, 56:65, 84:91)

Najboljši strelci: Jones 22 (trojke 4/5, 9 as.), Vassell 19, Johnson 14 (trojke 3/6), Sochan 13 (10 sk., 6 as.), Wembanyama 12 (11 sk., 6 blok, 5 izg. žog), Branham 11; Irving 28 (met iz igre 13/21, 7 sk.), Dončić 18, Exum 16 (trojke 4/4), Gafford 13 (8 sk.), Lively II 12

Učinek Luke Dončića: 18 točk (za tri 2/11, za dve 4/16, prosti meti 4/5), 10 sk., 16 as., 1 ukr. žoga, 4 izg. žoge v 40 minutah in 26 sekundah

Pred tekmo je Luka Dončić izvedel imena tekmecev v skupinskem delu olimpijskega turnirja v Parizu, če se bo Slovenija na močnem kvalifikacijskem turnirju v Pireju seveda prebila na veliko tekmovanje. Ne manjka močnih imen, tu sta Avstralija in Kanada, ki ju pozna odlično, tudi zaradi soigralcev, obstaja velika možnost, da bo v skupini tudi Španija.

Vrhunci dvoboja v San Antoniu:

Svetovna košarkarska javnost je dvoboj v San Antoniu čakala z velikim zanimanjem, saj se je slovenski košarkarski as še zadnjič v tej sezoni pomeril s francoskim orjakom Victorjem Wenbanyamo. Ta ima za razliko od Dončića že zagotovljen nastop na letošnjih olimpijskih igrah, s svojim klubom v ligi NBA pa dosega neprimerno slabše rezultate od Dallasa. Spada med najslabše klube v tej sezoni, tako da je pred srečanjem s sosedi iz Teksasa veljal za avtsajderja. Glede na zadnjo razburljivo zmago Dallasa, ko je Kyrie Irving ob zvoku sirene z izjemnim košem Kiddovo četo popeljal do zmage nad prvakom Denverjem (107:105), je bilo pričakovati, da bo takšna zmaga Dončića in druščino napolnila s samozavestjo in dodatno energijo.

V San Antoniu se je resda začelo po pričakovanjih, Dallas je kmalu prevzel vodstvo, Dončić pa je zadel uvodna meta iz igre. Najprej trojko, nato še težaven met za dve točki ob prekršku. Hkrati je navdušil s spektakularno podajo Derricku Jonesu Jr., ki je kmalu postala viralna na družbenih omrežjih. Začelo se je torej imenitno.

Neverjetna podaja Luke Dončića čez vse igrišče, po kateri je sledilo zabijanje Derricka Jonesa Jr.:

Izjemna podaja Luke Dončića proti Danteju Exumu, ki je neovirano zadel trojko:

Jeremy Sochan (levo) je Luki Dončiću povzročal veliko težav v obrambi. | Foto: Reuters Jeremy Sochan (levo) je Luki Dončiću povzročal veliko težav v obrambi. Foto: Reuters Nato pa se je tekma nadaljevala v bizarnem tonu, saj je postregla z nevsakdanjimi rečmi, ki jih košarkarska javnost ob spremljanju imenitnih predstav 25-letnega Ljubljančana v tej sezoni ni bila vajena. Dončićeva roka je postala tako nemirna, obramba Jeremyja Sochana, ki ga je pokrival večji del srečanja, pa tako učinkovita in neugodna, da je sledil festival zgrešenih metov.

Koš je bil kot začaran. Za dve ali tri točke, vseeno. Žoga ni hotela v obroč. Najboljši strelec lige NBA ni in ni več mogel zadeti cilja. Verjel je, da bo črnega niza že enkrat konec, tako da je vztrajal z meti. Zgrešil jih je kar deset zapored, na srečo soigralcev pa se vmes osredotočil tudi na tisto, kar mu je šlo v San Antoniu bistveno bolje. Asistence je nabiral tako spretno in marljivo, da jih je že do konca prvega polčasa vknjižil 11.

Koš Luke Dončića po desetih zaporednih zgrešenih metih iz igre, po katerem ni skrival veselja:

Če je Dončić verjel, da bo v drugem polčasu učinkovitejši iz igre, se je hitro prepričal, da tudi v tem delu srečanja ne bo veliko drugače. Nadaljevali so se zgrešeni meti, ob katerih se je lahko Dončić le čudil. Imel je veliko pripomb na sojenje, nekajkrat pa je naletel na tako dovršeno obrambo gostiteljev, da je prejel blokado.

Vseeno v tem obdobju, ko je na parketu skušal obuditi strelsko formo, a mu ni in ni steklo vse do konca srečanja, igra Dallasa ni razpadla. Neuspešne mete je nadomestil z asistencami, nabiral tudi skoke. Zadnjega, desetega, je ujel le nekaj sekund pred koncem in tako v San Antoniu celo vknjižil nov trojni dvojček.

Met iz igre je Luko Dončića na gostovanju v San Antoniu pustil na cedilu, a je Dallasu še vseeno uspelo doseči dragoceno zmago v boju za končnico. | Foto: Reuters Met iz igre je Luko Dončića na gostovanju v San Antoniu pustil na cedilu, a je Dallasu še vseeno uspelo doseči dragoceno zmago v boju za končnico. Foto: Reuters

Na tej tekmi je Dallas ujel pričakovano 40. zmago, s katero si je še izboljšal izhodišče v lovu na Sacramento in tako želeno (vsaj) šesto mesto zahodne konference. To pa je tisto, kar si je slovenski as ob vsej kalvariji in nemoči v napadu, ki ju je doživljal v San Antoniu, tudi najbolj želel. In kar tudi najbolj šteje.

Kidd: V preteklosti bi takšne tekme izgubili

Luki Dončiću je blokado na srečanju podelil tudi Turek Cedi Osman. | Foto: Reuters Luki Dončiću je blokado na srečanju podelil tudi Turek Cedi Osman. Foto: Reuters Ta tekma predstavlja dokaz več, da so Dallas Mavericks dozoreli kot ekipa in lahko premagajo tekmeca tudi takrat, ko Luka Dončić iz igre zgreši kar 21 od 27 metov.

Eden izmed junakov, Dante Exum, je spregovoril o ekipnem duhu. Podobno je izpostavil tudi njegov trener. "V preteklosti bi takšne tekme, kjer bi Luka tako metal iz igre, najverjetneje izgubili. Ker pa si zdaj lahko privoščimo globino v ekipi, lahko stopijo naprej in se izkažejo drugi,'' je Jason Kidd spregovoril o novi kakovosti, s katero lahko premagujejo bistveno več ovir, kot so jih v preteklosti.

"Luka je vendarle človek. A vseeno je imel trojni dvojček. To je že dolgočasno. Ni bilo lepo gledati, a če lahko vknjižiš trojni dvojček, pa čeprav mečeš tako slabo iz igre ... In si pri tem zmožen še zbrati toliko skokov. Je veliki vodja, soigralci mu zaupajo. To ni bil njegov strelski večer, a je našel novo pot, s katero je popeljal svojo ekipo do zmage," je dejal Kidd.

Le Dončić in Robertson

Statistika je postregla z dvema rekordoma Dončića. Prvi je bil veliko prijetnejši, saj je še pred koncem sezone pozdravil 18. trojni dvojček v tej sezoni. To je njegov rekord, toliko jih ni zbral še nikoli, odkar se dokazuje v ligi NBA. Igra šesto sezono, prav v vsaki jih je zbral vsaj osem. To je v ligi NBA v uvodnih šestih sezonah uspelo le še legendarnemu Oscarju Robertsonu.

Kar zadeva negativni zgodovinski dosežek, pa je zelo odmeval najbolj nerazpoložen strelski večer Dončića, ki je zadel zgolj šest od 27 metov. To znaša 22,2 odstotka, kar je najslabše v njegovi karieri.

Pri Dallasu v napadu blestela Irving in Exum

Kyrie Irving je bil z 28 točkami prvi strelec srečanja. Na prejšnjo zmago nad Denverjem je spomnil s košem ob zvoku sirene ob koncu prve četrtine. | Foto: Reuters Kyrie Irving je bil z 28 točkami prvi strelec srečanja. Na prejšnjo zmago nad Denverjem je spomnil s košem ob zvoku sirene ob koncu prve četrtine. Foto: Reuters San Antonio je tako na domačem parketu v dvorani Frost Bank Center povzročal Dallasu ogromne težave. Čeprav so Mavericks v prvem polčasu vodili že za 13 točk, se je uspešno vračal v igro za zmago. Na začetku drugega polčasa se je z delnim rezultatom 11:0 povsem približal, v tretji četrtini je za tri točke metal zelo solidnih 6/11, v zadnji četrtini pa je sedem minut pred koncem povedel s 95:93. Sledilo je pestro nadaljevanje, v katerem sta se ekipi menjali v vodstvu, po tem, ko je Dallas slabe štiri minute pred koncem povedel s 102:101, pa San Antonio ni več nikoli povedel.

Pri Dallasu sta bila strelsko najbolj navdihnjena Kyrie Irving, z 28 točkami tudi prvi strelec srečanja, ki je zadel v polno uvodnih sedem metov iz igre, v zadnjih minutah pa se znova izkazal takrat, ko je bilo najbolj potrebno, ter Dante Exum, avstralski reprezentant, ki je zadel vse štiri mete za tri točke in skupno dosegel 16 točk. Dončić je s polaganjem v protinapadu postavil končni rezultat, tik pred zvokom sirene pa še z desetim skokom dopolnil trojni dvojček.

Victor Wembanyama je iz igre zadel le tri od 13 metov. | Foto: Reuters Victor Wembanyama je iz igre zadel le tri od 13 metov. Foto: Reuters

Pri gostiteljih je Victor Wembanyama dosegel 37. dvojni dvojček v sezoni, a se proti Danielu Gaffordu in Derecku Livelyju II ni najbolje znašel v napadu. Tekmo je ob skromnem metu iz igre (3/13) končal pri 12 točkah, 11 skokih in kar šestih blokadah, s tem pa tudi potrdil primat najboljšega blokerja lige NBA.

Dallas bo prihodnjič v ligi NBA na delu v noči na petek, ko bo gostil Utah, nato pa sledi nekajdnevni počitek, na katerem se bodo lahko Kiddovi izbranci temeljito pripravili na obračuna z neposrednim tekmecem za šesto mesto, Sacramentom.

Green izenačil osebni rekord, Jokić junak Denverja

Jalen Green je proti Washingtonu dosegel 42 točk. | Foto: Reuters Jalen Green je proti Washingtonu dosegel 42 točk. Foto: Reuters Kako je bilo na preostalih tekmah? Najboljši strelec večera je postal Jalen Green (Houston), ki je dosegel 42 točk in pomagal Raketam do šeste zaporedne zmage, s katero vztraja v boju za deseto mesto, ki še vodi v play-in. Houston je nadigral skromni in močno oslabljeni Washington (137:114), Green pa je izenačil strelski dosežek kariere.

Zelo razigran je bil tudi Nikola Jokić (Denver). Srbski as, favorit za osvojitev priznanja MVP sezone, je pomagal branilcem naslova do zmage nad Minnesoto (115:112) s 35 točkami in 16 skoki. Zbral je še dve asistenci, kar je bistveno manj od njegovega povprečja. Je pa toliko več podajal Jamal Murray (11 asistenc), ki je dodal še 18 točk. Michael Porter Jr. jih je dosegel 26. Pri poražencih, ki ostajajo brez poškodovanega Karla-Anthonyja Townsa, sta najbolj izstopala Anthony Edwards (30 točk, 8 skokov in 8 asistenc) ter Jaden McDaniels (26). Denver se je vrnil na vodilni položaj zahodne konference.

Pelikani iz New Orleansa so na krilih Ziona Williamsona, ki je navdušil z izjemnim zabijanjem alley-oop, skupno pa prispeval 28 točk, premagali Brooklyn.

New Orleans je v zelo dobri formi. Dobil je sedem od zadnjih osmih tekem in se učvrstil na petem mestu zahodne konference. Newyorčani so na drugi strani izgubili že četrtič zapored.

Liga NBA, 19. marec:

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić razveselil navijače z zmago in izbiro jeklenega konjička #video
Kyrie Irving
Sportal Drama v Dallasu: Dončiću dvoboj z Jokićem in zmaga ob zvoku sirene #video
Ne spreglejte