Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
4.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

P. J. Washington Daniel Gafford Washington Wizards Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Torek, 13. 2. 2024, 4.58

2 meseca, 2 tedna

Liga NBA, 12. februar

Dallas se je pošteno namučil, Dončića šivali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so v noči na torek v ligi NBA zmagali še petič zapored. Po težkem boju in precej neprepričljivi predstavi so na koncu s 112:104 strli odpor Washington Wizards. Voz Dallasa je na koncu povlekel Luka Dončić, ki je dosegel svoj deseti trojni dvojček v sezoni (26 točk, 11 skokov, 15 asistenc) in bil najboljši posameznik srečanja, v tretji četrtini pa si je ob eni izmed obrambnih akcij prebil brado. Slovenski as si je s predstavami v preteklem tednu prislužil tudi priznanje za igralca tedna na zahodu, so še pred srečanjem z Washingtonom sporočili iz lige NBA.

Dallas Mavericks : Washington Wizards 112:104

Učinek Luke Dončića: 26 točk (6/9 za 2, 2/7 za 3, 8/11 prosti meti), 11 sk., 15 as., 1 blokada, 2 ukr. žogi, 5 izg. žog v 37:18

Strelci: Dončić in Irving 26, Gafford 16 (17 sk.), Green 13, Hardy 10; Avdija 25, Kuzma 23 (8 sk.), Jones 14 (16 as.)

Jan Vide
Sportal Mladi Slovenec jasno odgovoril kritikom

Košarkarji Dallas Mavericks so z verjetno najboljšo predstavo sezone v soboto pošteno povečali apetite svojih navijačev, ki so proti Washingtonu, drugi najslabši ekipi vzhoda, pričakovali sprehod do nove zmage. A Wizards so v American Airlines Centru dodobra namučili sploh v prvih treh četrtinah zelo bledo zasedbo Dallasa, ki pa je v zadnjih minutah srečanja našla energijo in odgovor na igro Washingtona ter se na koncu s 112:104 veselila pete zaporedne zmage, kar je najdaljši niz zmag Mavericksov v tej sezoni.

Pod svoj deseti trojni dvojček v sezoni, skupno pa že svoj 66. v karieri, se je podpisal Luka Dončić, ki je sploh v zadnjih minutah prispeval odločilni delež k 31. zmagi Dallasa v tej sezoni. Dončić sicer ni bil pretirano razpoložen pri metu, bil je polovično uspešen pri metu iz igre (8/16), zadel je dve trojki iz sedmih poskusov, svojemu strelskemu dosežku pa je dodal še enajst skokov, 15 asistenc, eno ukradeno žogo, dve blokadi, izgubil pa je pet žog. Tudi sicer so bile izgubljene žoge največja težava igre Dallasa, ki jih je na koncu izgubil 16, hkrati pa so imeli Mavericks precej klavrn dan v napadu, zadeli so le dobrih 44 odstotkov metov iz igre, zadeli so četrtino vrženih trojk (9/36), a so imeli srečo, da so jim nasproti stali v tej sezoni zelo nerazpoloženi Wizards, ki so se podpisali še pod svoj 44. poraz v sezoni, čeprav je bila morebitna deseta zmaga Washingtona v sezoni prve tri četrtine videti kot precej realen izkupiček obračuna v domovanju Mavericksov.

Predstava Luke Dončića:

"Ključ do zmage je bila v četrti četrtini naša energija," je po koncu tekme dejal Dončić, ki je v tretji četrtini prejel udarec v brado, zato je odšel v garderobo, kjer je dobil nekaj šivov. "V tistih trenutkih sem se malce spočil, zato sem nazaj prišel z več energije. Vedel sem, da moramo to tekmo dobiti. Ne glede na vse je na koncu pomembna le zmaga, ki nam jo je v zaključku tudi uspelo dobiti. Vedno sem vesel podpore navijačev, vedno so izjemni, mi pa jim moramo nekaj vrniti. V zadnjih tekmah smo boljši v obrambi, pomembna je energija, ki jo imamo na parketu, vsak mora prispevati svoj delež in potem smo lahko uspešni," je bil po koncu zadovoljen Dončić.

Dončićev nov "okras" na obrazu pa je po koncu pokomentiral tudi trener Dallasa Jason Kidd. "Luka bo v redu, dobil je šive, ob tem je imel že tako ali tako težave z nosom, tako da je zdaj na tapeti njegov obraz. Tudi drugi fantje prejemajo udarce, večkrat smo že dokazali, da smo trda ekipa, ki preživi vse, tudi Luka bo dobro. Večkrat je dokazal, za kako močnega igralca gre, je eden najbolj trdoživih igralcev, ki sem jih treniral, ne boji se trdega boja, ob tem pa so zaradi bolečin in udarcev nikoli ne pritožuje. Obožuje tekmovati in tudi danes je ob vrnitvi na parket to dokazal ter našel način, kako zmagati," je dejal prvi mož Mavericksov.

Luka Dončić je v tretji četrtini prejel udarec v obraz, po katerem je zakrvavel iz brade. | Foto: Reuters Luka Dončić je v tretji četrtini prejel udarec v obraz, po katerem je zakrvavel iz brade. Foto: Reuters

Energijo v zadnji četrtini je tako kot Dončić po koncu izpostavil tudi trener Mavericksov. "Mislim, da je bil Jaden Hardy v zadnjem delu odličen, dal nam je tisto dodatno iskrico. Danes smo slabo metali za tri točke, a pokazali smo, da smo lahko raznovrstni, da lahko igramo tudi v raketi. Pobirali smo skoke in si ustvarjali druge priložnosti za napad na koš. Ni bila lepa tekma, nismo odigrali najbolje, a ostali smo skupaj kot ekipa, pomembna je zmaga," je srečanje pokomentiral trener moštva iz Teksasa.

Dončić pohvalil obe pridobitvi

Pomemben delež je proti svoji nekdanji ekipi prispeval tudi Daniel Gafford, ki je 16 točkam dodal kar 17 skokov in še na drugi tekmi od prihoda v Teksas pokazal, da bo pomembna pridobitev Dallasa. "Tako Daniel kot P. J. sta odlična igralca, to je bila šele njuna druga tekma, še vedno se uvajata v sistem, verjamem pa, da bomo vsako tekmo samo še boljši," je svoja nova soigralca – ob Gaffordu še P. J. Washingtona – po srečanju pohvalil Dončić. S prispevkom nekdanjega člana Wizardsov je bil zadovoljen tudi Kidd. "Stvari, ki jih je danes za nas počel Gafford, bomo potrebovali tudi v nadaljevanju sezone," je bil jasen Kidd.

Medtem ko je bila minutaža obeh novincev v dresu Dallasa v soboto še nekoliko omejena, pa sta tako Washington kot Gafford dobila priložnost že od prve sekunde, Gafford pa je proti svojemu nekdanjemu klubu takoj pobral skok ter se kot prvi na tekmi vpisal na rezultatsko lestvico. Za izenačenje na 6:6 je svojo prvo trojko v drugem poskusu zadel Dončić, ki se je v srečanje podal z nazivom  najboljšega igralca preteklega tedna na zahodu. A Slovenec skupaj s soigralci v prvih minutah ni blestel. Dallas je že v prvi četrtini izgubil šest žog, iz igre je zadel le dobrih 40 odstotkov metov iz igre, a je bilo to proti v tej sezoni skromnemu Washingtonu po prvih 12 minutah dovolj za vodstvo s 26:22. V igri gostov je v prvi četrtini prednjačil Kyle Kuzma, ki je bil na tržnici lige NBA ena glavnih želja Dallasa, a se kluba na koncu nista dogovorila, hkrati pa se je v American Airlines Center po odhodu vrnil Richaun Holmes, ki je na parket stopil že v prvi četrtini.

Dallas se je lovil in lovil, prednost gostov narasla na dvomestno

Dallas je na obračunu z Washingtonom znova pogrešal Danteja Exuma in slavljenca Derecka Livelyja II, ki je ravno na dan tekme dopolnil 20 let, soigralci pa so mu z zmago čestitali na najboljši možen način. A pot do nje je bila zelo zahtevna, saj se je Dallas lovil tudi na uvodu v drugo četrtino, ki so jo Wizards odprli z delnim izidom 7:0. Tudi v nadaljevanju so bili domači povsem razglašeni in kilometre oddaljeni od predstave, ki so jo kazali proti Oklahomi.

V drugi četrtini je njihov odstotek meta še nazadoval, skupno so v prvem polčasu unovčili le 38,8 odstotka metov iz igre, zadeli so štiri trojke in 18 poskusov, hkrati pa so izgubili kar 13 žog, kar je bila voda na mlin Washingtona, ki je v zaključku druge četrtine z delnim rezultatom 9:2 na glavni odmor odnesel prednost z "le" 58:51. Ob zares skromni moštveni predstavi zasedbe Jasona Kidda sta Kyrie Irving in Dončić v prvem polčasu dosegla po 13 točk, Kuzma jih je za Washington prispeval 16. Dončić je v polčasu svoje ekipe za pozabo ob tem podelil deset asistenc svojim soigralcem, a je izgubil štiri žoge.

Daniel Gafford se je ustavil pri 16 točkah in 17 skokih. | Foto: Guliverimage Daniel Gafford se je ustavil pri 16 točkah in 17 skokih. Foto: Guliverimage

Prednost Washingtona je takoj ob začetku tretjega dela obračuna po trojki Jordana Poola prvič na srečanju zrastla na dvomestno (61:51). Bledi Mavericks, ki so na trenutke delovali povsem brez energije in želje, so nato nekoliko boljše zaigrali v napadu, a je v obrambi puščalo na vseh straneh, Washington je prednjačil predvsem v igri v raketi, tako da se je prednost gostov vztrajno gibala okoli petih točk. Ob vodstvu Washingtona s 83:78 je Corey Kispert ob poskusu polaganja s komolcem v brado zadel Dončića, ki je zakrvavel, ob ogledu posnetka pa so sodniki košarkarju Washingtona dosodili osebno napako v napadu. Dončić se je zatem podal v garderobo, kjer so mu rano oskrbeli in mu jo zašili, medtem pa je prednost gostov na parketu tik pred koncem tretje četrtine po košu Kisperta znova narasla na +10 (88:78).

Dončić in Hardy zrežirala preobrat

Dončić se je dobrih osem minut pred koncem srečanja ob zaostanku gostiteljev s 86:95 vrnil na parket, zatem pa se je začela vrnitev Dallasa. Najprej je trojko zadel Jaden Hardy, ki je po košu Dončića iz fadeawaya dodal še svojo drugo trojko in Dallas slabih sedem minut pred koncem popeljal na le točko zaostanka (94:95). Trener gostov Wes Unseld je nato skušal ukrepati z minuto odmora, a je Dallas po nekaj raztrgane igre na obeh straneh po prvi trojki in tudi sploh prvih točkah Maxija Kleberja na srečanju prvič po dolgem času povedel (97:96). Piko na i je zatem s košem in še trojko postavil Dončić, ki se je slabe štiri minute pred koncem tekme postavil še na črto prostih metov, ob glasnih vzklikih "MVP, MVP!" pa je z enim zadetim prostim metom in skupno svojo šesto zaporedno točko Dallas popeljal v vodstvo s 103:98. Gostje so v zadnjih dvanajstih minutah obračuna zgrešili vseh devet poskusov za tri točke, kar je bila voda na mlin Dallasa, ki je zatem v zaključku znal zadržati prednost in se na koncu brez večjih pretresov veselil zmage s 112:104.

Vrhunci tekme:

Poleg Dončića je v zasedbi Dallasa 26 točk dosegel tudi Irving, že omenjeni Gafford je 16 točkam dodal še 17 skokov, Josh Green je prispeval 13 točk. Za Washington se je strelsko najbolj izkazal Deni Avdija s 25 točkami in sedmimi skoki, Kuzma je ob 23 točkah ujel še eno odbito žogo več.

Dallas zdaj pred All-Star vikendom, ki se ga bo petič v karieri udeležil tudi Dončić, čaka še ena tekma, v noči na četrtek (2.30) bo v American Airlines Centru gostoval še San Antonio Spurs, ki je danes s 122:99 odpravil Toronto Raptors.

Dončić igralec tedna na zahodu

Luka Dončić je drugič v tej sezoni prejel priznanje za igralca tedna v zahodni konferenci. Slovenski košarkar je v preteklem tednu (5.–11. februar) z Dallasom slavil na štirih tekmah, na katerih je v povprečju dosegel 31,3 točke, 10,5 skoka in osem asistenc na srečanje, zadel je 44,2 odstotka metov za tri točke. Dončić je sicer enajstič v karieri prejel tovrstno priznanje. Na vzhodu je bil za najboljšega proglašen košarkar Clevelanda Donovan Mitchell, ki je s Cavaliers prav tako zabeležil štiri zmage, v povprečju pa je v preteklem tednu dosegal 27,8 točke na obračun.

Williams prvi strelec Charlotta, Antetokounmpu obračun z Jokićem

Charlotte Hornets so od prihoda Setha Curryja in Granta Williamsa iz Dallasa zabeležili še drugo zaporedno zmago. Tokrat so doma s 111:102 premagali Indiano Pacers. Odločila je zadnja četrtina, ki so jo sršeni dobili s 30:22, William, ki v Dallasu ni našel prave igre, pa je bil z 21 točkami prvi strelec svoje ekipe, Miles Bridges je 20 točkam dodal deset skokov, Curry pa je srečanje končal pri 18 točkah.

Grant Williams je bil prvi strelec ob zmagi svoje nove ekipe, nekaj besed je izmenjal tudi z nekdanjim trenerjem Dallasa in zdajšnjim dirigentom igre Indiane Rickom Carlislejem. | Foto: Reuters Grant Williams je bil prvi strelec ob zmagi svoje nove ekipe, nekaj besed je izmenjal tudi z nekdanjim trenerjem Dallasa in zdajšnjim dirigentom igre Indiane Rickom Carlislejem. Foto: Reuters

Williams in Curry sta bila del menjave Dallasa s Charlottom. Dres Mavsov je v zameno zanju oblekel P. J. Washington, Dallas pa je ob tem dobil tudi dva izbora v drugem krogu nabora v prihodnjih letih. Hornets pa so dobili tudi izbor v prvem krogu nabora 2027.

Milwaukee Bucks so proti prvakom Denver Nuggets zmagali drugič zapored v nizu. Zasedba Doca Riversa, ki v zadnjem času ni blestela, je lani najboljšo ekipo lige premagala s 112:95. Bucks so na domačem parketu ob polčasu vodili s 60:44, do konca tretje četrtine pa je njihova prednost zrasla na visokih 91:63, kar je bila tudi najvišja prednost Milwaukeeja na tekmi. Najzaslužnejši za zmago domačih je bil Giannis Antetokounmpo s 36 točakmi in 18 skoki, na drugi strani je ob drugem zaporednem porazu Denverja Nikola Jokić 29 točkam dodal še 12 skokov in osem asistenc.

Giannis Antetokounmpo je bil v obračunu z Nikolo Jokićem uspešnejši. | Foto: Guliverimage Giannis Antetokounmpo je bil v obračunu z Nikolo Jokićem uspešnejši. Foto: Guliverimage

Drama v Houstonu

Houston Rockets so na domačem parketu po pravi drami s 105:103 premagali New York Knicks. Tekmo je s črte prostih metov v zadnji sekundi tekme odločil Aaron Holiday, potem ko so sodniki prekršek dosodili Jalenu Brunsonu, ob ogledu posnetka pa so svojo odločitev tudi potrdili. Brunson je sicer 8,3 sekunde pred koncem s polrazdalje s stepbacka zadel za izenačenje Knicksov na 103:103, zatem pa je Houston posegel po minuti odmora. V zadnjih sekundah je nato že delovalo, da se bo tekma prevesila v podaljšek, po blokadi Preciousa Achiuwe nad Jalnom Greenom je žoga pristala v rokah Holidaya, ki je iz obupa poskusil z metom za tri, Brunsonu, ki se nikakor ni mogel sprijazniti z odločitvijo sodnikov, pa so ob posredovanju piskali osebno napako ob metu za tri nasprotnika. Holiday je sicer nato prvega od treh poskusov zgrešil, nato pa bil dvakrat uspešen in Houstonu zagotovil prvo zmago po nizu štirih zaporednih porazov. Tragični junak Brunson je bil na koncu s 27 točkami prvi strelec tekme, Dillon Brooks jih je na drugi strani prispeval 23.

Zadnji napad Houstona:

Philadelphia je s 123:121 ustavila Cleveland Cavaliers. Sedem sekund pred koncem je za vodstvo domačih z dvema točkama razlike en prosti met zadel Tyrese Maxey, za Cleveland pa sta bila nato v zadnjih sekundah neuspešna tako s 36 točkami prvi strelec tekme Donovan Mitchell, čigar poskus je blokiral Paul Reed, kot tudi Darius Garland, zmaga pa je ostala v Philadelphii. Kelly Oubre Jr. in Buddy Hield sta ob zmagi 76ers dosegla 24 točk.

Liga NBA, 12. februar:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks:Oklahoma City Thunder
Sportal Poseben večer za Luko Dončića, med navijači tudi mala Gabriela
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Zmaga, 146 točk in novinca dvigajo apetite Dallasa
Spencer Dinwiddie Luka Dončić
Sportal V Dallasu skrivajo še enega asa v rokavu
Ne spreglejte