Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
5.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

Natisni članek

Kyrie Irving NBA Victor Wembanyama San Antonio Spurs Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 15. 2. 2024, 5.10

2 meseca, 1 teden

Liga NBA, 14. februar

Fantastična Dončić in Irving dala vetra San Antoniu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91
Luka Dončić | Dallas je to sezono dobil vse tri tekme s San Antoniem. Luka Dončić je na parketu prebil 31 minut in bil blizu novemu trojnemu dvojčku, veselje po šesti zaporedni zmagi so skazile le bolečine v vratu, ki jih je občutil proti koncu srečanja. V zadnji četrtini ni več stopil na parket. | Foto Reuters

Dallas je to sezono dobil vse tri tekme s San Antoniem. Luka Dončić je na parketu prebil 31 minut in bil blizu novemu trojnemu dvojčku, veselje po šesti zaporedni zmagi so skazile le bolečine v vratu, ki jih je občutil proti koncu srečanja. V zadnji četrtini ni več stopil na parket.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so najbolj vroča ekipa lige NBA. V teksaškem obračunu so po velikem preobratu premagali San Antonio (116:93) in proslavljali že šesto zaporedno zmago. Pri gostiteljih sta blestela Kyrie Irving (34 točk, 9 skokov in 7 asistenc) ter Luka Dončić (27 točk, 9 skokov in 8 asistenc), pri gostih pa je mladi francoski orjak Victor Wembanyama prispeval 26 točk. Dallas, ki je v prvi četrtini zaostajal že za 15 točk, je navdušil z igro v obrambi, na parket pa se je po daljši odsotnosti vrnil Dereck Lively II. Vodilni Boston je nadigral Brooklyn kar za 50 točk, Sacramento je v gosteh ugnal prvaka Denver.

Dallas Mavericks : San Antonio Spurs 116:93 (25:32, 56:51, 88:65)
Irving 34, Dončić 27; Wembanyama 26, Branham 19

Učinek Luke Dončića: 27 točk (za tri 1/8, za dve 10/12, prosti meti 4/4), 9 sk., 8 as., 2 ukr. žogi, 2 blok., 5 izg, žog v 31 minutah

Nova tekma, nova zmaga. Dallas je v zadnjem obdobju, zlasti po vrnitvi Kyrieja Irvinga in prihodu zadnjih "zimskih" novincev, nepremagljiv. Dobil je že šesto zaporedno tekmo, Luka Dončić pa, čeprav ima opravka z najrazličnejšimi udarci tekmecev, ki so pustili posledice na njegovem obrazu (nos, brada), tokrat pa je začutil bolečine še v vratu, vztraja pri norih številkah in izjemnih predstavah.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

"Luka Dončić igra trenutno na najvišji ravni. Morali bi ga večkrat omenjati v debatah o tem, kdo bi si zaslužil priznanje MVP," je po novem uspehu Dallas Mavericks, prepričljivi zmagi nad sosedi iz Teksasa, pri kateri sta prišla do izraza tako dolga klop kot tudi odlična igra v obrambi, poudaril Jason Kidd.

Tudi trenerja Dallasa boli pri srcu, ko spremlja medijsko dogajanje v ZDA, kjer izjemne predstave Luke Dončića, na katerih dokazuje svoj talent, raznovrstnost in visoko stopnjo košarkarske inteligence, niso deležne tolikšnih pohval in spoštovanja, kot bi si ga slovenski superzvezdnik zaslužil. To dokazuje tudi njegovo zgolj četrto mesto na trenutni lestvici kandidatov za naslov najboljšega igralca lige NBA, čeprav izstopa v skoraj vseh statističnih kategorijah, to sezono je izboljšal tudi igro v obrambi.

Luka Dončić in Kyrie Irving sta v prvi četrtini proti San Antoniu zaostajala že za 15 točk, nato je proti koncu srečanja prednost Dallasa narasla na več kot 30 točk! Največja zvezdnika Dallasa sta skupaj dosegla 61 točk in upravičila sloves enega najbolj vročih dvojcev lige NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić in Kyrie Irving sta v prvi četrtini proti San Antoniu zaostajala že za 15 točk, nato je proti koncu srečanja prednost Dallasa narasla na več kot 30 točk! Največja zvezdnika Dallasa sta skupaj dosegla 61 točk in upravičila sloves enega najbolj vročih dvojcev lige NBA. Foto: Reuters

Mladi francoski orjak odlično vstopil v srečanje

Košarkarji Dallasa so v dvoboj proti najslabši ekipi zahodne konference San Antoniu vstopili kot favoriti, a je začetek srečanja v dvorani American Airlines Center vendarle pripadel gostom. Zlasti zaradi mladega francoskega orjaka Victorja Wembanyame, ki je za svojo višino (224 centimetrov) zelo okreten in spreten, hkrati pa nevaren z vseh možnih položajev. Spurs, ki jih že 28. sezono vodi izkušeni ameriški trener Gregg Popovich, so povedli s 6:0. "Wemby", prvi kandidat za osvojitev priznanja novinca sezone, se je odlično kosal z Danielom Gaffordom, ki ga je Kidd uvrstil v udarno peterko Dallasa.

Kako je Victor Wenbamyama vstopil v tekmo s trojko, ko ga je pokrival Daniel Gafford:

San Antonio je zagospodaril na igrišču in povedel s 26:11, 20-letni Francoz pa je v tem obdobju dosegel kar 12 točk, hkrati pa s skoki in blokadami kraljeval pod košema. Luka Dončić je podobno kot soigralci v dvoboj vstopil zadržano in neizrazito. Roka ni bila naravnana, zgrešil je uvodne tri poizkuse za tri točke. V napadu igra ni stekla tako kot na zadnjih srečanjih, ko je Dallas nanizal pet zmag in se prelevil v eno najbolj vročih ekip lige NBA.

Mladi oboževalec Victorja Wembanyame na srečanju v Dallasu v dresu Luke Dončića. | Foto: Reuters Mladi oboževalec Victorja Wembanyame na srečanju v Dallasu v dresu Luke Dončića. Foto: Reuters

Ko je sredi prve četrtine odšel na klop Wembanyama, ob aplavzu domačega občinstva pa se je po sedmih tekmah neigranja vrnil na parket Dereck Lively II, ki je zaradi poškodbe nosa nastopil z zaščitno obrazno masko, je lahko Dallas malce bolj zadihal. Tako v obrambi kot napadu. Sledila je prva trojka Dallasa, zadel jo je Tim Hardaway Jr., prej so njegovi soigralci zgrešili vseh šest metov z razdalje. Dončić se je osredotočil na prodore in mete za dve točki, kjer je bil nezgrešljiv, ali pa je izsilil prekršek. Do konca prve četrtine je dosegel 13 točk, več kot njegovi soigralci skupaj (12), Dallas pa je proti gostom, pri katerih je izstopal tudi Jeremy Sochan, zaostajal s 25:32.

Sledil je Irvingov šov

Če je Kyrie Irving po skromni prvi četrtini ostal dolžnik, saj se v sedmih minutah ni vpisal med strelce, iz igre pa zgrešil vse tri mete, je v nadaljevanju ponudil bistveno več. Razigral se je in začel serijsko polniti koš gostov. Prednost San Antonia pa se zaradi tega sprva ni manjšala, v napadu je centrom Dallasa še naprej povzročal težave Wembanyama.

Kyrie Irving je bil s 34 točkami najboljši strelec srečanja. V uvodni četrtini ni dosegel niti ene točke, nato je sledil njegov strelski šov. | Foto: Reuters Kyrie Irving je bil s 34 točkami najboljši strelec srečanja. V uvodni četrtini ni dosegel niti ene točke, nato je sledil njegov strelski šov. Foto: Reuters Dončić je vstopil v igro ob zaostanku 35:44, nato je sledil izjemen niz Dallasa. Na krilih Irvinga, ki je navduševal občinstvo z lucidnimi prodori in natančnimi meti, se je jeziček na tehtnici prevesil na stran gostiteljev. Po trojki Josha Greena je Dallas prvič na tekmi povedel z 51:50, nato so Mavericks do konca prvega dela prednost še povečali na +5. Dallas je dobil drugo četrtino z 31:19, Irving pa je v tem delu dvoboja prispeval kar 17 točk.

Dallas dokončno zmlel tekmeca, Irving in Dončić čarala v napadu

V nadaljevanju srečanja je dokončno prišla do izraza kakovostnejša klop, na katero lahko po prihodu zadnjih novincev, to sta Daniel Gafford in P. J. Washington, računa trener Dallasa Jason Kidd. Gostitelji so tako odlično vstopili v tretjo četrtino, zaigrali dobro v obrambi in zmanjšali število izgubljenih žog. Kyrie Irving je nadaljeval svoj strelski šov, kmalu pa se mu je pridružil še 24-letni Slovenec. Skupaj sta polnila mrežico teksaških sosedov, navijači pa so prišli na svoj račun, saj sta ponudila mnoge zanimive poteze.

Kako je Irving dosegel atraktiven koš, čeprav ga je tesno pokrival Wembanyama:

Tako je denimo Irving popeljal Dallas v vodstvo z 71:55 po spektakularnem prodoru proti košu. Čeprav ga je pokrival Wembanyama, se je pogumno podal pod koš in nato presenetil Francoza z metom, ko je bil obrnjen s hrbtom proti košu.

Pozneje je za novo čarovnijo poskrbel Dončić. Če najboljši strelec lige NBA to sezono (na lestvici bi bil pred njim trenutno poškodovani Joel Embiid, a je odigral premalo tekem, da bi ga vodstvo tekmovanja upoštevalo na lestvici) ni bil razpoložen pri metu za tri točke, je slovenski virtuoz, ki je na zadnjih tekmah prejel kar nekaj bolečih udarcev (zlomljen nos, na tekmi proti Washingtonu so mu šivali brado), slabe tri minute pred koncem tretje četrtine zadel iz nemogočega položaja.

"Cirkuški" vložek Luke Dončića:

Takrat je pošteno dišalo po prekršku, a se sodniška piščalka ni oglasila. To močnega Dončića, vajenega vsemogočih udarcev, ni zmotilo. Dosegel je koš in dvignil navijače na noge.

Kako je Luka Dončić "zaplesal" okrog Keldona Johnsona in dosegel koš:

Nato si je privoščil še Keldona Johnsona, ki ga je pokrival, a je LD77 "zaplesal" okrog njega, ga vrgel iz ritma in se vpisal v statistiko z novim košem. Dvoboj je končal pri 27 točkah, do novega trojnega dvojčka to sezono so mu zmanjkali le skok in dve asistenci. Zaključek dvoboja je izpustil, Dallas je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo 88:65, Dončić pa zaradi bolečin v vratu ni več stopil na parket.

Luka Dončić je zapuščal parket z bolečino v vratu. | Foto: Reuters Luka Dončić je zapuščal parket z bolečino v vratu. Foto: Reuters

Njegovi soigralci so brez večjih težav ohranili visoko prednost, Irving pa je še popravil svoj strelski učinek in bil na koncu s 34 točkami najboljši strelec srečanja. Pri zmagovalcih sta dvomestno število točk dosegla še Jaden Hardy (13) in Daniel Gafford (10), ki je vpisal novega dvojnega dvojčka, saj je zbral 10 skokov.

Pri San Antoniu je izstopal Wembanyama (26 točk, 9 skokov in 5 asistenc). Iz igre je zadel 10 od 21 metov. Malaki Branham je dodal 19 točk.

Dončiću in Irvingu je to uspelo prvič!

Najboljša strelca Dallasa, Dončić in Irving, sta proti San Antoniu pisala zgodovino. Prvič, odkar sodelujeta kot soigralca pri Mavericksih, sta na tekmi oba dosegla vsaj 25 točk, 8 skokov in 5 asistenc. V bistvu sta jih dosegla še neprimerno več, saj je bilo njuno povprečje na tekmi 30,5 točke, 9 skokov in 7,7 asistenc!

Zdaj čaka večino košarkarjev Dallasa daljši počitek. Konec tedna bo v središču pozornosti zvezdniški vikend All Star. Dogajal se bo v Indianapolisu, kjer bo Dončić že petič udeleženec glavnega dogodka, ki bo na sporedu v noči na ponedeljek, na tekmi novincev pa bo barve Dallasa zastopal Lively II.

Naslednjo tekmo bo Dallas odigral šele 23. februarja, ko bo v Teksas prišel Phoenix. Obeta se poslastica, saj bo to neposreden obračun sosedov na lestvici zahodne konference. Sonca so v noči na četrtek premagala Detroit (116:100), skoraj celotno srečanje pa so morala igrati brez Devina Bookerja, saj je bil zaradi dveh tehničnih napak izključen že po petih minutah.

Kaj se je v noči na četrtek še dogajalo v ligi NBA?

Deni Avdija je s 43 točkami postavil strelski rekord kariere. | Foto: Reuters Deni Avdija je s 43 točkami postavil strelski rekord kariere. Foto: Reuters Zanimivo je bilo v New Orleansu, kjer so Pelicans odpravili Washington s 133:126. Pri gostiteljih sta izstopala Zion Williamson (36 točk) in C. J. McCollum (26 točk), pri poražencih pa je odigral tekmo kariere Deni Avdija. Izraelec, sicer sin nekdanjega košarkarja Crvene zvezde Zuferja Avdije, je dosegel 43 točk in prejšnji strelski rekord v ligi NBA (25) presegel kar za 18 točk. Zadel je šest trojk, izjemnemu izkupičku pa dodal še 15 skokov, a tudi to ni zadoščalo za zmago Washingtona. Wizards, ki so nedavno po hudem odporu izgubili tudi v Dallasu, so izgubili osmič zapored.

Charlotte je zmagal tretjič zapored, kar mu je uspelo prvič to sezono. S 122:99 je nadigral Atlanto, poleg Brandona Millerja (26 točk), Treja Manna (21 točk, 8 skokov in 6 asistenc) pa se je izkazal tudi nekdanji košarkar Dallasa Grant Williams. Prispeval je 15 točk in 10 skokov. Hornets so prvič to sezono zmagali z dvomestno razliko. Pri gostih je zvezdnik Trae Young prispeval le 12 točk, dodal pa je še 12 skokov.

Trener Bostona Joe Mazzulla je v karieri v rednem delu sezone popeljal Celticse do 100 zmag in 37 porazov: 

Vodilni Boston se je sprehodil do nove, že 43. zmage to sezono. Od Brooklyna je bil boljši kar za 50 točk. Zmagal je s 136:86, trener Joe Mazzulla pa je proslavljal jubilejno stoto zmago v ligi NBA. Payton Pritchard je bil z 28 točkami prvi strelec srečanja, Derrick White jih je dodal 27, prvi zvezdnik Bostona Jayson Tatum pa 20. Dodal je še devet asistenc in sedem skokov. Brooklyn je zaostajal že za 56 točk, navijači Bostona pa so se lahko samo spraševali, kakšna bi lahko bila razlika, če bi bila nared za nastop še Jaylen Brown (poškodba desne rame) in Al Horford (poškodba palca na nogi).

Preobrat Sacramenta, Jokić zgrešil kar 11 od 17 metov

Nikola Jokić je moral z Denverjem priznati premoč Sacramentu. | Foto: Reuters Nikola Jokić je moral z Denverjem priznati premoč Sacramentu. Foto: Reuters Sacramento je proti prvaku lige NBA v Denverju zaostajal že za 16 točk, a vseeno po preobratu dosegel pomembno zmago v boju za mesta, ki vodijo neposredno v končnico. De'Aaron Fox je prispeval 30 točk, 8 skokov in 8 asistenc, Domantas Sabonis pa je dodal 20 točk in 13 skokov. To je bila že 37. zaporedna tekma Litovca, na kateri je vpisal vsaj dvojni dvojček. Denver je izgubil tretjič zapored, največ točk pa je zanj ob 15 skokih (osebni rekord sezone) dosegel Aaron Gordon (25). Presenetljivo skromen točkovni večer je imel Nikola Jokić, ki je iz igre zgrešil kar 11 od 17 metov, dvoboj pa končal pri 15 točkah. Tako malo jih ni dosegel vse od 7. januarja. Nuggets niso mogel računati na pomoč Jamala Murrayja in Kentaviousa Caldwella-Popa.

Memphis je z zmago nad Houstonom prekinil niz devetih zaporednih porazov, Cleveland je ugnal Chicago, čeprav je zaostajal že za 17 točk, Indiana pa je v gosteh s pomočjo Pascala Siakama (23 točk), ki je prvič po nedavni selitvi gostoval v Kanadi, ugnala Toronto.

Clippers preprečili jubilej Kerru, Lakers blesteli brez Jamesa

Na zadnji tekmi večera so LA Clippers premagali Golden State s 130:125 in Stevu Kerru preprečili, da bi dosegel jubilejno 500. zmago kot trener v ligi NBA. James Harden je bil s 26 točkami prvi strelec dvoboja, prispeval je tudi 8 skokov in 7 asistenc, Paul George je dodal 24, Norman Powell pa 21 točk. Pri Golden Statu je blestel Stephen Curry. Dal je 41 točk, za tri točke pa metal 9/19. Novinec Brandin Podziemski je dosegel 25 točk in se vpisal v zgodovino kot prvi "rookie", ki je končal tekmo z vsaj 25 točkami, 9 skoki, 8 asistencami, petimi trojkami in stoodstotnim metom za tri točke. 

LA Lakers so brez LeBrona Jamesa, ki je zaradi poškodbe gležnja izpustil srečanje, a ljubitelji košarke upajo, da bo odpravil zdravstvene težave do tekme All Star v Indianapolisu, nadigrali Utah (138:122). Anthony Davis je kraljeval pod košema s 37 točkami in 15 skoki, Japonec Rui Hachimura pa je dodal 36 točk, kar je njegov strelski rekord v ligi NBA. Jezerniki so v dobri formi, na zadnjih sedmih srečanjih so zmagali šestkrat.

Liga NBA, 14. februar:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas se je pošteno namučil, Dončića šivali
Jan Vide
Sportal Mladi Slovenec jasno odgovoril kritikom
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Zmaga, 146 točk in novinca dvigajo apetite Dallasa
Ne spreglejte