Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 3. 2024,
23.02

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

Natisni članek

NBA Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 17. 3. 2024, 23.02

1 mesec, 2 tedna

Liga NBA, 17. marec

Drama v Dallasu: Dončiću dvoboj z Jokićem in zmaga ob zvoku sirene #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38
Kyrie Irving | Kyrie Irving je zapečatil usodo aktualnih prvakov lige NBA. Prvi strelec dvoboja je bil s 37 točkami Luka Dončić, Irving pa jih je prispeval 24. | Foto Guliverimage

Kyrie Irving je zapečatil usodo aktualnih prvakov lige NBA. Prvi strelec dvoboja je bil s 37 točkami Luka Dončić, Irving pa jih je prispeval 24.

Foto: Guliverimage

V izjemno izenačenem obračunu lige NBA so košarkarji Dallas Mavericks s košem Kyrieja Irvinga ob zvoku sirene s 107:105 premagali aktualne prvake Denver Nuggets na čelu z Nikolo Jokićem, ki je izgubil interni dvoboj s povratnikom po poškodbi leve stegenske mišice Luko Dončićem. Slovenski čudežni deček je dosegel kar 37 točk, Jokić na drugi strani zgolj 16.

Zmagoviti koš Kyrieja Irvinga

Dallas Mavericks : Denver Nuggets 107:105 (30:34, 58:61, 84:79)

Učinek Luke Dončića - 37 (met za 3 5/11, met za 2 7/16, prosti meti 8/10), 9 sk., 3 as., 2 ukr. žogi, 4 izg. žoge v 40 min.

Učinek Nikole Jokića - 16 (met za 3 0/2, za 2 6/14, prosti meti 4/5), 11 sk., 7 as., 2. ukr. žogi, 3 izg. žoge v 39 min.

Preostali strelci za Dallas: Irving 24, 9 as., 7 sk., Lively II 14, 8 sk.;
Preostali strelci za Denver: Murray 23, Porter Jr. 20, 

Po odsotnosti na tekmi z Oklahomo zaradi težav z levo stegensko mišico se je Luka Dončić pred domačimi navijači vrnil v pogon. Nasproti so mu stali aktualni prvaki Denver Nuggets z njegovim prijateljem Nikolo Jokićem na čelu, na žalost pa še vedno ne more igrati slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki se vrača po poškodbi kolena.

Na uvodu se ni opazilo, da bi imel Luka, ki je pred začetkom obračuna prejel nagrado MVP za februar, v zadnjih dneh težave z mišico, saj je takoj zadel prvih pet točk Dallasa. Ko je še asistiral za trojko Kyrieja Irvinga in ko je Derick Jones Jr. zadel polaganje, je gostujoči trener Mike Malone hitro odreagiral z minuto odmora, saj je bilo že 10:3 za domače.

Težko je bilo verjeti, da bi spremljali simultanko Dallasa, saj je nasproti vendarle stala druga najboljša ekipa Zahoda. Michael Porter Jr. je sprva s sedmimi točkami – prvo četrtino je končal pri dvanajstih – povzročal največ preglavic, s svojo surovo močjo pa tudi krilni center Aaron Gordon. Ko je  prvi koš iz igre dodal MVP lanske sezone, je pri zapisnikarski mizi minuto odmora zahteval domači strateg Jason Kidd, saj je njegovo moštvo hitro izgubilo rdečo nit in zaostajalo z 12:16.

Vrhunci igre med Dallasom in Denverjem

Vse do konca uvodnih 12 minut so gostje držali prednost, povsem ob zaključku pa je domačim z navezo Irving-Dereck Lively II, ki je hitro dosegel osem lahkih točk, uspelo najti priključek pri 26:30. Gostujoča klop je bila v teh trenutkih nadvse nezadovoljna, ker sodniška trojka ni sodila prekrškov nad Jokićem, po ugovarjanju pa si je kot prvi tehnično napako prislužil trener Malone. Sledila je še tehnična v režiji Reggieja Jacksona. Irving je z dvema zadetima prostima metoma izkoristil darilo in razlika je bila le še dve točki (28:30). A je Jokić s soigralci hitro prestavil v prestavo višje in videti je bilo, da bodo gostje prvo četrtino dobili s 34:28, nato pa je imel povsem v zaključku glavno besedo Luka ter z enajsto točko znižal na 30:34.

Vrhunci igre Luke Dončića

Hitro ob vstopu v drugo četrtino, ko je bil Jokić na klopi, so domači zrežirali delni izid 6:0 in po dolgem času povedli s 36:34. Predvsem se je čakalo, kdaj se bo domačim odprl met za tri točke, od katerega so pri Dallasu zelo odvisni. Podatek, da so zadeli le dve trojki iz prvih trinajstih poskusov, je bil jasen pokazatelj, da roke niso bile dobro naravnane. Posledično je imel Dončić zaradi nenatančnosti soigralcev vsega eno asistenco na svojem računu.

Jokić na trenutke kazal vrhunske poteze, a so ga domači tokrat dobro zaustavili

In kdo je prekinil niz? Kdo drug kot čarovnik Luka. Z dvema zaporednima, po katerih je bil že pri 21 točkah, Dallas pa je vodil s 46:44.

Prvi mož stroke pri Denverju je hitro posredoval z novo minuto odmora, na parket American Airlines Centra spet poslal zvezdnika Jokića in Porterja, na drugi strani pa je krajši počitek dobil prvo ime dvoboja LD77. Kakovost gostov je prišla do izraza in do konca polčasa so imeli prednost treh točk (61:58), medtem ko je bil Dončić s 23 točkami prvo ime dvoboja.

Luka Dončić Nikola Jokić | Foto: Reuters Foto: Reuters Kaj pomeni Jokić v zasedbi Denverja in zakaj je bil dvakrat že izbran za MVP sezone in MVP lanskega finala, smo se lahko prepričali ob vstopu v drugi del igre, ko je imel žogo v svoji posesti. Za centra ima neverjeten pregled nad igro in ob podvajanju hitro najde proste soigralce, ki mu morajo le slediti. Podobno, kot je to v Dončićevem primeru. V taboru Dallasa so imeli v tem delu igre obilico težav, da so ga zaustavljali. Velikokrat so uporabili tudi bolj čvrste prijeme, kar pa je v nadaljevanju le obrodilo sadove, da so mu uspeli zajeziti učinek.

Vse bolj vroč je postajal Irving

V zelo izenačenem dvoboju se je tehtnica tako nagibala enkrat na eno, drugič na drugo stran. In na veliko veselje domačih privržencev se je v pravem trenutku razigral Irving, ki je zadel trojko. Za dodatno navdušenje v polni dvorani je že v naslednjem napadu poskrbel Jones s silovitim zabijanjem. Ko se je po asistenci Irvinga ob Jokiću dobro znašel še Daniel Gafford, je Dallas spet vodil s 74:70. Luka Dončić Nikola Jokić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob koncu tretje četrtine je sledil krajši šok za navijače Dallasa, saj je Dončić zapustil dvorano in odšel v slačilnico. Kaj je bil razlog, ni znano. A se je k sreči kmalu vrnil na klop. V njegovi odsotnosti je simultanko nadaljeval Irving, ki je bil nerešljiva uganka za gostujočo vrsto. S sedmimi zaporednimi točkami je spravil navijače v delirij, Dallas pa je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo petih točk (84:79).

Serija domačih se je nadaljevala tudi ob vstopu v sklepni del dvoboja. Po delnem izidu 4:0 in predvsem slabem zapiranju gostov pod lastnim obročem – Dallas je imel do tega trenutka kar 18 napadalnih skokov, skupno 21 –, je bil vidno jezen trener Malone, ki je svoje košarkarje poklical na posvet, da bi nekako spreobrnil potek dogodkov v teksaškem derbiju.

Dončić poskrbel za izenačenje ...

Če v začetnih trenutkih zadnje četrtine ni šlo Dončiću po načrtih, potem ko je nekajkrat zgrešil met, pa je bil še naprej vroč Irving, ki je dosegel novo trojko. In prav ta je dala krila tudi slovenskemu čudežnemu dečku. Bil je naslednji pri zadetem metu izza črte 7,25 metra. Dallas je imel tako slabih osem minut pred koncem devet točk naskoka (94:85). Ni bilo treba dolgo čakati na najvišjo prednost Teličkov na tekmi. Irving je lepo zaposlil Dončića, ki je zadel že svojo 32. točko za 98:85.

Kazalo je, da se je domači vlak odpeljal gostom. A so ti nemudoma stopili na ekspresnega in bili po delnem izidu 13:3 dobre tri minute pred koncem le še pri treh točkah zaostanka (98:101). Prednjačila sta Kentavious Caldwell-Pope, ki je pred leti z LA Lakers v mehurčku osvojil naslov prvaka, in Jamal Murray.

Drama se je nadaljevala tudi v zaključku. Izjemno vroči Murray je grenil življenja vseh prisotnih. Koš je polnil kot po tekočem traku in po veliki trojki 27 sekund pred zadnjim zvokom sirene popeljal Denver do vodstva s 105:102. Igra Dallasa se je povsem zaustavila, nenatančen pa je bil v tem delu tudi Dončić. Vse do trenutka, ko so gostje povedli s takšno razliko. Še enkrat je vzel dirigentsko palico v svojo roko in hladnokrvno zadel trojko za izenačenje.

..., Irving za zmago

Gostje so si, razumljivo, poskusili zagotoviti zmago s pomočjo vročega Murrayja, ki je na veselje domačih navijačev 2,8 sekunde pred koncem zgrešil. Kidd se je hitro odzval z minuto odmora, da so napad lahko izvajali na nasprotni strani. In ko so vsi pričakovali, da bo žoga romala v roke Dončića, jo je dobil Irving, ki je z zvokom sirene na veliko veselje vseh prisotnih zadel neverjeten koš z levico za veliko zmago Dallasa. Zmagoviti met Irvinga prek rok Nikole Jokića. | Foto: Guliverimage Zmagoviti met Irvinga prek rok Nikole Jokića. Foto: Guliverimage

Mavs se krčevito borijo za neposredno uvrstitev v končnico, v katero pelje prvih šest mest v obeh konferencah, medtem ko mesta od sedmega do desetega prinašajo dodatne kvalifikacije, zato je bil ta uspeh zelo pomemben. Na Zahodu je v boju za končnico namreč zelo napeto. Dallas ima na svojem računu 39 zmag in 29 porazov. Enako kot osmi Phoenix Suns, ki so v nedeljo izgubili proti Milwaukee Bucks (129:140). Damian Lillard je k zmagi prispeval 31 točk in 16 asistenc, Bobby Portis pa 31 točk in deset skokov. Bucksi so zadeli kar 24 metov za tri točke, povrhu vsega so igrali brez osrednjega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa, ki ima težave z bolečinami v levi tetivi.

Šesto mesto za Dončića in druščino ni oddaljeno prav veliko. Sacramento Kings imajo tekmo manj od Dallasa in tudi zmago in poraz manj, medtem ko so peti New Orleans Pelicans po novem oddaljeni za dva skalpa.

Četa Jasona Kidda bo naslednji dvoboj lige NBA odigrala v noči na sredo, ko ji bo v novem teksaškem derbiju nasproti stala zasedba San Antonio Spurs.

Liga NBA, 17. marec:

Lestvica:

Ne spreglejte