Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
23.14

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

Natisni članek

New Orleans Pelicans Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 23.14

3 mesece, 2 tedna

LIGA NBA, 15. JANUAR

Dallas z opravljenim popravnim izpitom razveselil tudi Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je izpustil še sedmo tekmo v tej sezoni. | Foto Reuters

Luka Dončić je izpustil še sedmo tekmo v tej sezoni.

Foto: Reuters

Čez lužo, kjer obeležujejo dan Martina Luthra Kinga, so se košarkarji Dallas Mavericks še drugič v treh dneh pomerili z New Orleans, a so tokrat za razliko od prve tekme zmagali s 125:120. Mavericks so še tretjo tekmo zapored igrali brez Luke Dončića, ki ima še naprej težave z gležnjem, skupno pa je v tej sezoni kot gledalec spremljal sedem tekem. Blestela je naveza Kyrie Irving-Tim Hardaway Jr., ki je skupaj dosegla 83 točk.

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću zaigralo srce

Dallas Mavericks : New Orleans Pelicans 125:120

Strelci: Irving 42 (7 sk., 7 as.), Hardaway Jr. 41 (9/15 za 3), Green 13; Williamson 30, McCollum 23, Murphy III in Nance Jr. (8 sk.) po 14

Slovenski navijači Luke Dončića so pred drugim zaporedno, skupno pa četrtim obračunom Dallasa z New Orleans Pelicans zaradi ugodnega termina tekme zagotovo nestrpno pričakovali informacije o zdravstvenem stanju Slovenca, ki ima v zadnjem času težave po zvinu desnega gležnja. Dobro uro pred začetkom tekme so iz Dallasa sporočili dokončno odločitev, da bo Ljubljančan izpustil še tretjo zaporedno tekmo. Poleg njega v kadru ni bilo Derricka Jonesa Jr., srečanje s Pelikani pa je izpustil tudi Dante Exum.

Navijače Dallasa je lahko razveselilo vsaj dejstvo, da se po petih tekmah odsotnosti vrača Dereck Lively II, nastopil je tudi Maxi Kleber, ki se je na parket po dolgotrajni poškodbi vrnil že na zadnjem obračunu Dallasa. Tako Kleber kot Lively sta srečanje odprla tudi v prvi postavi, poleg njiju pa je Jason Kidd v prvo peterko uvrstil še Josha Greena, Tima Hardawaya Jr. in Kyrieja Irvinga. Prav zadnja sta bila na koncu najzaslužnejša za zmago domače ekipe. "Drugič v zgodovini se je zgodilo, da sta dva košarkarja v našem klubu dosegla 40 točk. Tim nas je danes držal v igri, zadel je nekaj pomembnih metov, Kyrie pa je bil stabilen skozi celotno tekmo, izkoristil je vse, kar so mu ponudili. Spet nas je odlično vodil, fantje pa so mu sledili. On nas je spravil v položaj za zmago," je bil po zmagi zadovoljen strateg Dallasa.

Vrhunci tekme:

Dallas je od zaostanka s 4:5 z delnim izidom 17:2 pobegnil tekmecu in prvo četrtino nato dobil s 33:17. Za razliko od prve tekme v American Airlines Areni so New Orleans Pelicans tokrat nastopili v veliko močnejši zasedbi, saj so se po tekmi počitka na parket vrnili Zion Williamson, Brandon Ingram in C.J. McCollum, tako da so Mavericks imeli še veliko težjo nalogo kot v soboto, ko so bili takrat oslabljeni Pelikani boljši s 118:108.

Dallas potrdil zmago s črte prostih metov

A prednost Dallasa se je v uvodu v drugo četrtino ekspresno stopila, New Orleans je stopil na plin in se s serijo 14:2 vrnil v igro (35:31), po košu Jordana Hawkinsa, ki je v soboto s 34 točkami proti Dallasu postavil strelski osebni rekord, pa so Pelikani po dolgem času povedli (35:36). Ob koncu prvega polčasa sta bili ekipi poravnani na 59:59. Pri Dallasu je prednjačil Hardaway Jr., ki je dosegel kar 24 točk (5/9 za 3, 7/7 prosti meti).

Tim Hardaway Jr. je že v prvem polčasu dosegel 24 točk. | Foto: Reuters Tim Hardaway Jr. je že v prvem polčasu dosegel 24 točk. Foto: Reuters

V izenačenem nadaljevanju so imeli pred vstopom v zaključek srečanja prednost gostje, McCollum je dobrih sedem minut pred koncem zadel za vodstvo s 111:104, a je Dallas odgovoril z delnim rezultatom 11:0 in na ta način napovedal kandidaturo za zmago. V dramatičnem zaključku je Irving 14 sekund pred koncem zadel prosta meta za vodstvo gostiteljev s 123:120, nato je šest sekund pred koncem trojko za izenačenje zgrešil Ingram, po skoku v obrambni polovici in prekršku McColluma pa je domačo zmago s črte prostih metov potrdil Kleber. Mavericks so slavili s 125:120. 

Irving je bil z 42 točkami prvi strelec srečanja. | Foto: Reuters Irving je bil z 42 točkami prvi strelec srečanja. Foto: Reuters Naveza Hardaway Jr.-Irving izenačila podvig naveze Dončić-Irving

Pri Dallasu sta blestela Irving in Hardaway Jr., ki sta skupaj dosegla 83 točk. Irving jih je dosegel 42, Hardaway Jr. pa 41, od tega kar devet trojk. Šele drugič v zgodovini franšize se je zgodilo, da sta dva člana ekipe Dallasa na eni tekmi dosegla mejnik 40 točk. Pred tem je to uspelo navezi Dončić-Irving v prejšnji sezoni proti Philadelphii. Po vrnitvi na parket je levji delež pod košema opravil tudi Lively II, ki je vknjižil 12 skokov, od tega jih je sedem pobral v napadu, dosegel je šest točk. V zasedbi Dallasa je bil poleg že prej omenjene dvojice dvomesten še Josh Green s 13 točkami. Za New Orleans je Williamson prispeval 30 točk, McCollum jih je dosegel 23.

Za ekipi je bil to četrti in hkrati zadnji medsebojni obračun v tej sezoni, obe ekipi sta bili uspešni po dvakrat, izenačeni pa sta tudi po razmerju zmag in porazov (24-17), s katerim zasedata šesto oziroma sedmo mesto na zahodu. Za Dallas je bila to še sedma in zadnja domača tekma v nizu, zasedba iz Teksasa se je veselila na petih. Zdaj Mavericks čakata dve zaporedni gostovanji. Najprej v noči na četrtek (2.30) pri Los Angeles Lakers, zatem pa še pri Golden State Warriors (sobota, 4.00).

Embiid Philadelphio popeljal do zanesljive zmage, Detroit pri številki 4

Na prvi tekmi dneva je Philadelphia s 125:115 premagala Houston Rockets. 76ers so glavnino dela opravili že do polčasa, ki so ga dobili s 66:47. Joel Embiid je ob zmagi dosegel 41 točk in deset skokov, Tyrese Maxey jih je dodal 27, zadel je šest trojk iz desetih poskusov. Pri Houstonu je Jalen Green dosegel 20 točk.

Detroit je zmagal četrtič v sezoni. | Foto: Reuters Detroit je zmagal četrtič v sezoni. Foto: Reuters

Košarkarji Detroit Pistons so prekinili niz sedmih zaporednih porazov in zmagali šele četrtič v sezoni. Pistons so s 129:117 slavili na gostovanju pri Washington Wizards. Alec Burks je ob zmagi svoje ekipe dosegel 34 točk (8/12 za 3), pri Washingtonu je bil z 22 najbolj razpoložen Tyus Jones.

Atlanta delo opravila že v prvem polčasu, podaljšek odločil tekmo v Brooklynu

Atlanta se je po dveh zaporednih porazih vrnila na zmagovite tirnice na domačem parketu proti San Antonio Spurs. Hawks so slavili s 109:99, potem ko so ob polčasu vodili s kar 35 točkami prednosti (69:34), kar je bila tudi njihova najvišja prednost na tekmi. Pri domačih je bil s 36 točkami (6/11 za 3) in 13 asistencami najbolj razpoložen Trae Young, dvojni dvojček pa je na drugi strani vknjižil prvi izbor zadnjega nabora Victor Wembanyama (26 točk, 13 skokov).

Obračun Brooklyna in Miamija je odločil podaljšek, po katerem so se v gosteh veselili košarkarji Miamija (96:95). Podaljšek je za Nets z dvema zadetima prostima metoma štiri sekunde pred koncem izsilil Mikal Bridges (88:88). Ta je v podaljšku v zadnji sekundi zgrešil met, da bi izsilil še en podaljšek, pred tem pa je bil za vodstvo in zmago Miamija s 96:95 s črte prostih metov natančen Jimmy Butler, ki je bil z 31 točkami tudi prvi strelec tekme, Tyler Herro, ki je bil prvi igralec Heat v podaljšku, zadel je tudi trojko 50 sekund pred koncem, je 29 točkam dodal enajst skokov, Bridges je na drugi strani dosegel 26 točk.

Vodilni Boston je zmagal 31. v sezoni, potem ko je s 105:96 v gosteh premagal Toronto.

Liga NBA, 15. januar

Lestvica

Preberite še:

Denver Nuggets Nikola Jokić
Sportal Jokić ima najraje Pelikane, znova rdeča luč za Dončića
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić tokrat brez razloga za nasmeh
Ne spreglejte